Σχολικός Ιστότοπος

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΙΣΥΡΟΥ

Μέχρι το έτος 1865 στη Νίσυρο δεν υπήρχαν σχολεία. Τα Νισυρόπουλα μάθαιναν γράμματα από γραμματοδιδάσκαλους, που δίδασκαν στα κατώγεια των σπιτιών τους.  Σοβαρή προσπάθεια για την ίδρυση σχολείου έγινε από τον Κωνσταντίνο Σακελλαρίδη, το γνωστό ως Ξένον, όπως μετονομάσθηκε ο ίδιος. Το έτος 1865, μετά από επιμονή του τότε Μητροπολίτη Ρόδου Κυρίλλου, χτίστηκε το πρώτο σχολείο στη θέση «Τράπεζα» εκεί που σήμερα βρίσκεται το Ζωσιμοπούλειο θέατρο. Το σχολείο αυτό λειτουργούσε εκεί και στα γύρω ιδιωτικά σπίτια μέχρι να ανεγερθεί από το Σύλλογο Νισυρίων Αμερικής «Ο Όμηρος» η «Ομήρειος Κοινοτική Σχολή» (το σημερινό Δημοτικό Σχολείο Μανδρακίου), τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στις 30 Ιανουαρίου 1909. Την εποπτεία της Σχολής είχε η Δημαρχία Μανδρακίου, η οποία διόριζε τη Σχολική Εφορεία. Το σχολικό έτος 1897-98 λειτούργησαν τέσσερις τάξεις προκαταρκτικού Δημοτικού Σχολείου, τρεις τάξεις Ελληνικού Σχολείου, τρεις τάξεις Παρθεναγωγείου και Νηπιαγωγείο. Το 1889-90 ιδρύθηκε η πρώτη Αστική Σχολή με πέντε τάξεις, το 1901 ­Ι 902 ιδρύθηκε η ΣΤ τάξη, από το 1907-1908 προστέθηκε η Ζ' τάξη, το λεγόμενο «Σχολαρχείο». Το 1917-18 προστέθηκε η ΙΓ τάξη. Το σχολικό έτος 1918-19, ιδρύθηκε τριτάξιο Ημιγυμνάσιο, το δε Δημοτικό Σχολείο περιορίστηκε σε έξι τάξεις, και τα δυο όμως σχολεία είχαν ενιαία διεύθυνση και κοινό διδακτικό προσωπικό. Το 1933, το Δημοτικό Συμβούλιο Μανδρακίου αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας των Γυμνασιακών τάξεων λόγω του μικρού αριθμού μαθητών και της άσχημης οικονομικής κατάστασης του Δήμου. Το σχολικό έτος 1945-46 επανιδρύθηκαν οι τρεις Γυμνασιακές τάξεις, οι οποίες μαζί με το Δημοτικό Σχολείο λειτούργησαν υπό ενιαία διεύθυνση και κοινό προσωπικό. Κατά το σχολικό έτος 1946-47 χωρίστηκαν τα δύο σχολεία και από τότε λειτουργούν σαν ανεξάρτητες υπηρεσίες. Το Δημοτικό Σχολείο Μανδρακίου παρέμεινε στεγαζόμενο στο κτήριο της «Ομηρείου Σχολής» όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα. Από το ίδιο έτος άρχισε να λειτουργεί ως πενταθέσιο, μέχρι το σχολικό έτος 1956-57. Το έτος αυτό μετετράπη σε τετραθέσιο και από το σχολικό έτος 1970-71 σε τριθέσιο. Από το σχολικό έτος 1996-97 λειτουργεί ως οργανικά εξαθέσιο και συστεγάζεται με το 1/θ Νηπιαγωγείο Μανδρακίου Νισύρου. Τα σχολικά έτη 1997-98 και 1998-99 λειτούργησε και ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης των Μαθητών (ΚΕΔΑΜ), με την εποπτεία της Νομαρχίας Δωδεκανήσου.

Αυλή, τάξεις, γραφείο Δ/ντή

     Το σχολείο μας έχει 63 μαθητές που στεγάζονται σε έξι αίθουσες οι οποίες κάθε χρόνο συντηρούνται καλά. Διαθέτει επίσης κυλικείο και τα παιδιά αυλίζονται σ' ένα ευρύχωρο προαύλιο, που διαθέτει γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ. Το γραφείο του Δ/ντή που είναι ταυτόχρονα και χώρος συγκέντρωσης του διδακτικού προσωπικού είναι μια μικρή αίθουσα, όπου φυλάσσεται και το αρχείο του σχολείου .

Εργαστήρια , γυμναστήριο

     Το σχολείο μας αν και έχει πλούσιο εξοπλισμό (τηλεόραση , βίντεο , μηχανή σλάιτς, διαφάνειες και κομπιούτερ ) δεν διαθέτει εργαστήριο ή αίθουσα προβολής . Είναι τοποθετημένα σε αίθουσα διδασκαλίας , με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποια προβλήματα στη χρησιμοποίηση τους . Το σχολείο μας δεν διαθέτει επίσης γυμναστήριο και έτσι ο καθηγητής της Φυσικής Αγωγής , γυμνάζει τους μαθητές κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες είτε χειμώνα , είτε καλοκαίρι.

Σύλλογος διδασκόντων

     Το σχολείο μας είναι εξαθέσιο. Διευθυντής εδώ και αρκετά χρόνια είναι ο κ. Δημήτρης Τσουλάτος.

Δραστηριότητες

     Το σχολείο έχει επιδείξει δραστηριότητες σε πολλούς τομείς. Στα πλαίσια του ολοήμερου Σχολείου (ΚΕΔΑΜ) εξέδιδε εφημερίδα και υπάρχει η σκέψη να συνεχιστεί αυτό. Έχουμε ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις στη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εορτών και της λήξης του διδακτικού έτους . Τελευταία παράσταση που ανεβάσαμε με επιτυχία ήταν στην εκδήλωση της εορτής της 25ης Μαρτίου με το έργο του Βασίλη Ρώτα «Να ζει το Μεσολόγγι». Με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κάθε χρόνο (στο τέλος της σχολικής χρονιάς) επισκεπτόμαστε τα γύρω νησιά. Μέχρι τώρα έχουμε επισκεφθεί την Κω , την Κάλυμνο , την Αστυπάλαια, τη Σύμη, την Τήλο και πέρσι τη Ρόδο . Για πρώτη φορά την περσινή χρονιά πήραμε μέρος σε αγώνες στίβου Δημοτικών Σχολείων που έγιναν στο στάδιο της Κω. Πήραμε δύο μετάλλια. Ένα χρυσό και ένα χάλκινο. Αθλητικές εκδηλώσεις γίνονται επίσης κάθε χρόνο με τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Περιλαμβάνουν παιχνίδια με μπάλες , τρέξιμο κ.τ.λ.

Υπολογιστές-Διαδίκτυο

     Ελπίζουμε ότι σύντομα θα λυθεί το κτιριακό πρόβλημα που μας απασχολεί με την προσθήκη αιθουσών στο σχολείο μας και έτσι θα δοθεί μια λύση στις περισσότερες από τις ανάγκες μας .

Το σχολείο μας διαθέτει πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές (οι δυο είναι δωρεά του Συλλόγου Νισυρίων Αμερικής «ο Γνωμαγόρας» με τη συνδρομή και του Δήμου μας , και οι τρεις είναι δωρεά του Υπουργείου Αιγαίου στα πλαίσια του προγράμματος «Σχεδία» ) .

Ήδη με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδου) και με τη συνδρομή του Δήμου Νισύρου , έχουν αρχίσει μαθήματα Η/Υ το απόγευμα στο σχολείο μας ,για τους μαθητές των τριών μεγάλων τάξεων.

 


Ρολόϊ
 
Σύνδεση διαχειριστή
Στοιχεία Επικοινωνίας
Όνομα σχολικής μονάδας
Διεύθυνση, Πόλη
Τ.Κ. 11111
Τηλ: 1234567890
email: mail (at) sch.gr

Εκπαιδευτικές εργασίες

Εκπαιδευτικό υλικό

Πρόσφατα άρθρα