App Inventor


Δυο φύλλα εργασίας για το App Inventor

Στο πρώτο φύλλο εργασίας, οι μαθητές αναπτύσσουν μια απλή εφαρμογή με όνομα GuardDog. Η εφαρμογή αποτελεί επέκταση του γνωστού εισαγωγικού παραδείγματος HelloPurr. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος και βασικές λειτουργίες που θα τους φανούν χρήσιμες και στη συνέχεια. Το φύλλο εργασίας περιγράφει αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με τις περιγραφές να περιέχουν σταδιακά λιγότερες λεπτομέρειες. Παρέχονται επίσης τα συνοδευτικά αρχεία ήχου και εικόνας που είναι απαραίτητα.

Στο δεύτερο φύλλο εργασίας, οι μαθητές αναπτύσσουν μια εφαρμογή ζωγραφικής με όνομα FingerPainting, παραλλαγή του παραδείγματος PaintPot. Οι μαθητές βασίζονται στις έννοιες που έμαθαν στο εισαγωγικό παράδειγμα για να υλοποιήσουν πιο σύνθετες λειτουργίες. Το φύλλο εργασίας παρέχει σαφείς οδηγίες, υποθέτοντας όμως στοιχειώδη εξοικείωση με το περιβάλλον του AppInventor. Παρέχονται επίσης τα συνοδευτικά αρχεία ήχου και εικόνας που είναι απαραίτητα.

Οι δύο δραστηριότητες έχουν διάρκεια 45-60 λεπτά η κάθε μία και απευθύνονται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έγινε προσπάθεια να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρέχουν οι κινητές συσκευές, ώστε τα παραδείγματα να είναι ελκυστικά. Δεν γίνεται χρήση μεταβλητών ή υποπρογραμμάτων, έννοιες που θα εισαχθούν σε μεταγενέστερες δραστηριότητες.

Σκληρός Δίσκος

Ο σκληρός δίσκος είναι ένα μαγνητικό αποθηκευτικό μέσο – συσκευή που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στις ψηφιακές βιντεοκάμερες, στα φορητά MP3 players, στα επιτραπέζια ψηφιακά βίντεο, στις κονσόλες παιχνιδομηχανών, στους ψηφιακούς επίγειους και δορυφορικούς τηλεοπτικούς δέκτες κλπ. Ένας σκληρός δίσκος αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες δεδομένων και η χωρητικότητα των σκληρών δίσκων που κυκλοφορούν στο εμπόριο ξεκινά από τα 500 GB και φτάνει έως τα 6 ΤΒ. Για μεγαλύτερες χωρητικότητες που αγγίζουν τα 12 TB (terabyte) χρησιμοποιούνται κυκλώματα πολλαπλών σκληρών δίσκων, με τη μορφή συρταρωτής διάταξης. Η ταχύτητα προσπέλασης των δεδομένων είναι ταχύτερη από το DVD/R/RW αλλά πολύ πιο αργή από τη μνήμη του υπολογιστή.

Οι σκληροί δίσκοι χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές για την αποθήκευση δεδομένων, κυρίως προγραμμάτων και αρχείων που είναι απαραίτητο να διατηρηθούν, σε αντίθεση με την μνήμη RAM όπου τα δεδομένα διαγράφονται με την διακοπή τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης όλοι οι σκληροί δίσκοι πλέον, έχουν ενσωματωμένη κρυφή μνήμη (cache RAM) για προσωρινή αποθήκευση που η χωρητικότητα της ξεκινά από τα 8MB (ελάχιστοι πλέον) και φτάνει τα 128MB.

Σταδιακά οι σκληροί δίσκοι δίνουν τη θέση τους σε δίσκους στερεάς κατάστασης (SSD, Solid State Drives), οι οποίοι εξελίσσονται με ραγδαίο ρυθμό κυρίως λόγω της χαμηλής τους κατανάλωσης σε ρεύμα (που οφείλεται στην παντελή έλλειψη ηλεκτροκινητήρα) και το φθηνό σχετικά κόστος παραγωγής. Από τον Οκτώβριο του 2010 λόγω της τεχνολογίας SSD είναι δυνατή η λειτουργία των NetBooks για χρονικό διάστημα περίπου 10 ωρών συνεχόμενα.

Πηγή: el.wikipedia.org

Πληροφοριακά συστήματα


Ορισμός

Πληροφοριακό σύστημα είναι ένα σύνολο αλληλοσχετιζόμενων διαδικασιών για τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και μετάδοση πληροφοριών που έχουν ως στόχο την υποστήριξη, την παροχή πληροφοριών, τη λήψη αποφάσεων, την επικοινωνία και τον έλεγχο σε μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό (Laudon & Laudon, 2009).

Κάθε πληροφοριακό σύστημα δέχεται δεδομένα από το εσωτερικό ή το εξωτερικό περιβάλλον, τα επεξεργάζεται (με κατάλληλες μεθόδους) και εξάγει πληροφορίες. Ανατροφοδότηση υπάρχει όταν οι πληροφορίες που προκύπτουν από την επεξεργασία κάποιων δεδομένων χρησιμοποιηθούν ως δεδομένα με σκοπό την επίλυση ενός άλλου προβλήματος.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Τρόποι προστασίας από ιούς

Τα τελευταία χρόνια η πιο πιθανή αιτία απώλειας των δεδομένων μας από τον υπολογιστή είναι η ύπαρξη ιών. Αν θέλουμε να προστατέψουμε τον υπολογιστή μας από ιούς, πρέπει:

  • Να προσέχουμε ποια προγράμματα «τρέχουμε» στον υπολογιστή μας. Προγράμματα των οποίων δε γνωρίζουμε τον κατασκευαστή ή δεν τα έχουμε προμηθευτεί από το εμπόριο, έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν κάποιο ιό.
  • Να φροντίσουμε για την εγκατάσταση στον υπολογιστή μας ενός αντιιικού προγράμματος (antivirus program), το οποίο θα μας προστατεύει από τους περισσότερους ιούς.
  • Να ανανεώνουμε συχνά το αντιϊικό μας πρόγραμμα από το Διαδίκτυο με την τελευταία ενημερωμένη έκδοση.
  • Αν συνδεόμαστε στο Διαδίκτυο, πρέπει να ενεργοποιήσουμε ένα πρόγραμμα «τείχους προστασίας» (firewall) ,ώστε να αποτρέπουμε την ανεπιθύμητη πρόσβαση στον υπολογιστή μας από τρίτους.

Όμως, όσο και να προσέχουμε, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να «εισβάλει» ένας ιός στον υπολογιστή μας, είτε γιατί συνδεθήκαμε στο Διαδίκτυο είτε γιατί θελήσαμε να εγκαταστήσουμε ένα νέο πρόγραμμα. Ένα αντιϊικό πρόγραμμα μας προστατεύει από τους περισσότερους ιούς αλλά όχι από όλους. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος προστασίας των δεδομένων μας, είναι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSB100/534/3529,14502/

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήλθατε στο WordPress! Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε να γράφετε!