Λίγα λόγια για τους μικρούς μαθητές

Αναμφίβολα, ο κάθε μαθητής είναι ξεχωριστός. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια κοινά ηλικιακά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη για να φτάσουμε σε πιο θετικά μαθησιακά αποτελέσματα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από μελέτες στο χώρο της εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Έτσι, γνωρίζουμε πως τα παιδιά 6-8 ετών:

  • μαθαίνουν γρήγορα αλλά ξεχνούν εύκολα
  • συγκεντρώνονται με δυσκολία  
  • εστιάζουν την προσοχή τους σε κάτι για λίγη ώρα μόνο
  • λειτουργούν αποδοτικά όταν το περιβάλλον τους, το άτομο που τους διδάσκει κάτι και αυτό που κάνουν τους εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά
  • δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τις γνωστικές ικανότητες ώστε να καταλάβουν κάτι θεωρητικά –μη εμπειρικά.


Για αυτούς και για άλλους λόγους, οι  μικροί μαθητές και μαθήτριες:

  • μαθαίνουν ευκολότερα στην πράξη, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα και όχι με το να τους εξηγούμε τα πώς και τα γιατί
  • ασχολούνται με τη γλωσσική δραστηριότητα όταν αυτό που τους ζητάμε να κάνουν είναι ευχάριστο, όταν δηλαδή το θεωρούν παιχνίδι –διαφορετικά δεν θα επιμείνουν σε αυτό, θα αποπροσανατολιστούν
  • είναι θαυμάσιοι μίμοι και δεν ντρέπονται για παράδειγμα να προφέρουν λέξεις και εκφράσεις ακριβώς όπως τις ακούν, με αποτέλεσμα η προφορά τους να είναι καλύτερη από άτομα που ξεκινούν την εκμάθηση της γλώσσας ως έφηβοι ή ενήλικες
  • αρέσκονται να παριστάνουν ρόλους, να υποδύονται πρόσωπα σε ποικίλες καταστάσεις – παράγοντες σημαντικοί για την σταδιακή κατάκτηση επικοινωνιακής επάρκειας


Ειδικά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Δημοτικού, που ξεκινούν να μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση στην ελληνική γλώσσα, δεν είναι σκόπιμο να αρχίσουν να μαθαίνουν ταυτόχρονα να γράφουν και να διαβάζουν στην ξένη γλώσσα. Η εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης στην ξένη γλώσσα θα είναι αποτελεσματικότερη αν η διδασκαλία τους ξεκινήσει αργότερα, όταν δηλαδή το παιδί:

  • έχει εξασκηθεί με απλές δραστηριότητες, παιχνιδάκια, κτλ. προφορικού λόγου (έχει αρχίσει δηλαδή να καταλαβαίνει λίγο τη γλώσσα και να μιλά) 
  • έχει αρχίσει να συντονίζει χέρια, μάτια, κτλ. και γενικότερα να έχει αποκτήσει την ψυχοκινητική ωριμότητα που απαιτείται


Ακόμη και οι μαθητές και μαθήτριες της Β’ Δημοτικού

  • χρειάζεται να περάσουν από ένα προπαρασκευαστικό στάδιο ανάγνωσης και γραφής στην ξένη γλώσσα (ειδικά λόγω του διαφορετικού αλφάβητου της Αγγλικής με το οποίο πρέπει να εξοικειωθούν τα παιδιά).

Πηγή: ΠΕΑΠ ΕΚΠΑ

Αγγλικά από τόσο νωρίς;

Ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί τους γονείς είναι η ηλικία στην οποία θα ήταν καλό να ξεκινήσει το παιδί τους να μαθαίνει Αγγλικά. Το ερώτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό μετά την εφαρμογή του ΠΕΑΠ και την εισαγωγή των Αγγλικών στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου. Συχνά εκδηλώνεται ένας φόβος από γονείς (ή και από εκπαιδευτικούς) για την πρώιμη εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Οι γονείς αναρωτιούνται αν η ενασχόληση με την αγγλική γλώσσα θα μπερδέψει τα μικρά παιδιά και θα λειτουργήσει εις βάρος της εκμάθησης της ελληνικής. Έτσι, υπάρχουν γονείς που καταλήγουν να στείλουν το παιδί τους σε φροντιστήριο για να το υποστηρίξουν στην πρώτη επαφή του με την ξένη γλώσσα. Επίσης, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η ξένη γλώσσα στο σχολείο μπορεί να κουράσει τα μικρά παιδιά και να οδηγήσει σε ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα το οποίο ενδεχομένως να φέρει στο παιδί αρνητικά συναισθήματα για το σχολείο γενικότερα.

Έρευνες όμως στο χώρο της διδακτικής των γλωσσών υποστηρίζουν πως υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε πρώιμη παιδική ηλικία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο στο πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού μας περιοδικού ΠΕ@Π, όσο νωρίτερα ξεκινάει η εκμάθηση της ξένης γλώσσας τόσο καλύτερα για το παιδί (Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, πατήστε εδώ). Συγκεκριμένα, οι έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών σε πρώιμη παιδική ηλικία ευνοεί -μεταξύ άλλων- την καλλιέργεια γλωσσικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της ικανότητας κατανόησης και παραγωγής προφορικού λόγου, την καλλιέργεια αυτοπεποίθησης και θετικής στάσης των μαθητών απέναντι σε άλλες γλώσσες και πολιτισμούς. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η σωστή ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών για τα πορίσματα ερευνών σχετικών με τη γλωσσομάθεια σε πρώιμη παιδική ηλικία. Η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας από τόσο νωρίς μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, αρκεί η διδασκαλία να αντιμετωπίζεται σαν παιχνίδι και να είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των μαθητών αυτής της ηλικίας. 

Πηγή: ΠΕΑΠ ΕΚΠΑ

Λονδίνο

Το Λονδίνο είναι ένα ζωντανό μείγμα μεγαλείου, ιστορίας, στυλ και κουλτούρας που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο δελεαστικό. Γοητευτικό με τα βασιλικά πάρκα, τις παγκόσμιας κλάσης δωρεάν γκαλερί τέχνης και τις ξύλινες παμπ με την αφρώδη μπίρα του. Οι αρχαίοι δρόμοι του Λονδίνου και η μεγαλοπρεπής αρχιτεκτονική σε ταξιδεύουν στον κόσμο του παρελθόντος. Στο παρών οι φωτισμένες ταμπέλες καταστημάτων του West End, τα καταστήματα επώνυμων σχεδιαστών και ο ανερχόμενος πρωτοποριακά χώρος του φαγητού που θεωρείται από τους πιο πλούσιους σε επιλογές στον κόσμο σε συναρπάζουν.

Λονδίνο

Οι δρόμοι του Λονδίνου, σας μεταφέρουν πίσω στους αιώνες με την αρχιτεκτονική τους, και η ποικιλότητα του πληθυσμού του σε μεταφέρουν σε άλλες ηπείρους. Γεμάτο με βρετανικά εμβλήματα, η πανταχού παρουσία των μαύρων ταξί, με πανύψηλες κορυφές ασβεστόλιθου του Κοινοβουλίου, το Λονδίνο ενώνει μια πολύχρωμη ιστορία και παραδόσεις με την δημιουργικότητα των άκρων και την αληθινή πολυπολιτισμικότητα. Είτε εξερευνώντας μία από τις ξακουστές αγορές ή χαλαρώνοντας σε ένα καταπράσινο πάρκο, θα δείτε πρόσωπα από όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Πολιτιστικά, το Λονδίνο είναι εκπληκτικό, με τις γκαλερί και τα μουσεία του, μεταξύ των οποίων είναι και μερικά από τα πιο γνωστά στο κόσμο. Από τα θαύματα της φύσης που στεγάζονται μέσα στο περίτεχνο, με πρόσοψη από τερακότα Μουσείου Φυσικής Ιστορίας έως τους καλλιτέχνες των άκρων του Tate Modern, πολλά από τα πολιτιστικά αξιοθέατα του Λονδίνου είναι δωρεάν.

Λονδίνο tower-bridge

Mε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, το Λονδίνο σπάνια βρίσκεται μακριά από την προσοχή του κόσμου, αλλά το 2012 αποδείχθηκε να είναι μια πραγματικά εξαιρετική χρονιά για την πόλη. Τον Ιούνιο, το Diamond Jubilee είδε χιλιάδες και χιλιάδες σημαίες να κυματίζουν στα χέρα των πολιτών που γιόρταζαν τα 60 χρόνια βασιλείας της Βασίλισσας παρά την ψιλή βροχή. Υπαίθριες συναυλίες και πάρτυ, γεμάτοι δρόμοι από πλήθη που λαχταρούσαν να δουν ένα βασιλικό πρόδωπο, αποδεικνύοντας ότι η βρετανική βασιλική οικογένεια εξακολουθεί να είναι ένα πολύ αγαπητή από τους πολίτες.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ακόμη μια φορά το Λονδίνου στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Βασικά ορόσημα παρέχονταν στο σκηνικό της συναρπαστικής αθλητικής δράσης, όπως το Horse Guards Parade το οποίο παραχωρήθηκε για τους αγώνες beach volley και το κατάμεστο Greenwich Park προσφέρθηκε για τους ιππικούς αγώνες. Ολυμπιακή φρενίτιδα σάρωσε την πρωτεύουσα και την υπόλοιπη χώρα, με επιτομή τις επιτυχίες της εθνικής ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας. Τώρα, το γήπεδο Queen Elizabeth Olympic Park που φιλοξένησε σημαντικά αθλητικά γεγονότα φιλοξενεί συναυλίες, ενώ οι γύρω χώροι μετατράπηκαν σε πάρκα και εγκαταστάσεις αναψυχής, μερικά από τα οποία θα είναι ανοικτά για το κοινό από το καλοκαίρι του 2013.

Λονδίνο Trafalgar Square

Αλλά το Λονδίνο δεν χρειάζεται μεγάλα γεγονότα ή αξιοθέατα για να ξεχωρίσει. Με περισσότερες από 300 γλώσσες που ομιλούνται στην πόλη, με τους κατοίκους που έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη στο Λονδίνο αισθάνεσαι όχι μόνο ότι βρίσκεσαι στο κέντρο του κόσμου αλλά ότι είναι ένας ολόκληρος κόσμος μέσα σε μία πόλη.
Είτε βρίσκεστε στο λαμπερό West End, ατενίζοντας προς τα κτήρια του Κοινοβουλίου από τη γέφυρα Waterloo, είτε θαυμάζετε τους γυαλιστερούς πύργους Bank και Moorgate ή κάνετε βόλτα στους εμπορικούς δρόμους του Shoreditch, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είστε σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στη γη.

Πηγή: https://www.takeatour.gr/london/

Scotland / Σκωτία: ιδανικός προορισμός

Αν υπάρχει ένα μέρος στο χάρτη που τα παραμύθια γίνονται πραγματικότητα, αυτό είναι χωρίς αμφιβολία η Σκωτία. Μπορεί να είναι ευρύτερα γνωστή ως το βόρειο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, που παράγει τις καλύτερες ποιότητες malt παγκοσμίως, όμως η -από το 2014- «ασυμβίβαστη» Σκωτία κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες της.

Η χώρα των Κελτών βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Θάλασσα. Καταλαμβάνει το ένα τρίτο του συνολικού εδάφους της Αγγλίας και χωρίζεται σε δύο περιοχές, τη βορεινή ή αλλιώς Highlands και την πεδινή, Lowlands όπου συναντάει κανείς και τις τουριστικά δημοφιλέστερες πόλεις της όπως τη Γλασκόβη και το Εδιμβούργο.

Αν θέλετε να πάρετε ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα για την ομορφιά της Σκωτίας, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε τις ταινίες Braveheart και Harry Potter, εκεί η έβδομη τέχνη «ξεδιπλώνει» τη μαγεία αυτού του τόπου.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει πέντε βασικούς λόγους που σίγουρα θα σας παρακινήσουν να σχεδιάσετε εκεί το επόμενο ταξίδι σας.

Κάστρο του Εδιμβούργου

Πρόκειται ίσως για το μέρος με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Σκωτία και όχι άδικα αφού με τα χρόνια καθιερώθηκε ως το σήμα κατατεθέν της χώρας. Το πετρόχτιστο κάστρο του Εδιμβούργου που είναι ορατό από τα περισσότερα σημεία της πόλης, στέκεται επιβλητικό στο ίδιο σημείο από το 13ο αιώνα. Συγκεκριμένα, βρίσκεται πάνω σε ένα ανενεργό ηφαίστειο σε υψόμετρο 130μ. Σήμερα φιλοξενεί το Εθνικό Μνημείο Πολέμου της Σκωτίας και το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο της Σκωτίας. Λίγο πιο κάτω, εκτείνεται ο γνωστότερος δρόμος της χώρας το Royal Mile, η κεντρική γραφική αρτηρία γεμάτη αρχοντικά, μικρά μαγαζιά, μουσεία και καφέ.

Οι ακτές Highlands

Μπορεί το βορειοδυτικό τμήμα της Σκωτίας να «βλέπει» στη θάλασσα όμως δεν πρόκειται να δείτε κανέναν να κυκλοφορεί με μαγιό. Δεν υπάρχουν τροπικά φυτά και ψάρια, ούτε κάποιο θορυβώδες beach bar. Ωστόσο, τα κρυστάλλινα νερά της Wester Ross Marine Protected Area, είναι το ιδανικό μέρος να φορέσετε τον αναπνευστήρα σας και να απολαύσετε ένα… παγωμένο μακροβούτι. Θα μπορέσετε να δείτε από κοντά έναν από τους πιο μαγευτικούς κοραλλιογενής ύφαλους γεμάτους αχινούς, καβούρια και ιδιαίτερα πλάσματα της Φύσης.

Ένας τόπος μαγικός

Η Σκωτία διαθέτει στην εδαφική της έκταση 800 νησιά, εκ των οποίων μόνο τα 300 κατοικούνται. Το σκηνικό είναι τουλάχιστον καθηλωτικό για το θεατή με την ακτή Vatersay και το Isle of Lewis να κλέβουν την παράσταση. Μπορείτε ξεκινώντας από το πιο βόρειο τμήμα, το λιμάνι Stornoway να κατεβείτε προς τα κάτω, πλησιάζοντας την «καρδιά» της Σκωτίας. Στα must see συγκαταλέγονται επίσης τo τουριστικό νησί της… ομίχλης, Skye, το μεγαλύτερο νησί στο σύμπλεγμα των Εβρίδων. Με το άγριο, πράσινο και ρομαντικό τοπίο του βουνού, είναι μία μοναδική εμπειρία, ειδικά για όσους λατρεύουν τους ατελείωτους περίπατους στη Φύση.

Παραδοσιακές pubs

Όποιο μέρος της Σκωτίας και αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε, υπάρχουν αμέτρητες ατμοσφαιρικές pubs τριγύρω για να απολαύσετε ένα υψηλής ποιότητας ουίσκι και λίγες στιγμές χαλάρωσης, ακούγοντας παραδοσιακή σκωτσέζικη μουσική με γκάιντες και ακορντεόν που αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της σκωτσέζικης κουλτούρας. Η Σκωτία φημολογείται πως ξεκίνησε τη μακρά πορεία της στην απόσταξη, πίσω στο 15ο αιώνα και σήμερα μπορούμε να πούμε πως  θεωρείται από όλους η «πατρίδα του γνήσιου malt».

Loch Ness

Στο άκουσμα και μόνο της λέξης, το μυαλό μας πάει αναπόφευκτα στο μυθικό τέρας που έχει κάνει σπίτι του εδώ και αιώνες την τεράστια λίμνη. Το μεγαλύτερο τμήμα του Great Glen της Σκωτίας, το Loch Ness μία βαθιά λίμνη νοτιοδυτικά του Ινβέρνες, αποτελεί την οδό που συνδέει τις ανατολικές με τις δυτικές ακτές της χώρας. Αυτό και τρεις ακόμη λίμνες συνδέονται μεταξύ τους με το Caledonian Canal, στο οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε κάνοντας μία σύντομη κρουαζιέρα.

Περιμετρικά το κάθε κανάλι, περιβάλλεται από γραφικές ορεινές εικόνες ενώ τα ερείπια του κάστρου Urquhart φέρνουν τον αέρα μίας άλλης, θρυλικής εποχής.

Πηγή: /www.cnn.gr/