Ελλάδα - Πρώτη γνωριμία με την Ελλάδα
Δ΄ τάξη


Στόχοι μαθήματος: Να διαβάζουν έναν χάρτη και να έρθουν σε πρώτη επαφή με το υπόμνημα, να αναγνωρίζουν και να ΅πορούν να ονο΅άζουν τα γεωγραφικά δια΅ερίσ΅ατα της Ελλάδας, να εντοπίζουν το δικό τους γεωγραφικό δια΅έρισ΅α και να αναγνωρίζουν αμέσως το σχή΅α του.

  • Μελετάμε τον γεωμορφολογικό χάρτη 1 του βιβλίου. Γιατί τον λέμε έτσι; Τον παρατηρούμε προσεχτικά. Βλέπετε κάποιο σύμβολο που ξέρετε τι σημαίνει; Δείξτε το με το δάχτυλό σας.
     

  • Το κοριτσάκι κάτω αριστερά στη σελίδα κάτι λέει. Τι μπορεί να σημαίνουν οι γραμμές αυτές; Πόσα κομμάτια διακρίνετε στον γεωμορφολογικό χάρτη; Αυτά τα κομμάτια τα λέμε γεωγραφικά διαμερίσματα. Γιατί; Θυμηθείτε ότι μένετε στο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας. Μερικά γεωγραφικά διαμερίσματα περιέχουν μόνο μικρά κομμάτια γης. Τι είναι αυτά; Πώς λέγονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα που περιέχουν μόνο νησιά; Πώς λέγονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα που περιέχουν την υπόλοιπη Ελλάδα; Τι είναι αυτό που κρατάει το κορίτσι;
     

  • Ποιος χώρισε την Ελλάδα σε γεωγραφικά διαμερίσματα; Υπάρχουν στην πραγματικότητα αυτές οι γραμμές; Με ποια κριτήρια χώρισαν την Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο και για ποιο λόγο;
     

  • Δουλέψτε σε ζευγάρια. Κάθε ζευγάρι αναλαμβάνει και μελετά έναν μικρό χάρτη της σελ. 11. Σηκωθείτε στον γεωμορφολογικό χάρτη της τάξης και παρουσιάστε το γεωγραφικό διαμέρισμα που αναλάβατε: Δείξτε το στον χάρτη, ακολουθήστε με το δάχτυλό σας τα φυσικά του όρια, πείτε μια πληροφορία που διαβάσατε γι αυτό το διαμέρισμα.
     

  • Στον χάρτη του βιβλίου δείξτε το γεωγραφικό διαμέρισμα που ζείτε. Δείξτε στον διπλανό σας τα φυσικά του όρια. Ανακοινώστε στην τάξη μέρη του γεωγραφικού σας διαμερίσματος στα οποία έχετε ταξιδέψει και ποιο ήταν το πιο όμορφο αξιοθέατο που είδατε εκεί.
     

  • Διαβάστε το "Αξίζει να διαβάσουμε".
     

  • Φτιάξτε έναν σχετικό εννοιολογικό χάρτη στο τετράδιό σας.
     

Η χώρα μας διαιρείται στα εξής 9 γεωγραφικά διαμερίσματα:


Θράκη (3 νομοί)

Μακεδονία (13 νομοί)

Ήπειρος (4 νομοί)

Θεσσαλία (4 νομοί)

Στερεά Ελλάδα (7 νομοί)

Πελοπόννησος (7 νομοί)

Νησιά Ιονίου πελάγους (4 νομοί)

Νησιά Αιγαίου πελάγους (5 νομοί)

Κρήτη (4 νομοί)

 

Γεωγραφικά διαμερίσματα Ελλάδας

Δες τον χάρτη της Ελλάδας με τα γεωγραφικά διαμερίσματα ΕΔΩ. Αν πατήσεις τη λέξη ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ θα μπορείς να διαβάσεις λίγα λόγια για το κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα. Αν πατήσεις τη λέξη ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ θα μπορείς να διαβάσεις βουνά και ποτάμια. Αν πατήσεις τη λέξης ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟΣ θα δεις τον χάρτη της Ελλάδα με τα βουνά και τις πεδιάδες του. Αν πας δεξιά το πράσινο κουμπάκι θα δεις τα γεωγραφικά διαμερίσματα με διαφορετικό χρώμα το καθένα. Προσπάθησε να πεις τα ονόματά τους δείχνοντάς τα με το δάχτυλό σου ή με τον κέρσορα του ποντικιού.

Παίξε ΕΔΩ ένα παιχνίδι με τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Κάνε μόνο τις ασκήσεις 1 και 2.

Η άσκηση 1 σου ζητά να του δείξεις με το ποντίκι σου διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα. Κάθε φορά που δείχνεις το σωστό κερδίζεις μία φατσούλα. Ο στόχος σου είναι να καταφέρεις να μαζέψεις 10 χαμογελαστές φατσούλες.

Η άσκηση 2 σου ζητά να κάνεις κλικ στις λέξεις που δεν είναι ονόματα γεωγραφικών διαμερισμάτων.

 

Η Ελλάδα χωρίζεται και σε 51 νομούς και 1 αυτοδιοίκητο τμήμα, το ’γιο Όρος

 Νομοί Ελλάδας

Δες τους νομούς της Ελλάδας ΕΔΩ.

Eξασκήσου στους νομούς και τις πρωτεύουσες της Ελλάδας ΕΔΩ.

Και ΕΔΩ.

Παίξε ένα κρυπτόλεξο με τις πρωτεύουσες των νομών ΕΔΩ.

Λύσε ένα σταυρόλεξο με τους νομούς και τις πρωτεύουσες της Μακεδονίας ΕΔΩ.

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ

Πολιτικός χάρτης της Ελλάδας και υπόμνημα ως βοήθεια για τους μαθητές και για να συμπληρωθεί η άσκηση 6 του τετραδίου εργασιών ΕΔΩ.

Νομοί και πρωτεύουσες της Πελοποννήσου για μελέτη. Περιλαμβάνει και δεύτερη σελίδα με μικρό τεστάκι. ΕΔΩ.
 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για την Ελλάδα.

 

Δημιουργός Copyright © 2017-2018,
Μυλωνάκη Δήμητρα
,
δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 16/09/2022

 
 
counter free