Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές Αξιοποίηση ΤΠΕ στην Εκπαίδευση

Αξιοποίηση ΤΠΕ στην Εκπαίδευση

Αναμφισβήτητα ζούμε σε μια εποχή που απαιτεί τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν οι τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, γνωστές με τη συντομογραφία ΤΠΕ.

Οι ΤΠΕ μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση της διδασκαλίας και των μαθησιακών αποτελεσμάτων αφού η χρήση τους επιτρέπει την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων που απομακρύνουν από το μοντέλο της δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας και μετατρέπουν το δάσκαλο από φωστήρα-αυθεντία που γεμίζει με γνώσεις τα κεφάλια των μαθητών σε συντονιστή-συνεργάτη-εμψυχωτή των μαθητών στην προσωπική τους περιπέτεια αναζήτησης της γνώσης. Ο μαθητής έρχεται στο επίκεντρο της διδασκαλίας, ενώ στην παραδοσιακή μετωπική διδασκαλία ο μαθητής είναι απλώς θεατής. Παράλληλα, η χρήση των ΤΠΕ επιτρέπει την εργασία σε ομάδες οπότε αναπτύσσονται και δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας , πράγμα που είναι ασφαλώς ζητούμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η χρήση ΤΠΕ στην εκπαίδευση επιτρέπει στον καθηγητή να κάνει διαφοροποίηση της διδασκαλίας , έτσι ώστε να μπορεί να συναντήσει τις διαφοροποιημένες μαθησιακές ανάγκες των μαθητών του.

Ειδικά τα φιλολογικά μαθήματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο ενδιαφέροντα για τους μαθητές αν διδάσκονται μέσω υπολογιστών και εκπαιδευτικών λογισμικών, διότι, ας μην ξεχνάμε ότι οι σημερινοί μαθητές είναι εξοικειωμένοι με την εικόνα και την τεχνολογία, οπότε κατά κάποιο τρόπο θα πρέπει και εμείς να αλλάξουμε τρόπους διδασκαλίας έτσι ώστε να τους συναντήσουμε και να μπορέσουμε να κάνουμε ελκυστικά σε αυτούς τα μαθήματα.

Προς την κατεύθυνση της παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση αποσκοπεί και η δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.

Ειδήσεις

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Εορτολόγιο

Ρολόι