Εθισμός στο Διαδίκτυο

Εθισμός στο Διαδίκτυο

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο (internet addiction) αποτελεί μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης και προτάθηκε ως όρος πρώτη φορά από τον Goldberg (1995).

 Εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί να προκύψει εξαιτίας της πολύωρης ενασχόλησης των ατόμων σε διαδικτυακές δραστηριότητες όπως είναι τα παιχνίδια, δωμάτια συζητήσεων, ηλεκτρονικός τζόγος και άλλα, προκαλώντας  σημαντική έκπτωση στην κοινωνική και επαγγελματική ή ακαδημαϊκή λειτουργικότητα του ατόμου.

Ένα φαινόμενο που αναδύεται στις μέρες μας είναι ο εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια. Πολλοί νέοι δεν έχουν τη δύναμη να σταματήσουν ή έστω να μειώσουν την ποσότητα των ωρών που αφιερώνουν μπροστά στην οθόνη παίζοντας διαφόρων ειδών ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα όπως επιθετικότητα, εθισμό και κοινωνική απομόνωση. Επίσης αρνητικές συνέπειες του εθισμού εμφανίζονται και σε τομείς όπως οικογένεια, εκπαίδευση και επάγγελμα. Ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο μπορεί, επίσης να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, υπερκινητικότητα και κοινωνική φοβία. 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) στην Ελλάδα, το φαινόμενο είναι συχνότερο σε αγόρια, σε δυσλειτουργικές οικογένειες και σε παιδιά με καταθλιπτικά συναισθήματα ή σύνδρομο υπερκινητικότητας.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εθισμού απαιτείται ευαισθητοποίηση και κυρίως ενημέρωση. Μεγάλη σημασία για την πρόληψη έχει η γονική μέριμνα και η φροντίδα των παιδιών και των εφήβων. Γενικότερα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο αλόγιστα και να συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητά μας δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ενασχόληση με ομαδικά αθλήματα και  κοινωνικές εκδηλώσεις.   

Εορτολόγιο

Ρολόι