Διάδοση του ήχου
Φυσική Ε΄ δημοτικού


Στόχοι:
Να διαπιστώσουν οι μαθητές πειραματικά ότι ο ήχος διαδίδεται στα στερεά, στα υγρά και στα αέρια, στα στερεά καλύτερα απ' ό,τι στα αέρια και να κατανοήσουν ότι ο ήχος διαδίδεται με ηχητικά κύματα που μεταφέρουν ενέργεια.

Ό,τι αντιλαμβανόμαστε με τα αυτιά μας είναι ήχος. Τα σώματα που παράγουν ήχο ονομάζονται ηχητικές πηγές. Υπάρχουν φυσικές και τεχνητές πηγές. Οι ήχοι δημιουργούνται από την ταλάντωση των ηχητικών πηγών. Την ταλάντωση αυτή δεν μπορούμε πάντα να την αντιληφθούμε εύκολα.


Σύνδεσμος στο SlideShare ΕΔΩ

Ο ήχος διαδίδεται και στα στερεά και στα υγρά και στα αέρια. Στα στερεά διαδίδεται πιο γρήγορα.

Όταν ταλαντώνεται μια ηχητική πηγή ο ήχος διαδίδεται με πυκνώματα και αραιώματα. Τα πυκνώματα και τα αραιώματα διαδίδονται στον αέρα προς όλες τις κατευθύνσεις δημιουργώντας ηχητικά κύματα. Τα ηχητικά κύματα μεταφέρουν ενέργεια.

Πώς διαδίδεται ο ήχος

 

Ήχος

 

Διαδίδεται ο ήχος στο κενό;

Χωρίς τίποτα για συμπίεση, πώς θα μπορούσαν τα ηχητικά κύματα να μεταδοθούν;

 

Προσεδάφιση στον Άρη: Το πρώτο βίντεο – Και με ήχο ανέμου | 23/02/2021

Γιατί ακούγεται ήχος στον Άρη;

 

Γαλλικό ραφάλ σπάει τo φράγμα τoυ ήχoυ & αvαστατώvει τo Παρίσι

 

F-18 σπάει το φράγμα του ήχου

 

Ο ήχος της φάλαινας

 

Θα μπορούσε ο ήχος να γίνει όπλο;

Υπάρχουν ήδη ηχητικά όπλα που «πυροβολούν» μια ηχητική δέσμη σε έναν στόχο που βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα μακριά. Η ηχητική ριπή φτάνει σε μέγεθος 150 ντεσιμπέλ, αριθμός ικανός να προκαλέσει εξουθενωτικό πόνο στον άνθρωπο που θα βρεθεί μπροστά της, ακόμα και μόνιμη βλάβη. Τα όπλα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για να διαλύσουν πορείες και άλλες καταστάσεις.

Θα μπορούσαμε με τον ήχο να καταπολεμήσουμε το έγκλημα;

Πολλές επιχειρήσεις και δημοτικά συμβούλια έχουν  αρχίσει να παίζουν κλασική μουσική σε μια προσπάθεια να κρατούν τους ανθρώπους σε ηρεμία και να τους αποτρέπουν από κακές πράξεις.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Φτιάξε τηλέφωνο από δυο χάρτινα ποτήρια!

Πάρε δύο χάρτινα ποτήρια. Άνοιξε στη βάση των ποτηριών από μία τρύπα και πέρασε ένα κομμάτι σπάγκο. Για να μπορείς να τεντώσεις το σπάγκο, κάνε ένα χοντρό κόμπο σε κάθε άκρη του. Παίξε με το τηλέφωνο που έφτιαξες με έναν φίλο σου. Όταν ο ένας θα μιλάει στο δικό του κουτί, ο άλλος θα έχει το δικό του στο αυτί του. Τότε θα ακούει τον ήχο ακόμα κι αν είσαστε σε διαφορετικά δωμάτια. Γιατί; Τι συμβαίνει; Πώς μεταδίδεται ο ήχος;
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο σπάγκος πρέπει να είναι καλά τεντωμένος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα αν αντί για χάρτινα ποτήρια χρησιμοποιήσεις κονσερβούτια, π.χ. από γάλατα εβαπορέ ή πάστες τομάτας. Ωστόσο πρέπει να βρεις έναν ενήλικα για να σου αφαιρέσει το ένα καπάκι από κάθε κονσερβοκούτι. 

Παίξε το κουίζ που βρίσκεται ΕΔΩ.

 

 

Δημιουργός Copyright © 2022-2023,
Μυλωνάκη Δήμητρα
,
δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 21/09/2023

counter free