Η Εκδρομή Μας

στις 25 Απριλίου 2016

Επιστέγασμα του φετινού μας περιβαλλοντικού προγράμματος ήταν η εκδρομή που πραγματοποιήσαμε από τις 10 ως τις 13 Απριλίου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στα Κρέστενα Ηλείας. Ξεκινήσαμε από το Διακόφτι την Κυριακή στις 14.00, με μάλλον κακό καιρό, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να μας ρίξει το ηθικό. Διανυκτερεύσαμε στη Νεάπολη, στην οποία είχαμε σκοπό να επισκεφτούμε το Ναυτικό Μουσείο, το οποίο δυστυχώς βρήκαμε κλειστό λόγω έργων. Δεν πτοηθήκαμε ούτε τότε, περιπλανηθήκαμε στην παραλιακή κωμόπολη, ήπιαμε καφεδάκι, παίξαμε παιχνίδια και αφού φάγαμε, επιστρέψαμε στα δωμάτια, να ξεκουραστούμε για το ταξίδι της επόμενης μέρας. Η λέξη «ξεκουραστούμε» είναι μάλλον λάθος για να περιγράψει την πρώτη αυτή διανυκτέρευση, πάντως περάσαμε – οι περισσότεροι – πολύ ωραία.

Το ξύπνημα, για όσους τέλος πάντων κοιμήθηκαν, ήταν πολύ βάρβαρο γιατί 7.30 ήμασταν ήδη μέσα στο πούλμαν και φεύγαμε. Ο δρόμος μακρύς, 5 ώρες περίπου, αλλά ο κος. Νίκος, ο οδηγός μας, φρόντισε να φτάσουμε ξεκούραστα και με ασφάλεια. Μετά από μια μικρή στάση στη κωμόπολη των Κρεστένων για ένα σύντομο γεύμα, κατευθυνθήκαμε στο ΚΠΕ όπου μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος και μας εγκατέστησαν στους κοιτώνες. Τους είχαμε λίγο άγχος αυτούς τους κοιτώνες και τις κοινόχρηστες τουαλέτες ανά όροφο 🙂 σε γενικές γραμμές δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα, εκτός από έναν κοιτώνα στον όροφο των κοριτσιών, όπου κάποιες ντουλάπες έκρυβαν εκπλήξεις…

Το απόγευμα, παρακολουθήσαμε το θεωρητικό μέρος του προγράμματος, το οποίο αφορούσε τα Τοπικά Προϊόντα και την Αειφορία με παράδειγμα τη σταφιδοπαραγωγή και την αστικοποίηση του Πύργου. Στη συνέχεια, κάναμε παιχνίδια γνωριμίας, τα οποία στην αρχή σνομπάραμε λίγο – ε, είμαστε και μεγάλα παιδιά – αλλά τελικά γελάσαμε πολύ και μας έμειναν.

Ακολούθησε επίσκεψη στο σχετικά νέο, βιολογικό οινοποιείο Μαρκογιάννη. Μιλήσαμε για την οινοποίηση αλλά και για την απόσταξη, καθώς και για την συσκευασία και εμπορεία του κρασιού. Δοκιμάσαμε πετιμέζι, ενώ οι καθηγήτριες δοκιμάσαν και παλαιωμένο τσίπουρο που παρασκευάζεται στο οινοποιείο. Γυρισμός στο ΚΠΕ, όπου φτιάξαμε σαπούνι και κάναμε ένα γρήγορο εργαστήριο σχετικά με τον γραμμωτό κώδικα (barcode) που βρίσκουμε στα τυποποιημένα προϊόντα. Ήμασταν όμως πολύ κουρασμένοι και μετά το φαγητό πέσαμε για ύπνο, αλλά όχι για πολύ…

Την επόμενη ημέρα, μετά από ένα καλό πρωινό, μετακινηθήκαμε στον Πύργο όπου ακολουθήσουμε το μονοπάτι της σταφίδας. Η σταφιδοπαραγωγή στην Ηλεία αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πως ένα τοπικό προϊόν μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ενός τόπου. Ο Πύργος εξαιτίας της σταφίδας ανέπτυξε εμπόριο, απέκτησε σιδηρόδρομο, συγκέντρωσε κόσμο και πήρε τις διαστάσεις που έχει σήμερα. Οι εποχές άλλαξαν, η εξαγωγή σταφίδας σταμάτησε, η πόλη παρήκμασε και πλέον έχουν μείνει μόνο κάποια κτήρια που μαρτυρούν τα τρανό παρελθόν της. Επισκεφτήκαμε επίσης το αρχαιολογικό μουσείο του Πύργου το οποίο βρήκαμε πολύ εντυπωσιακό για το μέγεθος του.

Επιστροφή στο ΚΠΕ, λουκούλλειο γεύμα και αφού μαζέψαμε τα πράγματά μας κατευθυνθήκαμε προς την Ολυμπία. Η φύση στη Δυτική Πελοπόννησο οργιάζει, πόσο μάλλον την Άνοιξη, ποταμάκια, λόφοι, συστάδες δέντρων, έντονο πράσινο, απλά εντυπωσιακή! Παρά την υψηλή θερμοκρασία και το πλήθος τουριστών, η αρχαία Ολυμπία μας προκάλεσε δέος. Περιπλανηθήκαμε ανάμεσα στους ναούς και στα αρχαία αφιερώματα στον Δία, την Ήρα και την Δήμητρα, τρέξαμε στο αρχαίο στάδιο και θαυμάσαμε τον μεγαλοπρεπή Ερμή του Πραξιτέλη. Η Ολυμπία θα μας μείνει αξέχαστη.

Πάλι στο λεωφορείο και επιστροφή στη Νεάπολη. Φάγαμε πολλή ώρα για τις μετακινήσεις, είναι μακρυά το νησί μας. Επιστροφή στη Νεάπολη, όπου βγήκαμε λίγο το βράδυ. Λίγος ύπνος και ξανά μέσα στην Πορφυρούσα. Μας φάνηκε σαν να λείψαμε μια εβδομάδα, αλλά ήταν μόνο τρεις μέρες. Κάποιοι είδαμε και δελφίνια στον γυρισμό. Όταν πατήσαμε το πόδι μας στο Διακόφτι σκεφτήκαμε προς στιγμή να ξαναμπούμε στο πλοίο… Περάσαμε όμορφα, πολύ όμορφα, δεθήκαμε και θα το θυμόμαστε για πάντα. Αυτό δεν έχει σημασία τελικά?…

Θα θέλαμε να ευχαριστούμε την Πορφυρούσα Ν.Ε. για την πραγματοποίηση του δρομολογίου την Τετάρτη 13 Απριλίου, αλλά και την παροχή δωρεάν εισιτηρίων σε όλους τους συμμετέχοντες, χωρίς τη βοήθεια της δεν θα μπορούσε να είχε γίνει η εκδρομή. Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων, για την σημαντική οικονομική ενίσχυση, αλλά και την ηθική υποστήριξη κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς. Ευχαριστούμε όλους τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας, για το χρόνο που αφιέρωσαν τα σαββατοκύριακα μέσα στη χρονιά για τη μεταφορά των παιδιών τους στις συναντήσεις, αλλά και για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση των παζαριών μας. Να ευχαριστήσουμε επίσης τον Θοδωρή Καραβουσάνο, το Δημοτικό Χώρας-Καρβουνάδων και τους Λοκαλίστας για την βοήθεια τους στην πραγματοποίηση του ποδοσφαιρικού μας αγώνα. Ευχαριστούμε τέλος, όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τα τοπικά προϊόντα του νησιού για την θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξαν, τις πληροφορίες που μας μετέδωσαν και τον χρόνο που αφιέρωσαν στη διάρκεια της χρονιάς. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τον Αντώνη Καλλίγερο, τον Χάρη Τζωρτζόπουλο, τη Σοφία Σαμαρά, τον Παύλο Κορωναίο, τον Θέμη Καλοκαιρινό, την Ελένη Μαγονέζου και φυσικά τον Γιάννη Πρωτοψάλτη.