«IT SOUNDS LIKE A…CASTLE»: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ETWINNING

Περιγραφή του Σχεδίου- Μεθοδολογία υλοποίησης με στόχο τη συνεργατικότητα

Το «It sounds like a…castle» είναι ένα ευρωπαϊκό συνεργατικό σχέδιο e Twinning που υλοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας κατά το σχολικό έτος 2013-14 σε συνεργασία με το 12ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και σχολεία από την Ισπανία, Πολωνία και Ουαλία. Το κάστρο ήταν το σημείο αναφοράς του σχεδίου, αφού όλα τα σχολεία που συμμετείχαν βρίσκονταν σε περιοχές όπου υπήρχε κάστρο. Ο όρος κάστρο χρησιμοποιήθηκε στο σχέδιο τόσο με την πραγματική, όσο και με τη μεταφορική του έννοια, ως το «οχυρό» απέναντι σε κάθε πρόβλημα και δυσκολία. Μέσα από τις δραστηριότητες του σχεδίου, όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, «έχτισαν» το «κάστρο» της φιλίας απέναντι σε προβλήματα όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, προσεγγίζοντας έτσι ανθρωποκεντρικά τον όρο «Ευρώπη» και «Ευρωπαϊκή Ένωση». Ύψωσαν τα «τείχη» του «κάστρου» τους ως το οχυρό, που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων, όπως η βία και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Η ιστορία, τα παραμύθια, οι θρύλοι, η ζωγραφική, τα παιχνίδια, οι Τ.Π.Ε., οι ξένες γλώσσες, η μουσική και οι ήχοι, ήταν τα μέσα προσέγγισης του θέματος, που μέσα από τις συνεργατικές διαδικτυακές δραστηριότητες και την επικοινωνία, έφεραν τα αποτελέσματα που τέθηκαν ως στόχοι στον αρχικό σχεδιασμό από τη Διακρατική παιδαγωγική ομάδα του σχεδίου. Το σχέδιο είχε αντίκτυπο σε αρκετά γνωστικά αντικείμενα, λόγω του διαθεματικού του χαρακτήρα, υλοποιήθηκε έτσι στις ώρες της Ιστορίας, Τεχνικών, Αγγλικών, Μουσικής, Πληροφορικής και Ευέλικτης ζώνης. Η τεχνολογία ήταν το βασικό μέσο υλοποίησης του έργου σε όλες της φάσεις του. Από την εξεύρεση των Ευρωπαίων συνεργατών, την επικοινωνία και τον σχεδιασμό του, την καθοδήγηση και υποστήριξη στη χρήση του twinspace και των εργαλείων, την υλοποίηση των δραστηριοτήτων κάνοντας χρήση συνεργατικών εργαλείων Τ.Π.Ε., την αξιολόγηση αλλά και τη διάχυση των αποτελεσμάτων.

Με σκοπό την επιτυχή έκβαση του προγράμματος, ακολουθήθηκαν τα εξής συγκεκριμένα βήματα:

  • Αρχικός συνεργατικός σχεδιασμός
  • Σαφής στοχοθέτηση σε ρεαλιστική βάση
  • Κατανομή αρμοδιοτήτων ανάλογα με τα γνωστικά αντικείμενα και την εμπειρία σε παρεμφερή προγράμματα
  • Υποστήριξη και ενδοεπιμόρφωση
  • Συχνές συνεδριάσεις, για αξιολόγηση και επανατοποθέτηση στόχων
  • Τελική αξιολόγηση
  • Διάχυση των αποτελεσμάτων

Στόχος της παραπάνω διαδικασίας ήταν να εξασφαλιστούν τα εξής:

  1. Να υπάρχει σχεδόν καθολική αποδοχή του Σχεδίου: Το πρώτο βήμα της υλοποίησης του Σχεδίου ήταν να συζητηθεί στο Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου η δυνατότητα υλοποίησης προγράμματος συνεργασίας e Twinning, Κατά τη συνεδρίαση, η υλοποίηση του προγράμματος θεωρήθηκε ως αφορμή για ενεργοποίηση της σχολικής κοινότητας προς τη δημιουργία συνεργατικής κουλτούρας. Τονίσθηκε η σημασία της εμπλοκής όσο περισσότερων εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων του Σχολείου έτσι ώστε να εξασφαλισθεί αφενός το μεγαλύτερο δυνατό εύρος συνεργασίας και αφετέρου η διαθεματική προσέγγιση του θέματος. Ζητήθηκε για το λόγο αυτό η συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών.
  2. Να καμφθεί με επιχειρήματα, η αντίσταση μπροστά στην αλλαγή: Όπως ήταν αναμενόμενο, η στάση των εκπαιδευτικών ήταν μάλλον αμυντική. Εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς το συντονισμό, ενώ κάποιοι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι αισθάνονται ανασφάλεια ως προς τη χρήση των συνεργατικών εργαλείων Web2.0 και της ξένης γλώσσας. Αρκετοί επικαλέστηκαν τον επιπλέον φόρτο εργασίας. Τέλος, εκφράστηκε από τους περισσότερους η διάθεση για συμμετοχή, όχι όμως η ανάληψη πρωτοβουλιών. Σχεδόν όλοι ζήτησαν συντονισμό, σχέδιο και κατευθύνσεις ως τη βασική προϋπόθεση για συμμετοχή.
  3. Να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα: Αποφασίσθηκε η υλοποίηση του σχεδίου να εφαρμοστεί στα πλαίσια των καλλιτεχνικών μαθημάτων, του μαθήματος της Ιστορίας και της Ευέλικτης Ζώνης με διάχυση σχεδόν σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
  4. Να αναλάβουν την πρωτοβουλία του σχεδιασμού οι πιο έμπειροι εκπαιδευτικοί: Οι εκπαιδευτικοί που αποφάσισαν να συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είχαν ασχοληθεί και στο παρελθόν με υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων, δουλεύοντας ατομικά με τους μαθητές της τάξης τους. Η ιδέα της συνεργασίας και του διαμοιρασμού των αρμοδιοτήτων έτσι ώστε να μην επιφορτίζεται κάποιος με την περισσότερη δουλειά αλλά και τις ευθύνες, φάνηκε ως «ελκυστική ιδέα». Μετά από διαλογική συζήτηση η εκπαιδευτικός μουσικής, που είχε και την πρωτοβουλία αλλά και την προηγούμενη εμπειρία σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ανέλαβε τον συντονισμό αλλά και την υποστήριξη στα εργαλεία web2 που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν. Η εκπαιδευτικός των Αγγλικών ανέλαβε το κομμάτι της επικοινωνίας με τα εταιρικά Ευρωπαϊκά Σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί Εικαστικών, Μουσικής και Θεατρικής Αγωγής ανάλαβαν τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
  5. Να υπάρχει εμπιστοσύνη ως προς την έκβαση των αποτελεσμάτων: Η εμπλοκή και η εμπειρία της συντονίστριας του σχεδίου κατά τα προηγούμενα έτη σε ομολογουμένως επιτυχημένα σχετικά προγράμματα, ήταν βασικό κριτήριο ώστε να υπάρχουν αισθήματα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης όσων αφορά το συντονισμό, την υποστήριξη και την ποιότητα των δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα να πεισθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί για τα θετικά αποτελέσματα από την εμπλοκή στο συγκεκριμένο σχέδιο.
  6. Να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή και συνεργασία: Ο σχεδιασμός του έργου συνεργασίας eTwinning ξεκίνησε με την επιλογή της τάξης μαθητών που θα συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Επιλέχθηκε να συμμετέχει η Πέμπτη(Ε΄) τάξη.
  7. Να υπάρχει ισοτιμία στην έκφραση ιδεών: Στη δεύτερη συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων με θέμα το σχέδιο, παρουσιάστηκε από τη συντονίστρια του προγράμματος το σχέδιο δράσης, στο οποίο λήφθηκαν υπόψη οι ιδέες όλων των εκπαιδευτικών που τέθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση.
  8. Να υπάρχει ισότιμη υποστήριξη και επιμόρφωση: Στην ίδια συνεδρίαση ορίστηκε χρονοδιάγραμμα για επιμόρφωση από τη συντονίστρια στα ηλεκτρονικά εργαλεία web 2 που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν καθώς και στην πλατφόρμα «Twinspace» των προγραμμάτων eTwinning,
  9. Να τεθούν σαφώς οι στόχοι του σχεδίου δράσης ως εξής:
  • να εγκαθιδρυθεί συνεργατική κουλτούρα ανάμεσα σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς) με διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, με διάχυση των αποτελεσμάτων προς την τοπική κοινωνία.
  • να διευκολύνεται το έργο των εκπαιδευτικών για τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας με χρήση της υλικοτεχνικής υποδομής του Σχολείου (εργαστήριο πληροφορικής, Η/Υ κλπ).
  • να βελτιώνονται οι επιδόσεις των μαθητών μέσω της συνεργατικής μάθησης.

Ειδικότερα για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα οι βασικοί στόχοι που τέθηκαν ήταν οι εξής:

  • να συνεργαστούν εξ αποστάσεως οι Έλληνες και Ευρωπαίοι μαθητές. Να μάθουν και να εκφραστούν μέσα από συνεργατικές δραστηριότητες
  • η βασική μέθοδος εργασίας, επιλέχτηκε η εξ αποστάσεως συνεργασία των μαθητών στο πλαίσιο διαφόρων δραστηριοτήτων που είναι και η φιλοσοφία των προγραμμάτων

eTwinning.

  • ως γλώσσα επικοινωνίας καθορίστηκε η Αγγλική ενώ τα εργαλεία ΤΠΕ που αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν ήταν κυρίως το περιβάλλον συνεργατικής εξ αποστάσεως μάθησης των συνεργασιών e Twinning, δηλαδή η υπάρχουσα πλατφόρμα εξ αποστάσεως επικοινωνίας και συνεργασίας twinspace. Η πλατφόρμα αυτή διαθέτει συγκεκριμένη δομή και τεχνικά χαρακτηριστικά, περιβάλλον στην Αγγλική γλώσσα και εργαλεία όπως email, chat, blog, forum, wiki. Εκτός από την πλατφόρμα twinspace αποφασίστηκε επιπρόσθετα να χρησιμοποιηθούν διάφορα εργαλεία συνεργατικών δραστηριοτήτων Ενδεικτικά αναφέρονται: δημιουργίας βίντεο (Windows MovieMaker, Picasa) εργαλεία τηλεδιάσκεψης και συνομιλίας (Skype), συνεργατικά έγγραφα google, δημιουργίας avatars και ψηφιακών κόμικς (Bitsrip, ComicStripcreator), συνεργατική συγγραφή παραμυθιού (storybird),συνεργατική συγγραφή ποιήματος ( titanpad),συνεργατική σύνθεση τραγουδιού (noteflight), κ.α.