Ο χρόνος κυλά
Τάξη Γ΄

Ο χρόνος κυλά
Εμείς οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουμε και την δυνατότητα αλλά και τη θέληση να διδάσκουμε την ύλη του προγράμματος με τρόπους ευχάριστους για τα παιδιά, πρωτότυπους και ελκυστικούς, που προσελκύουν το ενδιαφέρον τους και αναδεικνύουν την έμφυτη αγάπη τους για την έρευνα, την κίνηση και την δημιουργία.

«Ο χρόνος κυλά…» είναι μία εργασία που πραγματοποιήθηκε στην Γ΄ τάξη του 60ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας, κατά το σχολικό έτος 1999-2000 στα πλαίσια του Πιλοτικού Προγράμματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας και η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η μέθοδος των σχεδίων PROJECS. Καταναλώθηκαν δε για τον σκοπό αυτό διδακτικές ώρες από το μάθημα του  «Εμείς κι ο κόσμος» και της Αισθητικής Αγωγής καθώς και υπερωριακές ώρες.

Στο Πρόγραμμα πήραν μέρος και οι 18 μαθητές της τάξης που δούλεψαν χωρισμένοι σε υποομάδες οι οποίες αποτελούσαν την μία και βασική ομάδα ολόκληρης της τάξης. Το αρχικό  θέμα προτάθηκε μαζί με άλλα πολλά από τους μαθητές. Επίσης οι επιμέρους ενότητες ήταν καθαρά επιλογή των μαθητών και ήταν οι εξής:

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η «Ο χρόνος αλλάζει τους ανθρώπους»

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η «Ο χρόνος αλλάζει τις οικογένειες»

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η «Ο χρόνος αλλάζει το περιβάλλον μας»

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η «Αυτά που μας άφησαν οι παλιότεροι»

ΕΝΟΤΗΤΑ 5η «Κάτι παλιό – κάτι καινούριο»

ΕΝΟΤΗΤΑ 6η «Ο κόσμος του αύριο»

 

Κριτήρια επιλογής

Ο χρόνος κυλάΗ επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε για τους εξής λόγους:

1. Γιατί έχει άμεση σχέση με το μάθημα της ιστορίας, το οποίο για πρώτη φορά διδάσκονταν οι μαθητές.

2. Γιατί καλύπτει αρκετά κεφάλαια του «Εμείς κι ο κόσμος» όπως «Η κοινότητά μας άλλοτε και σήμερα», «Ο κύκλος της ζωής του ανθρώπου», «Εμείς και ο χρόνος» κλπ.

3. Γιατί σχετίζεται με αρκετά κείμενα του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας όπως «Ο παππούς μου», «Στην ερημωμένη χώρα», «Υφάντρια από το χωριό», «Τα μεγάλα όνειρα».

4. Γιατί δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία να διδαχθούν οι μαθητές τους χρόνους των ρημάτων και πώς να τους χρησιμοποιούν στο λόγο, γνωστικό αντικείμενο στο οποίο ακόμα και σ’ αυτήν την ηλικία αρκετά παιδιά μπερδεύονται.

Δείτε τις δραστηριότητες του προγράμματος ΕΔΩ.

 

Δημιουργός Copyright © 2015-2016,
Μυλωνάκη Δήμητρα
,
δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 16/09/2023

 
 
counter free