Οι Πρωταγωνίστριες

στις 26 Φεβρουαρίου 2016

Οι μέλισσες, μέσα σε αυτές εδώ τις τρύπες που βλέπετε, αποθηκεύουνε την γύρη και σε άλλες γεννάνε τα αυγά που θα εξελιχθούν σε μέλισσες. Σε αυτά εδώ λοιπόν τα μικρά θα γεννηθούν εργάτριες. Όπως ξέρετε μόνο η βασίλισσα αναπαράγει στο μελίσσι. Η βασίλισσα γονιμοποιείται μια φορά στη ζωή της, κρατάει το σπέρμα στην κοιλιά της και μπορεί να γονιμοποιήσει κάθε αυγό που γεννάει. Τα αγονιμοποίητα αυγά, που θα γεννήσει στα μεγαλύτερα κελιά, δίνουν κηφήνες. Στα μικρά κελιά γεννάει τα γονιμοποιημένα αυγά, τα οποία θα γίνουν θηλυκές μέλισσες. Μετά από 21 ημέρες κάθε αυγό δίνει μια εργάτρια.

cleanΟι μέλισσες έχουν μία φοβερή πειθαρχία και μια τέλεια κατανομή εργασίας μέσα στην κυψέλη, ώστε η κάθε μια κάνει την δουλειά της. Και ξέρει κάθε μία την δουλειά της. Πρώτη της δουλειά λοιπόν της εργάτριας, από την ώρα που θα γεννηθεί, μόλις βγει από το κελί της, θα γυρίσει να καθαρίσει την φωλιά της, το κελί που γεννήθηκε. Και μετά γενικά γίνεται καθαρίστρια δηλαδή παίρνει σκούπα και σκουπίζει, σφουγγαρίζει, γυαλίζει την κυψέλη.

Σε δεύτερη φάση γίνεται παραμάνα. Ταΐζει τα μωρά. Αναπτύσσονται οι υποφαρυγγικοί αδένες, είναι κάποιοι αδένες που έχει στο κεφάλι, παράγει τον βασιλικό πολτό, που είναι θα λέγαμε το γάλα της μέλισσας. Τα μωρά λοιπόν, έως τριών ημερών, ταΐζονται μόνο με βασιλικό πολτό.

waxΣτην επόμενη φάση γίνεται κτίστρια. Ατροφούν οι υποφαρυγγικοί αδένες και αναπτύσσονται οι κηρογόνοι αδένες. Αυτοί που παράγουν το κερί. Το κερί παράγεται από το σώμα της μέλισσας, είναι ο ιδρώτας της μέλισσας. Βγαίνει κάτω από την κοιλιά, είναι υγρό και μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα στερεοποιείται, γίνεται πολύ μικρά λέπια τα οποία τα παίρνει με τα ποδαράκια της η μέλισσα, πηγαίνει και τα τοποθετεί και χτίζει.

guardΜετά γίνεται φρουρός. Παίρνει ασπίδα και δόρυ και κάθεται στην πόρτα. Και αλίμονό του όποιος τολμήσει και πλησιάσει την φωλιά. Μάλιστα σε κάποιες περιόδους, ειδικά προς το τέλος του καλοκαιριού, όπου είναι πολλές οι σφήκες που επιτίθενται στα μελίσσια και τα εξοντώνουν, αν παρακολουθήσεις με προσοχή και ηρεμία χωρίς να τα αναστατώσεις, βλέπεις παρατεταγμένες τις μέλισσες στη σειρά λες και είναι στρατός, κάνουν ένα τόξο. Μόλις λοιπόν πάει να πλησιάσει μία σφήκα πέφτουν επάνω της και την σκοτώνουν. Βέβαια εκεί πολλές φορές η μάχη είναι άνιση γιατί πέφτουνε πολλές σφήκες, κάνουν παραπλάνηση των μελισσών, μπαίνουν δηλ. από τη μια μεριά, μαζεύονται όλες οι μέλισσες να κυνηγήσουν και χτυπάνε μία κυψέλη. Μπορεί να έχει και 300 μέσα το μελισσοκομείο. Μία κυψέλη χτυπάνε όμως. Πηγαίνουνε στην πόρτα, πάνε όλες οι μέλισσες επάνω, αφήνουν αφύλαχτη την κερκόπορτα, μπαίνουν από την άλλη πλευρά οι άλλες και κάνουν κατάληψη στις κυψέλες και εξοντώνουν το μελίσσι. Το εξοντώνουν τελείως.

waterΜετά από φρουροί, γίνονται νεροκουβαλητές. Η πρώτη έξοδος λοιπόν από την κυψέλη είναι για να κουβαλήσουν νερό. Απαραίτητο για μία κυψέλη. Τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν έχουν και αρκετό γόνο, θέλουν 1-1.5L νερό η κάθε κυψέλη την ημέρα. Βάζεις ένα βαρέλι με νερό και λες τι έγινε εδώ το νερό; Εξαφανίστηκε;

pollenΣτη συνέχεια γίνονται συλλέκτριες, που θα βγουν να μαζέψουν πρώτα πρώτα γύρη. Την γύρη την μαζεύουν με τα ποδαράκια. Έχει τρία ζεύγη πόδια. Στο τελευταία ζευγαράκι ποδιών έχει ένα καλαθάκι, ένα άγκιστρο και πηγαίνει με τα μπροστινά πόδια έχει κάτι βούρτσες εδώ πέρα, βουρτσίζει την γύρη, με τα δεύτερα πόδια την πλάθει σε μπαλάκια και την κολλάει στα τελευταία πόδια. Γυρνάει μεταφέροντας στη κυψέλη την γύρη. Μετά από την γύρη πηγαίνει στο νέκταρ, και μαζεύει νέκταρ. Αυτά είναι στο τελευταίο στάδιο της ζωής της, 4-5 τελευταίες μέρες της ζωής της.

Τέλος όταν είναι πλέον πολύ γριά, αλλά πολύ πολύ έμπειρη, η εργάτρια γίνεται ανιχνεύτρια, εντοπίζει το νέκταρ, επιστρέφει πίσω στη κυψέλη και λέει στις άλλες με ακρίβεια εκατοστού που να πάνε για να συλλέξουν την τροφή. Επιστρέφει η ανιχνεύτρια και κάνει ένα χορό, τον χορό της κοιλιάς. Όχι τον χορό της κοιλιάς που χορεύουμε εδώ στα μπουζουξίδικα… Κουνάει την κοιλιά της, κουνάει τα φτερά της, τέλος πάντων πάλλεται όλο το κορμί της και σχηματίζει κάτι οχτάρια. Ανάλογα με την ταχύτητα και την ένταση του χορού, είναι η ποιότητα της τροφής. Όσο καλύτερης ποιότητας είναι η τροφή, τόσο πιο έντονος είναι ο χορός. Η γωνία που σχηματίζουν τα οχτάρια πάνω στην κηρήθρα, δίνει την γωνία πους σχηματίζει ο ήλιος, η είσοδος της κυψέλης και η τροφή.dance Με ακρίβεια! Σηκώνονται λοιπόν οι άλλες μέλισσες που είναι μέσα στη κυψέλη, βάζουν τις κεραίες τους, ακουμπάνε την ανιχνεύτρια με τις κεραίες και παίρνουν τα μηνύματά της όπως χορεύει. Καταγράφουν λοιπόν στον σκληρό τα μηνύματα, φεύγουν από την κυψέλη και πηγαίνουν κατευθείαν στην τροφή. Τους δίνει δε ακόμα και πληροφορία για το ύψος πτήσης, π.χ. στην πορεία υπάρχει μια πολυκατοικία και εμποδίζει… Αν λοιπόν για κάποια στιγμή βρεθείς εσύ πάνω στη πορεία της μέλισσας που πηγαίνει στην τροφή, πέφτει επάνω σου. Αυτή δεν έχει πάρει τέτοιο μήνυμα. Τότε αρχινάει και γυρίζει γύρω γύρω από το κεφάλι σου και χτυπάει. Μπαμ μπαμ. Λέει τι είναι αυτό; Δεν το έχω πάρει σε μήνυμα. Και εκεί είναι που τρώμε το τσίμπημα. Πολλές φορές που λέμε, στο δρόμο πέρναγα και με τσίμπησε, δεν είναι ότι επιτίθεται. Εσύ μπήκες στη πορεία της! Και όταν τσιμπήσει, πεθαίνει. Αυτοθυσία. Θυσιάζεται για το σπίτι της, την τροφή της, τη δουλειά της.