Εθισμός στο διαδίκτυο PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 02 Μάρτιος 2014 09:39

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, αφού πλήττει όλο και περισσότερα άτομα και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική αλλά και σωματική υγεία τους και τελικά στην ίδια τους τη ζωή.

Με τον όρο εθισμό στο διαδίκτυο εννοούμε την υπερβολική ενασχόληση με την πλοήγηση, τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα διαδικτυακά παιχνίδια, η οποία οδηγεί σε απομόνωση του ατόμου, παραμέληση των υπολοίπων δραστηριοτήτων του και τελικά σε αδιαφορία για την ίδια την επιβίωσή του (αϋπνία, παράλειψη γευμάτων) που καθίσταται επικίνδυνη και για τη ζωή του. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται τόσο σε παιδιά και εφήβους, όσο και σε ενήλικες.

Εκτός από τον εθισμό, η υπερβολική ενασχόληση με διαδικτυακά παιχνίδια εγκυμονεί και άλλον έναν κίνδυνο: τη σύγχυση μεταξύ πραγματικής και εικονικής ζωής. Μέσα από παιχνίδια ρόλων ή παιχνίδια στα οποία ο χρήστης κατασκευάζει μια εικονική κοινότητα (όπως το Sims), είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς και να πιστέψει ότι βιώνει όσα του λείπουν από την κανονική ζωή του: ένα μοναχικό άτομο μπορεί να νίωσει ότι ανήκει σε μια ομάδα και ένα ήρεμο άτομο θα νιώσει ότι είναι δραστήριο και περιπετειώδες. Έτσι, αντί κάποιος να προσπαθήσει να βελτιώσει την κοινωνική ζωή του, να αποκτήσει φίλους ή να ασχοληθεί με δημιουργικές δραστηριότητες, θα χρησιμοποιήσει ως υποκατάστατο την εικονική πραγματικότητα που έχει χτίσει.

Ειδικά στην περίπτωση παιδιών και εφήβων είναι μεγάλη ευθύνη της οικογένειας να ενημερώσει τα παιδιά για τους κινδύνους της υπερβολικής ή απρόσεκτης ενασχόλησης με το διαδίκτυο, να θέσει όρια στο χρόνο σερφαρίσματος και παιχνιδιού, να επιτηρεί διακριτική το χρόνο αλλά και το είδος της ενασχόλησης με το διαδίκτυο και να παρεμβαίνει όταν παρατηρεί κάτι επικίνδυνο, και φυσικά να μη διστάσει να απευθυνθεί σε ειδικό εάν διαπιστώσει ύποπτα συμπτώματα. Ακόμη, και οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους μαθητές και να συνεργαστούν με τους γονείς σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις εθισμού από τη συμπεριφορά των παιδιών. Στο μάθημα της Πληροφορικής θα πρέπει να  αφιερωθεί πολύς χρόνος για την ενημέρωση των μαθητών για τη σωστή χρήση του διαδικτύου και τους ποικίλους κινδύνους που θα πρέπει να αποφεύγουν. Τέλος, την ίδια ευκαιρία παρέχει και το μάθημα της Γλώσσας της Α΄ Γυμνασίου, όπου υπάρχουν θεματικές ενότητες οι οποίες μπορούν να δώσουν αφορμή για σχετικές συζητήσεις.