Άλλα Μελισσοκομικά Προϊόντα

στις 17 Μαρτίου 2016

Η Γύρη

Η γύρη
Η γύρη

Κάθε μέλισσα μεταφέρει δύο μπαλάκια γύρη. Τρώγεται και πρέπει να ξέρετε ότι είναι θαυματουργή. Κάνει καλό σε πάρα πολλά πράγματα. Το βαζάκι κάνει 20 με 25 ευρώ. Τη γύρη την μαζεύουμε με παγίδες. Τις βάζουμε στην πόρτα του μελισσιού και από κάτω έχουν συρταράκια. Έχουν μικρές τρύπες από τις οποίες χωράνε να περάσουν οι μέλισσες αλλά όχι τα πόδια τους. Έτσι καθώς παλεύουν να μπουν μέσα τους πέφτει η γύρη μέσα στο συρταράκι και μετά τη μαζεύουμε.

Η Πρόπολη

Η πρόπολη
Η πρόπολη

Η πρόπολη μοιάζει με κερί. Συλλέγεται από τις μέλισσες όπως συλλέγεται η γύρη. Μαζεύουν τη ρητίνη από τα δέντρα( πεύκα, κυπαρίσσι, σχίνους) και το εμπλουτίζουν με διάφορες ουσίες και με αυτό κλείνουν τρύπες ή ταριχεύουν άλλα έντομα ή ζώα μέσα στην κυψέλη. Η πρόπολη είναι άλλωστε φυσικό αντιβιοτικό. Με το κρύο σκληραίνει, αλλά αν τη ζεστάνουμε πλάθεται. Διαλύεται όμως σε καθαρό οινόπνευμα και αφού σουρώσουμε το μείγμα από μικρά σκουπιδάκια, ξυλαράκια από τη κυψέλη κλπ. μένει ένα υγρό που είναι καταπληκτικό φάρμακο για πολλές διαφορετικές χρήσεις.

Ο Βασιλικός Πολτός

Δοκιμάσαμε βασιλικό πολτό κατευθείαν στην πηγή!

Όταν θέλουμε βασιλικό πολτό, πρέπει να καταστρέψουμε το κελί που πρόκειται να εκκολαφτεί η βασίλισσα πριν σφραγιστεί, για να πάρουμε την πολύτιμη τροφή. Είτε με μια οδοντογλυφίδα, είτε με ένα ειδικό κουταλάκι ή τώρα υπάρχουν ακόμα και αντλίες που κάνουν αναρρόφηση σταγόνα σταγόνα. Για αυτό είναι και ακριβός ο βασιλικός πολτός, έχει ολόκληρη διαδικασία.

Μπορεί να κάνεις και τεχνητή βασιλοτροφία. Δηλαδή, αφού δημιουργήσεις τις συνθήκες και την ανάγκη να δημιουργηθούν καινούριες βασίλισσες μπορείς να φτιάξεις τεχνητά βασιλικά κελιά με κερί. Πιάνεις ένα ξυλαράκι εννιά εκατοστά διάμετρο, το βουτάς μέσα στο κερί, φτιάχνεις κουπάκια από κερί, τα κολλάς εδώ στο πηχάκι από κάτω. Μετά, με ένα εργαλειάκι σαν το βελονάκι του πλεξίματος, που είναι σαν κουταλάκι μπροστά, θέλει δεξιοτεχνία στο χέρι, παίρνεις μέσα από ένα εργατικό κελί το σκουληκάκι, το οποίο το βλέπεις και δε το βλέπεις, και το μεταφέρεις στο τεχνητό βασιλικό κελί. Έχεις δημιουργήσει τις συνθήκες μέσα στη κυψέλη, το βάζεις και έχει ένα ποσοστό επιτυχίας αρκετά μεγάλο. Αυτά σας φαίνονται λίγο παραμύθι, γίνονται όμως και είναι και πολύ εύκολα.

Βασιλικός πολτός
Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι μια πολύ καλή τροφή. Έχει μάλλον μυθοποιηθεί γιατί κάποιοι του έχουν προσδώσει υπερβολικές ιδιότητες, αλλά είναι όντως εξαιρετική τροφή. Γενικά, όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα είναι πολύ καλά, αλλά δεν είναι κανένα φάρμακο σαν την ασπιρίνη που όταν σου πονάει το κεφάλι το παίρνεις και σου περνά…

Το Κερί

Το κερί αρχικά όπως το βγάζουμε από την κυψέλη
Το κερί αρχικά όπως το βγάζουμε από την κυψέλη

Το κερί είναι ένα ακόμα προϊόν που παίρνουμε από τις μέλισσες. Αφού βγάλουμε τα λέπια κεριού από τις κηρήθρες, το λιώνουμε και φτιάχνουμε αυτό που λέμε στα Κύθηρα τιπάρι. Με το κερί όπως ξέρετε φτιάχνουμε κεριά και εδώ στον τόπο μας, αλλά το δίνουμε και σε εργαστήρια για να φτιάξουν χυτές κηρήθρες για τις κυψέλες.

Το κερί τελικά, το τιπάρι