Δενδροφύτευση

στις 10 Ιανουαρίου 2016

Στις  5 Δεκεμβρίου 2015 η περιβαλλοντική μας ομάδα  συμμετείχε στη δεντροφύτευση  κέδρων στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου Κυθήρων. Η δράση οργανώθηκε από καθηγητές του ΓΕ.Λ. Κυθήρων και τον γεωπόνο Θανάση Σάμιο, ενώ βοήθησαν πολλοί μαθητές και κάτοικοι  του νησιού.

Το απαραίτητο χρηματικό ποσό καλύφθηκε από την συγκινητική προσφορά των κατοίκων υιοθετώντας δεντράκια. Η υιοθεσία για κάθε δεντράκι κόστιζε 15 ευρώ. Με τη διαδικασία της υιοθεσίας ο κηδεμόνας κάθε δένδρου είχε και τη δυνατότητα να βάλει το όνομά του ή ένα μήνυμα που θα ήθελε να ακουστεί σε ένα ταμπελάκι.

Η καλή διάθεση και η προσφορά των κατοίκων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υιοθεσία 300 δένδρων (κέδρων και κυπαρισσιών) μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Μαζεύτηκε το μεγάλο ποσό  20150624_024113όπου χρειάστηκε για την υλοποίηση της κεντρικής μας ιδέας, την αποκατάσταση δηλαδή κατεστραμμένων δέντρων από παλιότερες πυρκαγιές. Η δεντροφύτευση υλοποιήθηκε στον Λιμνιώνα και στη Παναγία την Ορφανή, από τις βασικές περιοχές του νησιού που φύεται ο σπάνιος κέδρος μας*.

Το πρωί του Σαββάτου, μαζευτήκαμε στην πλατεία του Μυλοποτάμου και χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, μια για τον Λιμνιώνα και μια για την Παναγία την Ορφανή. Αργότερα χωριστήκαμε σε20150624_024251 μικρότερες  ομάδες και καθεμία με έναν ομαδάρχη ξεκίνησαν τη δεντροφύτευση.

Αρχικά έπρεπε να μεταφέρουμε τα δεντράκια στους λάκκους που είχαν ήδη ανοιχτεί. Αφού βγάλαμε τα δεντράκια από την γλαστρούλα τους, τα τοποθετήσαμε στο καινούριο τους σπίτι και 20150624_005216με την βοήθεια εργαλείων, τσάπες, σκαλίδια κτλ. γεμίσαμε τους λάκκους με χώμα. Στη συνέχεια, με την βοήθεια των ομαδαρχών περιφράξαμε τα φυτά για να τα προστατέψουμε από τα ζώα: πλέξαμε κομμάτια συρματόπλεγμα με σιδερόβεργες και τυλίξαμε την περιφέρεια του λάκκου, καρφώνοντας τις σιδερόβεργες  στο έδαφος σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Τέλος, ποτίσαμε τα δεντράκια μας με νερό από βυτίο που είχε έρθει στη περιοχή.

Η δουλειά στη γη μας άνοιξε την όρεξη, αλλά μας κεράσανε και μικρές λιχουδίτσες για να μας platanosανταμείψουν. Καταλήξαμε όλες οι ομάδες στο μαγαζί «Ο Πλάτανος» που υπήρχαν γεύματα και ποτά, αλλά και πολύ κέφι, τραγούδι και κιθαρίτσα από τον αγαπημένο μας Δημήτρη Λεβέντη και άλλους καλούς φίλους.

Αυτό ήταν το τέλος μιας επιτυχούς δεντροφύτευσης και όλοι όσοι συμμετείχαν αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Τα σχόλια για όλη την δράση ήταν πολύ θετικά, ενώ πολλοί είπανε ότι « Ήταν υπέροχα και θα το ξαναέκανα ευχαρίστως». Ελπίζουμε τα κεδράκια μας να αποκτήσουν ρίζες βαθιές και να τα καμαρώνουμε μεγαλώνοντας μαζί τους.

*Το δεντράκι που λέμε ??κέδρο?? ανήκει στο γένος Juniperus ή αλλιώς στο γένος των Αρκεύθων. Στην Ελλάδα υπάρχουν 8 είδη και 4 υποείδη αρκεύθων και στα περισσότερα μέρη τα λένε κι αυτά ??κέδρα??. Το δικό μας κεδράκι ανήκει στο είδος Άρκευθος η φοινικική (Juniperus phoenicea).20150624_012608

Η πρώτη κίνηση για να αναγεννηθεί το καμένο δάσος ήταν να αποσταλούν μοσχεύματα από τα κέδρα της περιοχής σε φυτώριο στην Κρήτη όπου με κατάλληλες μεθόδους έγινε κατορθωτό να δημιουργηθούν 300 περίπου δενδρύλλια. Τα φυτά αυτά, σήμερα τεσσάρων ετών, έχουν το ίδιο DNA με τα αρχικά, είναι δηλαδή απευθείας απόγονοι των δέντρων που αντίκρισαν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού.