Αρχαία Ιστορία

 

 

Κάθε πόλη ή χωριό παίρνει την ονομασία της από ένα ιδιαίτερο φυσικό ή ιστορικό γεγονός.

Η δική μας πόλη είναι κτισμένη σε τόπο, που στο πέρασμα  του χρόνου, παρουσίασε σημαντικές εδαφολογικές μεταβολές: θάλασσα, λιμνοθάλασσα, λίμνη, αποξήρανση, γόνιμη πεδιάδα.

 

 Αυτός είναι και ο λόγος, που αναφέρεται και στα κείμενα των αρχαίων , με την επωνυμία ΒΟΤΤΙΑΙΑ, ΒΟΤΤΙΑ, η λέξη αυτή σχετίζεται και με την οργιώδη βλάστηση που είχε η περιοχή.

ΒΟΤΤΙΑΙΪΔΑ, ως περιοχή της Αρχαίας Μακεδονίας, ανάμεσα στο Θερμαϊκό κόλπο και στον ποταμό Λουδία. Με την εξήγηση ότι οι εκβολές του Λουδία, βρισκόντουσαν στις παρυφές του όρους Πάικου.

 

Από τα βυζαντινά χρόνια και μέχρι σήμερα, ο Λουδίας ονομάζεται Μογλενός ή Μογλενίτσας. Στην περιοχή υπήρχαν αρχαίοι οικισμοί από τον 4ο π.Χ. αι. έως και την Βυζαντινή περίοδο. Αυτές οι περιοχές είναι το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου και μια έκταση 10 στρ. περίπου νότια της περιοχής "Πρίσνα''.

 

 

Ο οικισμός  αγρόκτημα της ' Πρίσνας ' κατοικήθηκε οπό τον 4ο π.Χ. αι. έως τον 4ο μ.Χ. αι.. Δηλαδή από τους Ελληνιστικούς έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους και με πρόχειρους υπολογισμούς καταλάμβανε μία έκταση περίπου 10 στρ. (100 χ 100 μέτρων), η τούμπα δηλαδή που μπορεί κανείς να διακρίνει σήμερα.

Στην ευρύτερη αυτή περιοχή κατά την αρχαιότητα υπήρχαν μικρό χωριά αγροκτήματα.

 Όπως ακριβώς τον οικισμό της " Πρίσνας ".Οι θέσεις αυτές ήταν τοποθεσίες μέσα στον κάμπο που είχανε ένα υψόμετρο 2, 3,5,10 μέτρα, σαν νησάκια που προφυλάσσονταν τον χειμώνα όταν έβρεχε.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι η λίμνη Λουδία στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου περιοριζόταν σε μία μικρή έκταση, πολύ ανατολικότερα από τον οικισμό της Πρίσνας, περίπου κάτω από την Αρχαία Πέλλα, μέχρι περίπου την περιοχή του σημερινού χωριού Παραλίμνη, (παλιό ονομασία Ζορμπάς).