Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπλήρωσε τα κενά, έπειτα πάτα το κουμπί "Έλεγχος".
Χρησιμοποίησε το κουμπί "Βοήθεια" για να πάρεις
ένα γράμμα, αν δεις ότι δυσκολεύεσαι.
Μπορείς να πατήσεις και το "[;]" για βοήθεια.
Βέβαια θα χάνεις πόντους αν χρησιμοποιείς συνέχεια τις βοήθειες!
----ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-------------ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-------------ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ----

============================================================================

Ο Ρήγας γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν . Νεαρός ακόμη, μπήκε στην υπηρεσία των Φαναριωτών στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα μετανάστευσε στο Βουκουρέστι, ως γραμματέας του ηγεμόνα της Βλαχίας. Εκεί επηρεάστηκε απο τις ευρωπαϊκές ιδέες, κάνοντας κύριο στόχο του την απελευθέρωση της πατρίδας. Το 1790 ταξίδεψε στη .

Το συγγραφικό και εκδοτικό του έργο είναι μεγάλο. Ο Ρήγας εξέδωσε γαλλικά μυθιστορήματα στη δημοτική γλώσσα, ένα βιβλίο Φυσικής, την περίφημη «Χάρτα της Ελλάδος», μια εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πολλά άλλα. Ο ήταν ένας φλογερός επαναστατικός ύμνος που συγκίνησε πολλούς νέους της εποχής και έγινε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία.

Ο Ρήγας Βελεστινλής οραματιζόταν τη συνεργασία των υπόδουλων βαλκανικών λαών για την απελευθέρωσή τους από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ενός ευνομούμενου δημοκρατικού κράτους. Ωστόσο, η δράση του έγινε γρήγορα γνωστή και προκάλεσε την αντίδραση της Αυστρίας. Οι Αυστριακοί συνέλαβαν τον Ρήγα το Δεκέμβριο του 1797. Λίγους μήνες αργότερα τον παρέδωσαν μαζί με επτά συντρόφους του στους Τούρκους, οι οποίοι τους θανάτωσαν και τους έριξαν στον ποταμό .

Ο Αδαμάντιος Κοραής γεννήθηκε στη το 1748. Φοίτησε αρχικά στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία, όπου σπούδασε ιατρική. Εκεί γνώρισε από κοντά τη Επανάσταση και τις φιλελεύθερες ιδέες της.

Ο Κοραής πίστευε ότι για να ελευθερωθεί το ελληνικό έθνος, έπρεπε πρώτα να φωτιστεί διαμέσου της . Η απήχησή του ήταν μεγάλη και πολλοί δάσκαλοι ζητούσαν τις συμβουλές του. Ο Κοραής πρότεινε τη χρήση μιας γλώσσας που θα είχε ως βάση της την καθομιλουμένη γλώσσα της εποχής.

Ο Κοραής συνέβαλε σημαντικά στην ιδεολογική της Μεγάλης Επανάστασης, αλλά και κατά τη διάρκειά της, γράφοντας συμβουλευτικές επιστολές. Ο Αδαμάντιος Κοραής, όπως οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, είχε ως βασική φιλοσοφική αρχή την πίστη στη του ανθρώπου.
=====================================================================