Ομαδική εργασία έκθεσης – έκφρασης Α΄Λυκείου

Τίτλος εργασίας : “Καταγραφή του είδους των κειμένων (προφορικών, γραπτών, υβριδικών και πολυτροπικών) που χρησιμοποιούν ή παράγουν σε σχολικά ή εξωσχολικά πλαίσια οι μαθητές. Ερμηνεία της χρήσης κάθε είδους.”

Ο λόγος αποτελεί σπουδαία μορφή έκφρασης, διατύπωσης ιδεών, σκέψεων και εξωτερίκευσης συναισθημάτων. Συνιστά επικοινωνιακή πράξη μεταξύ των μελών της κοινωνίας και διακρίνεται για την πολυσημία του και τη δυναμική παρουσία του στο πέρασμα του χρόνου. Είτε με την προφορική, είτε με την γραπτή διάστασή του σηματοδοτεί την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική διάσταση των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και αποτυπώνει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους. Λειτουργεί ως επικοινωνιακός κώδικας που εξελίσσεται και συμβαδίζει με τις συνθήκες της κάθε εποχής και γενιάς.
Οι μαθητές αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής ομάδας που αξιοποιεί σε καθημερινή βάση όλες τις μορφές του προφορικού και γρα-πτού λόγου είτε στα πλαίσια των σχολικών τους δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων είτε στην εξωσχολική τους ζωή.

Read More

Τράπεζα Θεμάτων Β΄ Λυκείου

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων για τη Β΄ Λυκείου (για τα Γενικά Ημερήσια Λύκεια) που διαμορφώθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής κατά το σχολικό έτος 2014-2015.

Τα θέματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο βοήθημα για τη μελέτη του αντίστοιχου μαθήματος.,

Νεοελληνική Γλώσσα

Το μέλλον της εργασίας_16382

Πως μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία_18990 

Η έννοια του Αναλφαβητισμού και η μορφή που παίρνει στην σύγχρονη εποχή…!

Γενικά ο όρος αναλφαβητισμός δεν είναι καθολικά αποδεκτός, αν και σε αυτή τη κατεύθυνση τα περισσότερα κράτη έχουν εναρμονιστεί με τον ορισμό της UNESCO. Στο γενικό αυτό ορισμό έχουν υπεισέλθει ερμηνείες όπως «αναλφάβητος είναι εκείνος που δεν μπορεί να διαβάσει μια καθημερινή πολιτική εφημερίδα της χώρας του ή να αναπλάσει γραπτώς μια σύντομη περιγραφή της καθημερινότητάς του». Ο υπολογισμός του αναλφαβητισμού ενός κράτους γίνεται συνήθως για τα άτομα άνω των 15 ετών που δεν έχουν τις ικανότητες γραφής και ανάγνωσης.

Υπάρχουν δύο μορφές αναλφαβητισμού:

Read More