Την τρέχουσα σχολική χρονιά (2017-2018) πραγματοποιήσαμε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ».
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν είκοσιδύο μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας από διάφορα τμήματα, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή εθελοντικά και συντονίστηκε από τρεις καθηγήτριες. Στο πρόγραμμα ενσωματώθηκε ως δράση το project του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Τεχνόπολη, «Το παιδί, η Πόλη, τα Μνημεία». Οι συναντήσεις της ομάδας μας γινόντουσαν κάθε Παρασκευή, μετά τη λήξη των μαθημάτων.
Στους μαθητές δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη γειτονιά τους αλλά και το κέντρο της Αθήνας (Πανεπιστημίου-Σύνταγμα-Ψυρρή) μέσα από περιηγήσεις, ξεναγήσεις και παρατήρηση. Έμαθαν για διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς κτιρίων. Συνέκριναν τις γειτονιές της Αθήνας, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, με αυτές του περασμένου αιώνα, όπως αποτυπώνονται στις φωτογραφίες που βρήκαν στο διαδίκτυο και συζήτησαν πώς έχει διαμορφωθεί η ζωή στην πόλη στο πέρασμα του χρόνου.
Συζητήθηκε ο όρος «Βιώσιμη Πόλη», η σημασία του και οι συνθήκες που πρέπει να επικρατούν για να ισχύει. Ταυτόχρονα, οι μαθητές παρατήρησαν τα προβλήματα που επηρεάζουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Αθήνας, συζήτησαν τις συνέπειές τους, κατέληξαν σε συμπεράσματα και πρότειναν δράσεις που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους για να βελτιώσουν τη ζωή στην πόλη.
Εκτός από την ξενάγηση στου Ψυρρή από την κα Γρατσία, οι μαθητές ενημερώθηκαν,από αρχιτέκτονα που συνεργάζεται με τη Monumenta και επισκέφθηκε το σχολείο μας, για την έννοια του μνημείου, τους κινδύνους που απειλούν τα μνημεία και την αξία του να τα προστατεύουμε.
Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές φιλοτέχνησαν αφίσα, έφτιαξαν φωτογραφικό αρχείο από τις ξεναγήσεις, δημιούργησαν ένα μικρό βίντεο και έγραψαν ένα διήγημα. Δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με τη δημιουργία γκράφιτι. Όλα αυτά παρουσιάστηκαν στους συμμαθητές και καθηγητές τους την Τρίτη 29/5/2018.
Οι συντονίστριες καθηγήτριες
Ευγενία Πισάνου, κλ. ΠΕ06
Ζωή Φανίου, κλ. ΠΕ19
Αναστασία Μοιραλιώτου, κλ. ΠΕ02