Such and So

How to use:

το such λειτουργεί ως επίθετο, ως επίρρημα και ενίοτε ως αντωνυμία.

Ως επίθετο,

a) χρησιμοποιείται για να δείξει το είδος, την κατάσταση ή τον χαρακτήρα και μεταφράζεται “τέτοιος-α-ο”,

b) για να δείξει ακρότητες χωρίς άμεση σύγκριση και μεταφράζεται “τέτοιος-α-ο” ή “τόσος-η-ο” ή c) σε συνδυασμό με that-clause για να δείξει αποτέλεσμα (τόσο…που….).

a) Such a person cannot be trusted.

b) Frankie is such a liar.

c) Bertha was such a beauty that her father would sit on the porch each night with a baseball bat.

Ως επίρρημα, χρησιμοποιείται για να δείξει μεγάλο βαθμό χωρίς άμεση σύγκριση (μεταφράζεται τόσο ή πολύ) e.g The Packers have such big linebackers.

Ως αντωνυμία, χρησιμοποιείται για να αναφερθούμε σε παρόμοια πράγματα που έχουμε αναφέρει προηγουμένως και δεν θέλουμε να τα αναλύσουμε ή να τα πούμε όλα ονομαστικά. e.g Chickens, geese, and such are not allowed in theaters

Το so, από την άλλη, λειτουργεί σαν επίρρημα, αλλά και ως σύνδεσμος. Ποτέ όμως ως επίθετο. Γι’αυτό και δεν συντάσσεται ποτέ με ουσιαστικό, αλλά μόνο με επίθετα ή άλλα επιρρήματα, τα οποία χαρακτηρίζει

Μπορεί, λοιπόν, a) να δηλώσει (μεγάλο) βαθμό και μεταφράζεται “πολύ ή τόσο”, b) μπορεί επίσης να δηλώσει τρόπο ή c) να αναφερθεί σε κατάσταση που έχει ειπωθεί σε προηγούμενη πρόταση και μεταφράζεται “έτσι”.

a) Mary is so silly.

b) Clean these glasses so, then stack them so.

c)The bridge was out last night and likely remains so.

Σεμινάρια για καθηγητές της αγγλικής γλώσσας

Ο στόχος των σεμιναρίων για καθηγητές αγγλικής γλώσσας είναι να μοιραστούμε τις σημαντικές γνώσεις που έχουμε συγκεντρώσει, τις δεξιότητες και την εμπειρία μας στη διδασκαλία. Θα διευκρινίσουμε γκρίζες περιοχές, θα σας συστήσουμε νέες τεχνικές και θα δώσουμε την ευκαιρία σε καθηγητές να συναντηθούν και να συζητήσουν σχετικά με την προετοιμασία μαθητών για τις εξετάσεις. Τα σεμινάρια είναι ανοικτά και για νέους και για έμπειρους καθηγητές. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο και την ταχύτητα των αλλαγών στις εξετάσεις, τα σεμινάρια αυτά θα είναι ακόμη πιο σημαντικά στα μελλοντικά χρόνια, ώστε οι εκπαιδευτικοί να είναι έτοιμοι να σχεδιάσουν την προετοιμασία των μαθητών τους για διαφορετικές εξετάσεις.

Διδασκαλία μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ηλικίας 12–17 ετών) Διδάσκετε Αγγλικά σε εφήβους ή τους προετοιμάζετε για μια αναγνωρισμένη εξέταση αγγλικής γλώσσας; Η διδασκαλία σε εφήβους μπορεί να είναι μια ικανοποιητική αλλά και απαιτητική εμπειρία. Σε αυτό το εργαστήριο, θα βρείτε μια ποικιλία από πρωτότυπους πόρους και δραστηριότητες που θα ελκύσουν και θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον των εφήβων μαθητών σας. Όλες οι ιδέες και οι πόροι που παρουσιάζονται στοχεύουν να εμπνεύσουν τους έφηβους μαθητές Αγγλικών ώστε να αναπτύξουν και τις τέσσερις δεξιότητες.

Καλώς ήρθατε στο British Council στην Ελλάδα.

Simple Past

Απλός Ενεστώτας

I drank a cup of coffee yesterday.

Χρήσεις Απλού Αορίστου:
Που γνωρίζουμε πότε έγιναν:
Mum went to work at 8.00 o’clock in the morning.
Πράγματα που κάναμε στο παρελθόν αλλά δε κάνουμε τώρα:
My sister danced for hours at parties when she was younger. 4 Όταν ρωτάμε κάτι για το παρελθόν θέλοντας να μάθουμε τον ακριβή χρόνο που συνέβη η πράξη.  
When did you buy your cellphone?  

Key Words:

 • yesterday 
 • last year
 • five minutes ago
 • the other day
 • in the past
 • last week
 • in those days


Present Continuous

Χρήσεις Ενεστώτα Διαρκείας:

We are studying Present Continuous at the moment


Περιγράφουμε πράξεις:
Που γίνονται τη στιγμή που μιλάμε:
My mum is baking a chocolate cake right now.
Που γίνονται προσωρινά: They are staying with us for Christmas.
Προγραμματισμένες να γίνουν στο μέλλον:
Tom is flying to London next week.
Συνήθειες ή καταστάσεις που είναι ενοχλητικές:
Mary is always interrupting me when I speak!


Simple Present

Χρήσεις Απλού Ενεστώτα

Μαθαίνω Αγγλικά ABC…

Περιγράφουμε πράξεις:

Που γίνονται από ρουτίνα:
The children ride their bikes to school.
Που γίνονται τακτικά:
Our mum bakes a chocolate cake every Sunday.
Μόνιμες καταστάσεις:
My mum’s eldest brother lives in Australia.
Γενικές αλήθειες:
The sun shines during the day.
Συνήθειες:
My father always watches football matches with me.
Επιστημονικά δεδομένα:
Water freezes at 0 degrees C or 32 F.
Δρομολόγια (πλοίων, τρένων, αεροπλάνων κλπ.):
Our flight takes off 12.00 noon every day.

Εκμάθηση Αγγλικής Γλώσσας

Ωφελιμότητα εκμάθησης Αγγλικών

Σε έναν κόσμο που οι χώρες του καθίστανται όλο και περισσότερο αλληλεξαρτώμενες, και νέες τεχνολογίες έχουν εξαλείψει τα σύνορα και τις αποστάσεις, δεν μπορούμε πια να παραμένουμε μονόγλωσσοι. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας έχει γίνει αναγκαία περισσότερο από ποτέ για τη σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η επιτυχία πλέον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει ως ένα μέλος ενός παγκόσμιου χωριού του οποίου τα μέλη ομιλούν μια ποικιλία γλωσσών.

 Σχετικά με την εκπαίδευση, τα Αγγλικά φαίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της. Θα μπορούσε να ειπωθεί πως δεν υπάρχει σχολείο, σε χώρες που δεν έχουν ως εθνική διάλεκτο την αγγλική γλώσσα, που να μη διδάσκει Αγγλικά. Κατανοώντας την ανάγκη της αγοράς εργασίας, δάσκαλοι και καθηγητές φέρνουν από πολύ νωρίς σε επαφή τους μαθητές με την αγγλική γλώσσα. Τα παιδιά χρειάζεται να αποκτήσουν έστω και ένα βασικό επίπεδο κατανόησης και ομιλίας των Αγγλικών αν θέλουν να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για τη μελλοντική τους πορεία. Φυσικά, τα περισσότερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην υφήλιο ορίζουν ως επίσημη γλώσσα τα Αγγλικά.

Την πρωτοκαθεδρία στη διδασκαλία ξένων γλωσσών έχουν αναμφισβήτητα τα Αγγλικά. Σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τα Αγγλικά ως μητρική γλώσσα ή χρησιμοποιεί την αγγλική γλώσσα στην επικοινωνία του. Yπάρχουν πολλοί λόγοι που υπογραμμίζουν την ωφελιμότητα της εκμάθησης Αγγλικών:

 • Τα Αγγλικά έχουν ανακηρυχθεί διεθνής γλώσσα
 • τα Αγγλικά αναφέρονται ως  Lingua Franca ή Κοινή Διάλεκτος παίζοντας σημαντικό ρόλο στη  σύνδεση διαφορετικών λαών μεταξύ τους.
 • Τα Αγγλικά θεωρούνται απαραίτητα και στους χώρους της επιστήμης και της τεχνολογίας.
 • τα Αγγλικά κρίνονται προαπαιτούμενο και απαραίτητο για την πρόσληψη στις περισσότερες εργασίες προσόν.