Πειραματικό «διαστημοπλάνο» πετά για την Ευρώπη

Βρες το λάθος (δημιουργία:Άγγελος Χαραλάμπους)
www.didaskaleio.weebly.com

Βρες το ορθογραφικό λάθος και κάνε κλικ πάνω του, για να εμφανιστεί το σωστό.

Ένα πειραματικό, μη «διαστημοπλάνο» εκτοξεύτηκε την Τετάρτη από τον ισημερινό σε μια σύντομη αποστολή για τη δοκιμή νέων τεχνολογιών στην ατμόσφαιρα.

Το σκάφος IXV της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, το οποίο έχει μήκος πέντε μέτρα και σχήμα σφήνας χωρίς φτερά, εκτοξεύτηκε στις 15.40 ώρα Ελλάδας από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στη Νότιο Αμερική, κοντά στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Σε ύψος 320 χιλιομέτρων, το διαστημοπλάνο θα από τον πύραυλο Vega με τον οποίο εκτοξεύτηκε και θα ανέβει στη συνέχεια σε ύψος 450 χιλιομέτρων.

Από εκεί θα ξεκινήσει την κάθοδό του, μέχρι τα Mach 25, ή 30.620 χιλιόμετρα την ώρα. Η τριβή με την ατμόσφαιρα ότι θα ανεβάσει τη θερμοκρασία της θερμικής ασπίδας στους 1.700 βαθμούς Κελσίου.

Οι ραδιοεπικοινωνίες θα διακοπούν για λίγο κατά την κάθοδο, καθώς το σκάφος θα από υπέρθερμο πλάσμα (ιονισμένο αέριο) που εμποδίζει την επαφή με το κέντρο ελέγχου στο Τορίνο της Ιταλίας.

Όταν οι επικοινωνίες αποκατασταθούν, το σκάφος θα αρχίσει να μεταδίδει από τους πολυάριθμους αισθητήρες σε επίγειους σταθμούς στην Κένυα και τη Γκαμπόν.

Περίπου 100 λεπτά μετά την εκτόξευση, το IXV θα πέσει με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό, περίπου 3.000 χλμ δυτικά των νησιών Γκαλάπαγκος, αφού πρώτα μια σειρά από μπαλόνια για να μην βυθιστεί. Το σκάφος θα ανακτηθεί τελικά από σκάφος του ιταλικού ναυτικού.

Η αποστολή έχει στόχο τη δοκιμή νέων τεχνολογιών αυτόνομης επανεισόδου στην -ένας τομέας στον οποίο η ESA υστερεί.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ΙΧV είναι ότι δεν διαθέτει φτερά όπως το διαστημικό λεωφορείο, αλλά βασίζεται στην που δημιουργεί η ίδια η άτρακτός του.

Οι τεχνολογίες του IXV θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μια σειρά μελλοντικών προγραμμάτων της ESA, ανάμεσά τους το Pride για την ανάπτυξη ενός αυτόνομου σκάφους που θα μπορεί να σε διαδρόμους .

Αργότερα θα μπορούσε να ακολουθήσει η ανάπτυξη σκάφους για επανδρωμένες αποστολές.

Βασικός του IXV ήταν η ιταλική Thales Alenia Space.

To κόστος της αποστολής, του κόστους του πυραύλου Vega, ήταν περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=676132 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2015 15:43