Παγετώνες - Παγόβουνα

Άσκηση συμπληρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τις λέξεις που λείπουν. Πατήστε "Ελεγχος" για να ελέγξετε τις απαντήσεις σας. Αν πατήσετε το "[?]" που εμφανίζετε δίπλα από κάθε λέξη θα λάβετε βοήθεια. Φυσικά αυτό θα σας κοστίσει στη βαθμολογία.
Τα παγόβουνα δημιουργούνται στις δύο ψυχρότερες (πολικές) ζώνες της Γης, στην και στην . Τα "αρκτικά παγόβουνα" προέρχονται κυρίως από τη που ολόκληρη σχεδόν καλύπτεται από παγετωνικό κάλυμμα, εκ του οποίου τα άκραία παραθαλάσσια τμήματά του αποκόπτονται και πέφτουν στη θάλασσα. Τα περισσότερα παγόβουνα απαντώνται στον Βόρειο Ωκεανό όπου κατά του μήνες Μάιο Ιούνιο και Ιούλιο αυτά κινούνται προς τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής. Η τους αργεί πολύ, πλην όμως παρασυρόμενα σε θερμότερες ζώνες αυτή γίνεται ταχύτερη μέχρι που αυτά διασπώνται σε πολύ μικρότερα τμήματα και αυτοδιαλύονται.
titanic.jpg

Πηγή φωτογραφίας: http://modelshipbuilder.com/page.php?46


Τα Παγόβουνα αποτελούν συνεχή απειλή για τη . Εξ΄ αιτίας ενός παγόβουνου βυθίστηκε στις 12 Απριλίου 1912 το παραπάνω εικονιζόμενο κρουαζιερόπλοιο ο , στο παρθενικό του ταξίδι από το της Αγγλίας στη των ΗΠΑ. Η βύθισή του παρέσυρε στο θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός. Το ναυάγιο αυτό θεωρείται ένα από τα τραγικότερα "εν καιρώ ειρήνης" ναυάγια. Η περισυλλογή των διασωθέντων έγινε από το πλοίο 'Καρπάθια'.

Τα παγόβουνα αποκόπτονται από τους παγετώνες. Οι κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεάσει αρνητικά τους παγετώνες σε όλη τη Γη. Η τήξη των παγετώνων αλλάζει τη γεωγραφία και τη χωροταξία μιας τεράστιας έκτασης στην Ασία, θέτοντας πολλές χώρες χαμηλού βιοτικού επιπέδου σε κίνδυνο από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, σεισμούς και μουσώνες.
Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε μια ομάδα 32 επιστημόνων και μηχανικών από 13 χώρες, που επισκέφθηκε τα τον περασμένο μήνα για να διαπιστώσει τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη στη μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου.
Οταν αρχίζουν να λειώνουν οι πάγοι, σχηματίζονται «λίμνες παγετώνων», οι οποίες μεγαλώνουν σε μέγεθος διαρκώς, μέχρι που δημιουργούνται στις όχθες τους από την πολλή πίεση και γίνονται .
Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις γύρω περιοχές, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στο Νεπάλ μόνο, υπάρχουν τουλάχιστον 1.600 τέτοιες λίμνες. Από αυτές, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει έξι που θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες.
Η απώλεια των παγετώνων μπορεί επίσης να αποσταθεροποιήσει ολόκληρες πλαγιές βουνών και να καταστρέψει τα αποθέματα της περιοχής. Από τα Ιμαλάια ξεκινούν μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ασίας, υδάτινες μάζες ζωτικής σημασίας για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Στο οροπέδιο του Θιβέτ είναι οι πηγές των τριών μεγάλων ποταμών της Ασίας, Μεκόνγκ, Γιανγκτσέ και Κίτρινος Ποταμός. Η μέση θερμοκρασία στην περιοχή αυξάνεται συνεχώς εδώ και μισό αιώνα και πέρυσι έφθασε το υψηλότερο επίπεδό της σε 50 χρόνια. Σε 30 χρόνια, το 5,3% των παγετώνων κοντά στην πηγή του ποταμού Γιανγκτσέ έχει εξαφανιστεί, καθώς και το 70% αυτών που βρίσκονται πλησιέστερα προς την πηγή του ποταμού Μεκόνγκ, σύμφωνα με τους κινέζους ερευνητές. Το λιώσιμο των παγετώνων μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην ξήρανση των ποταμών, τονίζει ακόμη ο Σιν Γιουάνχονγκ του κέντρου γεωλογικών και υδρογραφικών μελετών της Κινγκάι.

greenland.jpg
ΠΗΓΗ: Φωτογραφίες - σοκ από το λιώσιμο παγετώνα στη Γροιλανδία
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/09/blog-post_9034.html#ixzz1fE4ClFNl



Ταχύτατο λιώσιμο των παγετώνων παρατηρείται και στη όπως μαρτυρά η παραπάνω εικόνα από τον παγετώνα Πέτερμαν . Το 2010, ένα κομμάτι πάγου -έως και τέσσερις φορές στο μέγεθος του Μανχάταν - αποκολλήθηκε από τον παγετώνα και έλιωσε. Το πρωτοφανούς έκτασης γεγονός αποτυπώνεται με σοκαριστικό τρόπο σε δύο φωτογραφίες, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση επιστήμονα, ειδικού σε θέματα παγετώνων, ότι έμεινε «άφωνος» βλέποντας τις δύο φωτογραφίες, η πρώτη εκ των οποίων απεικονίζει τον παγετώνα στις 24 Ιουλίου 2009 και η δεύτερη... ό,τι είχε μείνει από αυτόν στις 24 Ιουλίου 2011.