Currently are one guest and no members online
Μάθημα 5.12 Β΄ Γυμνασίου
Σύγχρονη τεχνολογία και τρόφιμα
Στόχοι της ενότητας
Να γίνει κατανοητή η ανάγκη συντήρησης τροφίμων για την διατήρηση των τροφίμων. Να γίνουν γνωστές οι μέθοδοι συντήρησης τροφίμων αλλά και να γίνει συνειδητοποίηση της χρήσης των συντηρητικών στα τρόφιμα. Να ενισχυθεί η δυνατότητα επιλογής φρέσκων τροφίμων, και να γίνει κατανοητή η χρήση της τεχνολογίας για την διατήρηση των τροφίμων.
Λέξεις κλειδιά: οι λέξεις κλειδιά που αναφέρονται στο βιβλίο του μαθητή είναι και εκείνες που περιγράφουν την ενότητα και την επεξεργασία της. Μπορεί και να αποτελούν τα σημεία στα οποία θα υπάρξει η αξιολόγηση των μαθητών-τριώ στο επόμενο μάθημα.
Μεθοδολογία.
Ο καλύτερος τρόπος για την επεξεργασία του μαθήματος είναι και πάλι ο βιωματικός. ΟΙ μαθητές-τριες μπορούν να ανασύρουν τις γνώσεις τους που προκύπτουν από την καθημερινή τους ζωή και να καταγράψουν οι ίδιοι-ιες τους τρόπους συντήρησης τω τροφίμων, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους η οικιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται για τη χρήση διατήρησης των τροφίμων. Φυσικά, θα τονιστούν οι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιούνται οι διαφορετικοί τρόποι διατήρησης. Είναι σκόπιμο να καταγραφούν οι τρόποι συντήρησης τροφίμων που υπήρχαν στο παρελθόν, να συσχετιστούν με την οικιακής παραγωγή, και να συγκριθούν με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας καθώς και των συντηρητικών που προστίθενται σήμερα στα τρόφιμα για την καλύτερη συντήρησή τους σήμερα. Η χρήση του ψυγείου, της κατάψυξης αλλά και η σωστή διατήρηση κονσερβών αλλά και η καταγραφή των ιδιαίτερων συσκευασιών είναι απαραίτητες να συζητηθούν ώστε οι μαθητές-τριες να κατανοήσουν το εύρος που έχει το θέμα.
Η επίδειξη μιας συσκευασίας, ή συσκευασιών που θα φέρουν οι μαθητές-τριες, ίσως και με χωρισμός σε ομάδες που θα ασχοληθούν με τους διαφορετικούς τρόπους διατήρησης και συσκευασίας, η μελέτη των στοιχείων χρήσης των τροφίμων αλλά και η αναγνώριση και καταγραφή των συντηρητικών όπως αυτά μπορεί να αναγράφονται στις συσκευασίες είναι πολύ χρήσιμη για την καλύτερη συνειδητοποίηση του θέματος από τους μαθητές-τριες.
Εκπαιδευτικά αρχεία
Η Οικιακή Οικονομία στην σύγχρονη εποχή.
Με την ευκαιρία των εγκαινίων της στήλης της Οικιακής Οικονομίας θα ήθελα να σας δώσω λίγες λεπτομέρειες για την επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας που ίσως δεν είναι και πολύ γνωστές.
Πολλοί αναγνώστες και ιδιαίτερα αναγνώστριες, αφού το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας αποτελούσε προνόμιο μόνο για τις γυναικείες τάξεις των παλιών Γυμνασίων Θηλέων, τις παλιές εποχές, ίσως σκεφτούν ότι η Οικιακή Οικονομία ταυτίζεται με εκείνο το μάθημα των Οικοκυρικών με όλες τις συνέπειες που μπορεί να φέρει στην σκέψη ένας τέτοιος συνειρμός.
Το μάθημα των Οικοκυρικών έχει όμως μετατραπεί σε μια σύγχρονη επιστήμη, στην Οικιακή Οικονομία , που έχει ως σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και των οικογενειών.
Στην σύγχρονη εποχή, στις εποχές της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας η επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας όπως έχει εξελιχθεί σήμερα, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει τις απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και η οικογένεια στην καθημερινή τους ζωή.
Η Οικιακή Οικονομία είναι μια ανθρωπιστική επιστήμη, που ασχολείται αποκλειστικά με τον άνθρωπο και ειδικά με την οικογένεια. Το Οικιακή μας θυμίζει το σπίτι μας, και όλα όσα υπάρχουν εκεί για την ασφάλεια και σωστή διαβίωση του ανθρώπου αλλά και της οικογένειας που ζεί και αναπτύσσεται μέσα σε αυτό. Το Οικονομία μας θυμίζει μάλλον θλιβερά πράγματα, όμως ο συνδυασμός και των δύο όρων μπορεί να οδηγεί στην λύση των προβλημάτων μας.
Από την πρώτη στιγμή που η οικογένεια και τα μέλη της ξεκινούν την καθημερινή τους ημέρα και όλες τις δραστηριότητες που αυτή περιέχει, αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν στην διατροφή τους, στα οικονομικά τους, στην σωστή διαχείριση των πόρων τους, ανθρώπινων αλλά και υλικών , και ψάχνουν συνεχώς τρόπους που θα την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την ζοφερή πραγματικότητα γύρω τους.
Για όλα αυτά έρχεται η επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας να δώσει τις λύσεις αλλά και τις τεχνικές που θα βοηθήσουν τον άνθρωπο ατομικά και ομαδικά να κάνει την καθημερινή του ζωή καλύτερη, να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του, να είναι υγιής σε όλα τα επίπεδα αλλά και να μπορεί να συνεισφέρει στην κοινωνία για την συνολική αναβάθμιση της ποιότητας όλων μας.
Έτσι, τα θέματα της καθημερινής διατροφής , τα οικονομικά αλλά και η αγωγή του καταναλωτή, τα περιβαλλοντικά θέματα και η προστασία του περιβάλλοντος, η πρόληψη και η αγωγή υγείας καθώς και οι τρόποι προστασίας από τις φυσικές καταστροφές , θέματα οικοτεχνολογίας που αφορούν στις συσκευές που έχουμε στα σπίτια μας και κάνουν την ζωή μας καλύτερη, το σπίτι μας και η υγεία μέσα σε αυτό, καθώς και η οργάνωση του χρόνου και της εργασίας μας, η σωστή χρήση της ενέργειας είναι μερικά από εκείνα που μπορεί να μας βοηθήσουν ως μέλη μιας οικογένειας, για την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής μας ζωής, και είναι μερικές από τις γνώσεις που μας προσφέρει η επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας στην σύγχρονη εποχή.
Η Οικιακή Οικονομία δεν αποτελεί πια μόνο γυναικείο προνόμιο. Στις σημερινές κοινωνίες που εργάζονται και οι δύο γονείς και όλα τα μέλη προσπαθούν να προσφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν προκειμένου να βοηθήσουν στη καλύτερη λειτουργία ενός σπιτιού στο οποίο ζουν όλοι και όλες, τα προβλήματα στων οποίων τις λύσεις βοηθάει η Οικιακή Οικονομία είναι συνολικά και δεν μπορούν να διαχωριστούν με τα φύλα.
Αντίθετα, η συζήτηση με τα μέλη της οικογένειας για τα θέματα που τους απασχολούν, ο καταμερισμός εργασιών, η κοινή γραμμή και οι κοινές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία της οικογένειας. Έτσι κι αλλιώς κοινός σκοπός είναι η πρόοδος και η σωστή διαβίωση όλων των μελών που ζούν και αναπτύσσονται μέσα σε ένα σπίτι. Οι γνώσεις που προσφέρει η Οικιακή Οικονομία, οι συμβουλές και οι προοπτικές μπορεί να βοηθήσουν σε αυτές τις συζητήσεις και οι λύσεις που μπορεί να δοθούν είναι σίγουρα οι καλύτερες.
Είναι πια μεγάλη ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ανάγκες της οικογένειας μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένες και η καλύτερη καταγραφή και αντιμετώπισή τους μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την συνολική κατήφεια και στενοχώρια που φαίνεται ότι μας έχει φέρει η οικονομική κρίση.
Με τις βασικές αρχές και αξίες της Οικιακής Οικονομίας είναι σίγουρο ότι η ζωή μας μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερη, και σίγουρα πολύ ομορφότερη. Ίσως ήρθε η ώρα να δούμε ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις στα προβλήματα μας και επιστημονικά αντικείμενα που θεωρούνται υποδεέστερα και παρεξηγημένα μπορούν να βρουν την πραγματική τους αξία, μαζί με όλους μας που θα βρούμε τις πραγματικές αξίες της ζωή μας, και την ποιότητα της ζωής μας, μακριά από τα πρότυπα που μας οδήγησαν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Ευαγγελία Κροκίδη, Σχολική Σύμβουλος Καθηγητών-τριών Οικιακής Οικονομίας, Σύνδεσμος για την Ελλάδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικιακής Οικονομίας.