Για τον γάμο

Από το βιβλίο «Ο Γάμος» του Theodor Bovet, εκδόσεις Έλαφος

Ο γάμος δεν είναι μια σχέση αποκλειστικά οικονομική ή ψυχολογική ή σεξουαλική. Είναι μια καθολική κοινότητα ζωής, που αγκαλιάζει και αλλοιώνει βαθύτατα όλες τις περιοχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αν οι σύζυγοι πιστέψουν πως έφτασαν στην τελειότητα και δεν έχουν πια ανάγκη από αλλαγή , ο γάμος τους δεν θα αργήσει να πεθάνει.

Η αγάπη αναζητά και ενθαρρύνει την προσωπική ιδιομορφία του άλλου δημιουργώντας τον ασφαλή χώρο όπου καθένας από τους δύο μπορεί να γίνει αυτός που πραγματικά είναι.

Η αγάπη αφήνει τον άλλο να έχει τη δική του γνώμη και ζει από την αρμονία των αντιθέσεων.

Η σεξουαλικότητα , ως βιολογική λειτουργία, δεν κατευθύνεται προς ένα πρόσωπο , αλλά προς το αντικείμενο που την διεγείρει. Είναι όμως επιφορτισμένη με την αναπαραγωγή γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει , αλλά οφείλει να ενταχθεί σε ένα σκοπό και είναι αφύσικο να διεγείρεται και να λειτουργεί μόνη της.

Ο έρωτας , αντίθετα με την σεξουαλικότητα, αποβλέπει στην ψυχή του αγαπημένου.

Ο έρωτας ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη της ψυχής του αγαπημένου και γι’ αυτό προτιμά το ντυμένο από το γυμνό.

Ωστόσο , επειδή ο έρωτας δεν βλέπει τίποτα πέρα από το ζευγάρι , μπορεί να σπάζει το κέλυφος του ατόμου , αλλά κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα κέλυφος ακόμα πιο σκληρό , αυτό του ερωτικού ζευγαριού.

Ένα από τα μεγάλα τρωτά της εποχής μας είναι ότι ο έρωτας είναι άγνωστος και συγχέεται με το σεξ , ιδίως από μέρους του άντρα.

Οι πιο πολλοί άντρες είναι ιδιοφυΐες στα σεξουαλικά και αγράμματοι στα ερωτικά. Έτσι , οι γυναίκες που ζουν πολύ περισσότερο από τον έρωτα και λιγότερο από τη σεξουαλικότητα, απογοητεύονται ψυχικά από αυτούς τους άντρες και τους απωθούν.

Το κέντρο βάρους της σεξουαλικότητας βρίσκεται στο Εγώ, του Έρωτα στο Εμείς στο ζευγάρι ενώ το κέντρο βάρους της Αγάπης ξεπερνά τα όρια του ζευγαριού.

Η Αγάπη αγαπά τον άλλο γιατί υπάρχει , όχι γιατί έχει το ένα ή το άλλο χαρακτηριστικό.

Για να αναπτυχθεί ο έρωτας είναι απαραίτητη η κυριαρχία πάνω στη σεξουαλικότητα. Για να αναπτυχθεί η αγάπη απαιτείται κυριαρχία πάνω στον έρωτα. Γι’ αυτό μπορεί να είναι καμμιά φορά σωτήριο να αναβάλλονται για λίγο οι ερωτικές σχέσεις, ώστε να μπορέσουν , άντρας και γυναίκα, να ανακαλύψουν και να βιώσουν σωστά το πλήρωμα της αγάπης.

Αυτό που χρειάζεται στο γάμο δεν είναι η εξομοίωση , αλλά η αμοιβαία συμπλήρωση, η αρμονία και όχι η ταυτοφωνία.