γλυκό κουταλιού σύκο  
"Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων..."  
  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ::
   
 
Παραδοσιακές συνταγές της Λήμνου!

Η τοπική κουζίνα της Λήμνου διατηρεί την παράδοσή της και προσφέρει στους επισκέπτες της πλήθος εκλεκτών τοπικών συνταγών και προϊόντων.Μερικές συνταγές λοιπόν παρουσιάζονται παρακάτω.Όσοι επισκέπτες έχετε δοκιμάσει τα φαγητά και σας άρεσαν προσπαθήστε να τα φτιάξετε μόνοι σας .Είναι εύκολο.Μια προσπάθεια θα σας πείσει.Όσοι πάλι δεν τα έχετε δοκιμάσει ,φτιάξτε τα και είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείτε...

1.Κόκορας κοκκινιστός με φλομάρια Από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα της Λήμνου!

Τι έχουμε:1κόκορα κομμένο σε κομμάτια 4 φλιτζ. φλομάρια (χυλοπίτες) 4-5 ντομάτες2φύλλα δάφνης2κρεμμύδια, ψιλοκομμένα3σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 1 φλιτζ. λάδι ελιάς1 ποτηράκι κρασί 1/2 κουταλάκι ζάχαρη στη μύτη από το κουταλάκι ρίγανη αλάτι πιπέρι

Τι κάνουμε:Πλένουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεματάμε τις ντομάτες σε ένα μπολ με βραστό νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη.Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τα 3/4 από το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα σοτάρουμε από όλες τις πλευρές για 4 λεπτά.Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 4-5 λεπτά, ώστε να εξατμισθεί το αλκοόλ. Κατόπιν, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τη δάφνη, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι π 3 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, φροντίζοντας να προσθέσουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό ακόμα.Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 5 φλιτζάνια νερό μαζί με το υπόλοιπο λάδι βράζουμε τα φλομάρια, έως ότου μαλακώσουν.

Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα.

2. Φετούδια Κάτι διαφορετικό για απογευματινό σνακ!

Τι έχουμε:κιλό ψωμί μπαγιάτικο φλιτζ. γάλα αβγάλάδι ελιάς για το τηγάνισμαΓια το γαρνίρισμα: ζάχαρη μέλι

Τι κάνουμε:Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχους ενός εκατοστού, τις βουτάμε στο γάλα και τις στραγγίζουμε όρθιες σε τρυπητό.Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε ελαφρά τα αβγά και βουτάμε μέσα τις στραγγισμένες φέτες, γυρίζοντάς τες, ώστε να απορροφήσουν αβγό από όλες τις πλευρές.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και όταν κάψει, τηγανίζουμε τις φέτες και από τις δύο πλευρές, έως ότου ροδίσουν. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τις περιχύνουμε με μέλι και ι πασπαλίζουμε με ζάχαρη.Σημείωση: Μπορούμε αντί για ζάχαρη και μέλι να πασπαλίσουμε τα φετούδια με τριμμένο ξηρό τυρί.

3.Ελιές τουρσί! Αυθεντική συνταγή χωρίς συγκεκριμένες ποσότητες!

Τι έχουμε:ελιές, όσες θέλουμε αλάτι χοντρό, όσο χρειαστεί ξίδι, όσο χρειαστεί
πορτοκάλια όσα χρειαστούν, για τις μαύρες ελιές λάδι ελιάς όσο χρειαστεί
λεμόνια, όσα χρειαστούν για τις πράσινες ελιές κλωναράκια ή σπόρους μάραθου, όσα
χρειαστούν για τις πράσινες ελιές γυάλινα δοχεία

Τι κάνουμε:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις ελιές και τις ξεπλένουμε καλά. Στη συνέχεια, τις χαράσσουμε 2 ή 3 φορές και τις βάζουμε σε ένα δοχείο με όσο νερό χρειάζεται, ώστε να τις σκεπάζει.Τις αφήνουμε για 15-20 ημέρες, φροντίζοντας στο διάστημα αυτό να αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα. Όταν οι ελιές έχουν ξεπικρίσει αρκετά, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε άλμη, που φτιάχνουμε ως εξής:Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό που χρειαζόμαστε και διαλύουμε αλάτι χοντρό. Για να κατα­λάβουμε πόσο αλάτι χρειάζεται, βάζουμε στο μπολ ένα φρέσκο αβγό και όταν η μύτη του αρχίσει να επιπλέει έξω από την επιφάνεια, στο μέγεθος ενός ευρώ, τότε η άλμη είναι έτοιμη. Αφήνουμε τις ελιές στην άλμη για ένα 24ωρο και μετά τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 3 φλιτζάνια ξίδι και ένα φλιτζάνι νερό και βάζουμε τις ελιές μέσα για ένα 24ωρο.
Την επομένη, στραγγίζουμε και πάλι τις ελιές και τις βάζουμε σε γυάλινα δοχεία με τον εξής τρόπο: για τις μαύρες ελιές κόβουμε σε ροδέλες ένα πορτοκάλι με το φλοιό, στρώνουμε 3-4 ροδέλες στον πάτο του δοχείου και στη συνέχεια ρίχνουμε τις ελιέςΠροσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό πορτοκαλιού και γεμίζουμε τη γυάλα με λάδι ελιάς.Αν οι ελιές είναι πράσινες, αντί για πορτοκάλι χρησιμοποιούμε ροδέλες και χυμό λεμονιού, καθώς και κλωναράκια ή σπόρους μάραθου.Κλείνουμε τα δοχεία και αφήνουμε τις ελιές τουλάχιστον για 2 ημέρες πριν τις σερβίρουμε.Σημείωση: Μπορούμε, αν θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε ένα πήλινο καθαρό «κιούπι» σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε ελιές τουρσί σε μεγάλη ποσότητα.

Αρχή της σελίδας

4.Κατμέρια Διαφορετικές τηγανίτες!

Τι έχουμε:1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο 1/2 κιλό τυρί καλαθά κι Λήμνου 3 αβγά 1 κουταλάκι αλάτι 1 φλιτζ. γάλα, χλιαρό κορν φλάουερ για την επιφάνεια εργασίας
λάδι ελιάς για το τηγάνισμα Για το γαρνίρισμα: μέλι ή πετιμέζι ζάχαρη

Τι κάνουμε:Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτοντας σιγά σιγά το γάλα, έως ότου η ζύμη μας γίνει όχι πολύ σφιχτή.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά. Στη συνέ χεια, πασπαλίζουμε μια επιφάνεια εργασίας με κορν φλάουερ, βάζουμε τη ζύμη πάνω και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με το τυρί κομμένο σε κομματάκια και στη συνέχεια
τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε το ρολό σε φέτες, τις βάζουμε οριζόντια πάνω στην επιφάνεια εργι σίας και τις πατάμε απαλά με ένα μικρό πλάστη. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι ελιάς και όταν κάψει, τηγανίζουμε τις φέτες και από τις δύο πλευρές, έως ότου ροδοκοκκινίσουν.Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τις βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε περιχύνοντας τες με μέλι ή πετιμέζι και πασπαλίζοντάς τες με ζάχαρη.Σημείωση: Μπορούμε αντί για καλαθάκι Λήμνου να χρησιμοποιήσουμε φέτα.

5.Κλεφτόψωμο.Παραδοσιακό ψωμί της Λήμνου που φτιάχνει η μάνα της νύφης 2-3 μέρες πριν από το γάμο!


Τι έχουμε:600γραμ. αλεύρι, άσπρο 15γραμ. μαγιά, φρέσκια 1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη 1/2 φλιτζ. νερό, χλιαρό νερό ζεστό λάδι ελιάς μελί για το άλειμμα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Τι κάνουμε:Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη, ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά.Ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτοντας σίγα σιγά ζεστό νερό (όχι καυτό), έως ότου η ζύμη γίνε πολύ μαλακή, αλλά όχι αραιή. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε, έως ότου η ζύμη σφίξει λίγο και γίνε ελαστική. Αλείφουμε τα χέρια μας με λάδι και ζυμώνουμε τη ζύμη πολύ καλά, ώστε να λαδωθεί παντού. Στη συνέχεια, πλάθουμε τη ζύμη σε φραντζολάκι και το βάζουμε σε ένα ταψί λαδωμένο και ζεστό.Σκεπάζουμε το ταψί με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε το φραντζολάκι να φουσκώσει.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.Όταν φουσκώσει το φραντζολάκι, το χαράσσουμε απαλά με ένα κοφτερό μαχαίρι και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά.Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο, το αλείφουμε με μέλι αραιωμένο σε νερό, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Σημείωση: Για να δούμε εάν τo ψωμί έχει φουσκώσει και είναι έτοιμο για ψήσιμο, το πατάμε ελαφρά με το δάχτυλο μας και αν επανέλθει, το βάζουμε να ψηθεί.

6.Κολοκύθια με αυγά!

Τι έχουμε:4 αβγά 2 ντομάτες, μεγάλες και ώριμες 2-3 κολοκυθάκια 2 κρεμμύδια
5 κουταλιές τυρί φέτα, σε κομματάκια 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς αλάτι πιπέρι για το γαρνίρισμα: κλωναράκια άνιθο

Τι κάνουμε:Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ζεματίζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ με βραστό νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομματάκια.Ξύνουμε τα κολοκυθάκια, τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε και τα κόβουμε και αυτά σε κομματάκια. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουταλιές από το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κολοκυθάκια για περίπου 3-4 λεπτά.Προσθέτουμε τις ντομάτες, το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε το τηγάνι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, προσθέτουμε  αλάτι και πιπέρι
να τηγανιστούν ανακατεύοντας τα τακτικά για να μην κολλήσουν.Όταν τα αβγά πήξουν, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε, γαρνίροντας με κλωναράκια άνηθο.Σημείωση: Μπορούμε να προσθέσουμε και πράσινα κρεμμυδόφυλλα.

7. Λακέρδα παστή.Ιδανικός μεζές για ούζο ή κρασί!

Τι έχουμε:λακέρδα αλάτι, ψιλό λάδι ελιάς λεμόνι
δοχεία γυάλινα με καπάκι, αεροστεγή

Τι κάνουμε:Βάζουμε τη λακέρδα σε ένα μπολ χωρίς να την πλύνουμε, σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά για να σφίξει λίγο και να κόβεται πιο εύκολα.
Βγάζουμε το μπολ από την κατάψυξη, κόβουμε τη λακέρδα με ένα μυτερό μαχαίρι σε φέτες, περίπου 1-1,5 εκατοστό και πετάμε τα εντόσθια.Στη συνέχεια, την αλατίζουμε καλά από τη μια πλευρά και τη βάζουμε πάνω σε μια σχάρα, σε θερμοκρασία δωματίου για να στραγγίξει από το αίμα και τα υγρά της.Την αφήνουμε για 6 ώρες, τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και την αλατίζουμε καλά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, έως ότου η λακέρδα βγάλει όλα τα υγρά της και ασπρίσει. Αν υπάρχει ακόμη αλάτι επάνω στα κομμάτια, τινάζουμε απλά τη λακέρδα για να φύγει το περιττό αλάτι. Γεμίζουμε τα δοχεία, αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει και σκουπίσει καλά, βάζουμε τα κομμάτια της λακέρδας σε στρώματα και κλείνουμε καλά με το καπάκι.Σερβίρουμε με λάδι ελιάς και φέτες λεμονιού.Σημείωση: Η λακέρδα που θα παστωθεί πρέπει να ζητήσουμε από τον ιχθυοπώλη να είναι φρέσκια, «της ώρας», ενώ για να τη διατηρήσουμε τη βάζουμε στο ψυγείο.

Αρχή της σελίδας

8. Μποχτσαδέλια…Τα πουγκάκια της Λήμνου!

Τι έχουμε:Για τη ζύμη 1/2 κιλό αλεύρι 2 αβγά 1/2 κουταλάκι αλάτι 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
Για τη γέμιση: 500 γραμ. τυρί, φρέσκο 2 αβγά 1 κουταλιά φυλλαράκια δυόσμου πιπέριλάδι ελιάς για το τηγάνισμα αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Τι κάνουμε Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, κάνουμε μια λάκκου βίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και το λάδι. Ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτοντας σιγά σιγά χλιαρό νερό, έως ότου η ζύμη μας γίνει όχι πολύ σφιχτή.Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε μικρές μπάλες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ λιώνουμε το τυρί με ένα πιρούνι, προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, το πιπέρι, το δυόσμο και τα ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν καλά. Βάζουμε τις μπάλες της ζύμης πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλα μέτριου πάχους.Στη συνέχεια κόβουμε τα φύλλα σε μικρά τετράγωνα, βάζουμε στη μέση από κάθε κομμάτι μ κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε, ενώνοντας τις 4 άκρες στην κορυφή.Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι ελιάς και όταν κάψει, τηγανίζουμε τα μποχτσαδέλια, έως ότου ροδίσουν ομοιόμορφα.Βγάζουμε τα μποχτσαδέλια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.

Σημείωση: Μπορούμε αντί για δυόσμο να χρησιμοποιήσουμε άνηθο.

9. Ψάρι βραστό στην κατσαρόλα Μοσχοβολιστό και θρεπτικό!

Τι έχουμε:μεγάλα ψάρια (συναγρίδα, σκορπίνα) ,πατάτες , 2   κρεμμύδια 1 πιπεριά, πράσινη 3-4 ντοματάκια 3  ποτήρια νερό 1 ποτηράκι λάδι ελιάς χυμό από 3 λεμόνια αλάτι πιπέρι

Tι κάνουμε:Με ένα μυτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια, στη συνέχεια τα χαράζουμε στη μέση της κοιλιάς και αφαιρούμε με τα εντόσθια. Κατόπιν, τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό μέσα και έξω, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.Τα Βάζουμε σε ένα μπολ. σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και τα πλένουμε. Ξύνουμε τα κολοκυθάκια, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες. Πλένουμε τα ντοματάκια, τη πιπεριά και τα κόβουμε στη μέση. Ρίχνουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε τα λαχανικά περίπου 15 λεπτά.Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ψάρια, το σέλινο και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις.Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το λάδι, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας προσεχτικά για να μη μας διαλυθούν τα ψάρια. Βράζουμε για ακόμα 10 λεπτά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, φροντίζοντας να την ανακινούμε τακτικά για να μην κολλήσει το φαγητό.Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με τα λαχανικά και όσο ζουμί έχει μείνει.

Σημείωση: Μπορούμε εάν θέλουμε να προσθέσουμε και μια ντομάτα κομμένη σε κύβους

10. Χταπόδι με μακαρονάκι Θαλασσινό και ευωδιαστό!

Τι έχουμε:1 χταπόδι, περίπου 1 1/2 κιλό
1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
3 ντομάτες, τριμμένες
1 κρεμμύδι, τριμμένο
1 ποτηράκι κρασί, λευκό
1 κουταλάκι ρίγανη, τριμμένη
5 κουταλιές λάδι ελιάς
5 ποτήρια ζωμό λαχανικών,χλιαρό
Αλάτι πιπέρι
Για το γαρνίρισμα: φύλλα ρόκας

Τι κάνουμε:Καθαρίζουμε το χταπόδι από το μελάνι του, το πλένουμε και το κόβουμε σε κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, έως ότου χρυσίσει.Προσθέτουμε τα κομματάκια του χταποδιού, αφήνουμε να σοταριστούν για περίπου 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε νερό, γιατί θα βγάλει το χταπόδι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα.Προς το τέλος, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό, αφήνουμε να βράσει, ρίχνουμε το μακαρονάκι, ανακατεύουμε και τα βράζουμε για 15 λεπτά ακόμα.Οταν βράσουν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε γαρνίροντας με φύλλα ρόκας.

Σημείωση: Πρέπει το χταπόδι να είναι καλά χτυπημένο για να είναι μαλακό.

11.Βενιζελικά Ιστορικά... γλυκίσματα!

Τι έχουμε:2 1/2 ποτήρια αμυγδαλόψιχα,
ασπρισμένη και τριμμένη
1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
70 γραμ. σοκολάτα, τριμμένη
20 καρύδια πεταλούδες, κομμένες στη μέση
1/2 ποτηράκι λικέρ βύσσινο 1 ποτηράκι κονιάκ
1 λαδόκολλα
Για το γλάσο: 1/2 κιλό σοκολάτα, λευκή 150 γραμ. κρέμα γάλακτος

Τι κάνουμε:Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη άχνη, τη σοκολάτα, προσθέτουμε το μισό ποτηράκι από το κονιάκ, το λικέρ και τα ζυμώνουμε, έως ότου γίνουν ομοιογενές μείγμα.
Βρέχουμε τα χέρια μας με κονιάκ, πλάθουμε το μείγμα σε μπαλίτσες, βάζουμε στο κέντρο κάθε μπαλίτσας μισό καρύδι και το κλείνουμε καλύπτοντας με λίγο από το μείγμα. Αφού τα ετοιμάσουμε, τα βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα, αφήνουμε να στεγνώσουν και ετοιμάζουμε  το  γλάσο. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε, έως ότου ενωθούν.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλάσο να γίνει χλιαρό.Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα ένα τα φοντάν, τα γυρίζουμε μέσα στο γλάσο με ένα πιρούνι για να καλυφθούν με αυτό και τα βάζουμε σε μια σχάρα για να στραγγίξουν.Όταν κρυώσουν, τα βάζουμε εάν θέλουμε σε ειδικά χαρτάκια-φορμίτσες ή τα σερβίρουμε σε πιατέλα.Σημείωση: Τα βενιζελικά συνήθως φτιάχνονται με σκούρο αμύγδαλο αλλά το ασπρισμένο απορροφά πιο πολύ κονιάκ, δίνοντας έτσι περισσότερο άρωμα.

12. Σαραγλί στριφτά !Τα σιροπιαστά που αγαπάμε όλοι!

Τι έχουμε:1 κιλό φύλλα κρούστας
1 φλιτζ. μαργαρίνη, λιωμένη
1/2 φλιτζ. αμύγδαλα, αλεσμένα για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση:
3 φλιτζ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα 1 κουταλιά κανελογαρίφαλα. τριμμένα 3 αβγά
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
3 φλιτζ. νερό
1 ξυλαράκι κανέλα
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

Τι κάνουμε: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Για να φτιάξουμε τη γέμιση, ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα, προσθέτουμε τα αβγά και τα ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν.Παίρνουμε δύο από τα φύλλα κρούστας, τα στρώνουμε σε μια επιφάνεια εργασίας, τα αλείφουμε με μαργαρίνη και απλώνουμε κατά μήκος γέμιση πάχους ενός δαχτύλου. Στη συνέχεια,τυλίγουμε σε ρολό κατά μήκος του φύλλου ώστε να σχηματιστεί ένα μπαστούνι. Κόβουμε το μπαστούνι σε τρία κομμάτια και τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σε σχήμα σαλίγκαρου Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. έως ότου τελειώσει η γέμιση.                                                    
Βάζουμε τα σαραγλί σε ένα ταψί αλειμμένο με μαργαρίνη και αλείφουμε και την επιφάνειά  τους με μαργαρίνη.Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά.Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το ξυλαράκι καν ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις.
Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και βράζουμε, έως ότου δέσει ελαφρά το σιρόπι. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Όταν τα σαραγλί ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τα σιροπιάζουμε και αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι.Σερβίρουμε τα σαραγλί πασπαλισμένα με αμύγδαλα.
Σημείωση: Μπορούμε αντί για αμύγδαλα χρησιμοποιήσουμε καρύδια.

13. Ορνός-Παραδοσιακό γλυκό κουταλιού!

Τι έχουμε:35 κομμάτια ορνοί (σύκα, άγουρα) 1/2 κουταλιά γαλαζόπετρα 4 κουταλιές χυμό λεμονιού 8 ποτήρια νερό γυάλινα αεροστεγή δοχείαΓια το σιρόπι:4 ποτήρια νερό 1/2 κουταλιά ξινό 5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού

Τι κάνουμε:Πλένουμε τους ορνούς και τους καθαρίζουμε περιμετρικά από το κοτσανάκι τους. Με ένα μυτερό μαχαιράκι ή με ένα τσιμπιδάκι αφαιρούμε από την κάτω πλευρά τους σπόρους, πιέζοντας ελαφρά.Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα με νερό, τους βράζουμε για 5-10 λεπτά, για να ξεπικρίσουν  Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3-4 φορές, τους στραγγίζουμε από το νερό και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο σε ένα μπολ με 8 ποτήρια νερό, το χυμό λεμονιού και τους αφήνουμε για άλλη μισή ώρα
Τους ξεπλένουμε πάλι, τους πιέζουμε λίγο για να φύγει όλο το νερό και τους βάζουμε πάνω μια βαμβακερή πετσέτα για να κρυώσουν. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 5-10 λεπτά.
Κατόπιν, ρίχνουμε τους ορνούς, το ξινό, το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν λεπτά, ξαφρίζοντάς τα με ένα κουτάλι αν χρειαστεί.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μέσα μέχρι την επόμενη μέρα. Όταν κρυώσει εντελώς το βάζουμε σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία.
Σημείωση: Για να καθαρίσουμε τους ορνούς πρέπει απαραιτήτως να φοράμε πλαστικά γάντια γιατί το γάλα του ορνού είναι καυστικό.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑΑρχή της σελίδας
Κόκκορας
φετούδια
Ελιές Τουρσί
Κατ'μέρια
Κλεφτόψωμο
Κολοκυθάκια με αυγά
Λακέρδα παστή
Μποχτσαδέλια
Ψάρι βραστό
Χταπόδι
Βενιζελικά
Σαραγλί
Ορνός