Κεντρική σελίδα Επάνω Ασκήσεις και δραστηριότητες

 ΚΟΝΤΑΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Μεταπτυχιακός φοιτητης  Ε.Α.Π  στην Ανοιχτή  και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση          

Κεντρική σελίδα
Επάνω
Οδηγός συγγραφής
LINKS 

Βιβλιογραφικές αναφορές

Όπως σε όλα τα συστήματα  αναφορών , έτσι και σε αυτό το σύστημα , μεγάλη σημασία έχουν όλα τα σημεία στίξης, η θέση στην οποία γράφονται τα διάφορα στοιχεία αναφοράς ( τόπος έκδοσης, χρονολογίες κλπ)  αλλά και οι πλάγιοι χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται

Για το σύστημα ΑΡΑ πρέπει να  έχουμε κατά νου κάποιους βασικούς κανόνες

Ø      Μετά το επώνυμο του συγγραφέα ακολουθεί κόμμα, στην συνέχεια ακολουθεί το αρχικό του ονόματος και στην συνέχεια βάζουμε τελεία

Ø      Αν η πληροφορία αντλήθηκε από βιβλίο η αδημοσίευτη εισήγηση ο τίτλος  του βιβλίου ,η της εισήγησης  αναφέρεται  με πλάγια γράμματα.

Ø      Αν αντλήθηκε από περιοδικό σε έντυπη η ηλεκτρονική μορφή η σε εφημερίδα  ο τίτλος του εντύπου  αναφέρεται σε πλάγια γράμματα

Για να κατανοήσετε καλύτερα  τον τρόπο των βιβλιογραφικών παραπομπών μέσα στο κείμενο, αλλά και της παρουσίασης της βιβλιογραφίας στο τέλος του κειμένου , δίνονται κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα  για το συγκεκριμένο σύστημα παραπομπών. Στα παραδείγματα   τα σημεία στίξης έχουν γραφτεί με μπλε  χρώμα  και  με πιο εντόνους χαρακτήρες. Τα σημεία που  πρέπει να γραφτούν με  πλάγια γράμματα έχουν επισημανθεί με  κόκκινο χρώμα  ώστε να ξεχωρίζουν.

¨      Αν πρόκειται για συγγραφέα, ο οποίος δημοσίευσε κάποιο βιβλίο, τότε μετά το ονοματεπώνυμο ακολουθεί το έτος έκδοσης του βιβλίου σε παρένθεση, ο τίτλος του βιβλίου με πλάγιους χαρακτήρες, ο τόπος και ο εκδοτικός οίκος.

συγγραφέας     έτος έκδοσης του βιβλίου       τόπος

                 ↓               ↓                                          ↓ 

       l  Ιωάννου,Κ.  (1997). Κατάθλιψη (2η έκδοση). Αθήνα: Ψυχολογικές  Εκδόσεις

                                                      ↑                                                   ↑

                                        τίτλος του βιβλίου                       εκδοτικός οίκος

 

 

¨      Αν πρόκειται για συγγραφέα, ο οποίος δημοσίευσε άρθρο σε κάποιο περιοδικό, τότε μετά το ονοματεπώνυμο ακολουθεί το έτος έκδοσης του περιοδικού σε παρένθεση, ο τίτλος του άρθρου, ο τίτλος του περιοδικού με πλάγιους χαρακτήρες, το τεύχος του περιοδικού και ο αριθμός των σελίδων του άρθρου.

        συγγραφέας     έτος έκδοσης του περιοδικού       τίτλος του άρθρου

                            ↓                 ↓                                                      ↓ 

    l     Γιαλουρίδης, Γ.  (2002). Φάκελος επιτευγμάτων: Η άλλη διάσταση της αξιολόγησης του μαθητή.  

      Σύγχρονη Εκπαίδευση, 124, 122-124    ← αριθμός σελίδων του άρθρου

            ↑                          ↑                

 τίτλος του περιοδικού          τεύχος περιοδικού   

 

¨      Αν πρόκειται για δυο ή περισσότερους συγγραφείς,  που δημοσίευσαν βιβλίο η άρθρο σε περιοδικό , διαχωρίζονται οι συγγραφείς με κόμμα ή χρησιμοποιείται το σύμβολο [&]. Αν πρόκειται για πολλούς συγγραφείς, τότε ή αναφέρονται όλοι, ή αναφέρονται οι 1-2 πρώτοι και στη συνέχεια χρησιμοποιείται το σύμβολο [κ. ά].

      συγγραφείς                                                   τίτλος του βιβλίου

         ↓                                                                   ↓

l      John, P.  & Peter, D. (2001). Essentials of Psychological Testing (2nd Ed.). New York : Rutledge

¨η

  l    Παπαδόπουλος, Ν., Αθανασιάδης, Η. κ. ά. (1993). Το σχολικό κλίμα: θέσεις και κρίσεις των καθηγητών      της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, 10, 139-155.                                                             ↑
                                                                        
τίτλος του περιοδικού  

                                                                                                  

                                                                                   

 

¨      Αν  ο συγγραφέας έγραψε σε  κεφάλαιο βιβλίου που βρίσκεται σε επιμέλεια τόμου  , τότε μετά τον τίτλο του κεφαλαίου   αναγράφεται ο επιμελητής και  τέλος ο τίτλος του τόμου .

lΚαδιανάκη, Μ. (2002). Ετεροαξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση ως μέσο διερεύνησης του επικοινωνιακού κλίματος της σχολικής τάξης: ποιοτική προσέγγισηΣτο Γ. Μπαγάκης (Eπιμ.), Ο εκπαιδευτικός ως ερευνητής. Αθήνα: Μεταίχμιο, 367-374

 

 

¨      Αν ένα βιβλίο ή άρθρο  είναι μεταφρασμένα στην ελληνική, τότε, μετά τον τίτλο, γράφεται μέσα σε παρένθεση το ονοματεπώνυμο του μεταφραστή. 

l McBeath, J . (2001) . Το Σχολείο που μαθαίνει. Στο Γ. Μπαγάκης (Επιμ.) , Αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σχολείου: εκπαιδευτική αξιολόγηση; πώς;  (Μ. Δεληγιάννη, Μεταφρ.) . Αθήνα: Μεταίχμιο , 157-166.

 

 

¨      Αν για ένα συγγραφέα υπάρχουν περισσότερες από μια βιβλιογραφικές αναφορές, τότε πρώτη τοποθετείται η παλαιότερη και τελευταία η νεότερη χρονικά βιβλιογραφική αναφορά.

l Αθανασίου, Λ. (2000) .Αξιολόγηση της Επίδοσης του Μαθητή στο Σχολείο και του Διδακτικού Έργου. Ιωάννινα: έκδοση. ιδίου.

l Αθανασίου, Λ. (2001). Λάθη των Μαθητών στη Γραπτή Έκφραση και ο Ρόλος τους στη Διαδικασία Διδασκαλίας και Μάθησης. Ιωάννινα: έκδοση. ιδίου.

 

 

 

¨      Αν η βιβλιογραφική πηγή είναι κάποιο ηλεκτρονικό βιβλίο ή άρθρο από περιοδικό του διαδικτύου, μετά τα στοιχεία του άρθρου θα πρέπει να αναφέρεται και ο δικτυακός τόπος

l Δούβλη, Γ. (2004) .Διδακτικές προσεγγίσεις σε πολυπολιτισμικές τάξεις .Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Θεμάτων ,9 ,5-18. Διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο http://www.pi-schools.gr/publications/epitheorisi/teyxos9.

 

 

¨      Αν πρόκειται για  άρθρο σε κάποια εφημερίδα ή περιοδικό (εβδομαδιαίο, μηνιαίο, κ.τ.λ.), τότε μετά το ονοματεπώνυμο του αρθρογράφου, αν υπάρχει, ακολουθούν σε παρένθεση το έτος, η ημερομηνία και ο μήνας του φύλλου αν πρόκειται για ελληνόγλωσση εφημερίδα ή περιοδικό ενώ αν πρόκειται για ξενόγλωσση, το έτος ο μήνας και η ημερομηνία

l Αναστασόπουλος, Δ. (2005 ,8 Ιουνίου) . Αναζητώντας το Νεπάλ.. Ελευθεροτυπία, σελ 14.

lΗ επιθετικότητα στο χώρο του σχολείου . (2003,23οκτωβριου) . Ελευθεροτυπία ,σελ 34

 

 

Ήρθε πλέον η ώρα να  εξασκηθείτε και να εμπεδώσετε αυτά που μάθατε ποιο πάνω με την διεξαγωγή κάποιων  ασκήσεων και δραστηριοτήτων(πατήστε εδώ)

 

 

Κεντρική σελίδα Επάνω Οδηγός συγγραφής LINKS