Νεότερη ιστορία

 

 Η πόλη της Κρύας  Βρύσης βρίσκεται στην καρδιά του Μακεδονικού Κάμπου, στη καρδιά της ιστορικής Μακεδονίας. Κάθε σπιθαμή της περιοχής έχει την δική του ιστορία, με τα εδάφη του, να περιλαμβάνουν την πρώην Λίμνη Λουδία, τον ιστορικό Βάλτο, γνωστός και από το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα  "Στα Μυστικά του Βάλτου", με τους παραλίμνιους τότε οικισμούς, όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα (περίοδος 1904 - 1908).

 

 

Η νεότερη ιστορία της Κρύας Βρύσης αρχίζει περίπου από τη 2η δεκαετία, του 20ου αιώνα.  Πρόκειται για την μετονομασία του μικρού παραλίμνιου οικισμού (Πλάσνα - Πλασνίτσοβο], στον οποίο μετοίκισαν και ορισμένοι κάτοικοι του γειτονικού οικισμού Πρίσνα, μετά την διάλυση του. Από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής ήταν ο Αλβανικής καταγωγής Αβδούλ μπέης, το κονάκι του οποίου σωζόταν μέχρι και το 2007 στην νότια πλευρά της πόλης, σ΄αυτόν τον ιερό (παραλίμνιο τότε) τόπο δόθηκαν οι ένδοξες μάχες του Μακεδονικού Αγώνα με πρωταγωνιστές τον Καπετάν Άγρα, Καπετάν Δεμέστιχα, Γκόνο Γιώτα, Παπατζανετέα κ.α.

 

 

 

Το 1931 ήταν η χρονιά που γράφτηκε η πρώτη "γραμμή" στην ιστορία της Κρύας Βρύσης. Η πρώτη μπουλντόζα που στάλθηκε από την Κερκίνη Σερρών άρχιζε το "έργο ζωής" για την περιοχή, την αποξήρανση της λίμνης Λουδία η οποία ολοκληρώθηκε το 1937.

Γύρω στο 1927 στους λιγοστούς γηγενείς προστέθηκαν οι πρώτοι Πόντιοι και από το 1936 άρχισε η καθολική εγκατάσταση προσφύγων, οι λεγόμενοι'' αραιοτέοι'' καθώς και βλάχοι και σαρακατσάνοι από την Ήπειρο και την Μακεδονία.