Μια επίσκεψη στο CERN

φωτογραφίες 454
φωτογραφίες 454
« 1 της 10 »

Το ερευνητικό κέντρο Πυρηνικής Φυσικής του CERN που βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας – Γαλλίας κοντά στη Γενεύη, αποτελεί για όλους εμάς τους φυσικούς έναν «ναό» της επιστήμης μας. Είχα τη χαρά να βρεθώ εκεί τον Αύγουστο του 2012, την εποχή ακριβώς που το CERN έπαιζε σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου λόγω της ανακάλυψης του μποζονίου του Higgs. Ήταν ένα μοναδικό τετραήμερο που θέλω να μοιραστώ μαζί σας με τη βοήθεια της εικόνας!

Περισσότερα σε επόμενο άρθρο…

Οι Νόμοι του Νεύτωνα

Newton

Isaac Newton (1642-1727)

Οι τρεις νόμοι του Νεύτωνα θεωρούνται από όλους ως το θεμέλιο της Μηχανικής. Αν και σήμερα ξέρουμε ότι για την κβαντομηχανική δεν ισχύουν ακριβώς όπως διατυπώθηκαν παρ” όλα αυτά για την κλασική Φυσική και για τις απαιτήσεις της μέσης εκπαίδευσης είναι θεμελιώδεις.

Γι” αυτό λοιπόν ας τους θυμηθούμε! Read more »

Βασικές έννοιες και ορισμοί για τα Φύλλα Εργασίας 1,2 και 3

Φύλλο Εργασίας 1

Μέγεθος ονομάζουμε κάθε ποσότητα που μπορεί να μετρηθεί.

Φυσικά μεγέθη ονομάζουμε τα μετρήσιμα μεγέθη που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή ενός φυσικού φαινομένου. Τέτοια μεγέθη είναι το μήκος, το εμβαδόν, ο όγκος, ο χρόνος, η ταχύτητα, η μάζα, η θερμοκρασία, η ενέργεια κ.τ.λ.

Μέτρηση είναι γενικώς μια διαδικασία σύγκρισης δυο ομοειδών μεγεθών, το ένα είναι το φυσικό μέγεθος που θέλουμε να μετρήσουμε και το άλλο η μονάδα μέτρησης.

Η θεμελιώδης μονάδα μέτρησης του μήκους είναι το 1 μέτρο (1m).

Όργανα μέτρησης του μήκους είναι το υποδεκατόμετρο (χάρακας), το πτυσσόμενο μέτρο, η μετροταινία, το μικρόμετρο, το διαστημόμετρο κ.τ.λ.

Όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε κατά την μέτρηση, πάντα υπάρχουν κάποια μικρά σφάλματα είτε υποκειμενικά (οφείλονται σε μας, δηλαδή στον τρόπο που πραγματοποιούμε τη μέτρηση) είτε αντικειμενικά (σφάλματα οργάνων).

Με την εύρεση της μέσης τιμής πλησιάζουμε περισσότερο στην πραγματική τιμή και εξαλείφονται τα μικρά σφάλματα της μέτρησης.

Τη μέση τιμή τη βρίσκουμε αν προσθέσουμε όλες τις μετρήσεις και διαιρέσουμε το άθροισμα με το πλήθος των μετρήσεων. Read more »