156842400 1135295536936971 2248070516409899983 n 1

      Σχεδιαγράμματα Ιστορίας Ε΄ &  ΣΤ΄ τάξης

img0 01

img0 0

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

ΖΩΕΣ

ΠΟΝΤΟΜΑΖΕΜΑΤΑ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΤΕΦΤΕΡΙ ΒΟΗΘΟΥ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ

ΠΟΝΤΟΜΑΖΕΜΑΤΑ - ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

 

Ποντομαζέματα – Οδηγίες

Κάθε ημέρα ορίζεται ένας βοηθός (με αλφαβητική σειρά). όποιος μαθητής δεν επιθυμεί εξαιρείται από βοηθός. Ο βοηθός παίρνει το τεφτέρι του βοηθού και σημειώνει παρατηρήσεις (είτε επιμέλειας είτε συμπεριφοράς). Οι μαθητές που δεν παίρνουν παρατήρηση παίρνουν την ημέρα εκείνη πράσινο χρώμα (= 5 πόντοι). Οι μαθητές που είχαν συνολικά 1 -2 παρατηρήσεις παίρνουν κίτρινο (= 4 πόντοι) και οι μαθητές που είχαν από 3 παρατηρήσεις και πάνω παίρνουν κόκκινο (= 2). Ο δάσκαλος αν κάποιος μαθητής συμμετέχει ενεργά στο μάθημα, βοηθάει στην καλή λειτουργία της τάξης και δεν έχει πάρει καμιά παρατήρηση τότε μπορεί να δώσει ακόμα 2 πόντους και να πάρει ο μαθητής ροζ χρώμα (= 7).

Στο τέλος κάθε βδομάδας οι πόντοι αθροίζονται.

-       Οι μαθητές που στο τέλος της εβδομάδας έχουν περισσότερα πράσινα:

                       Κερδίζουν μια ζωή.

-       Αν κάποιος μαθητής έχει πάρει μέσα στη βδομάδα πολλές παρατηρήσεις συμπεριφοράς, τότε κάθεται στο θρανίο της σκέψης για όσες ημέρες του υποδείξει ο δάσκαλος.

-       Ο μαθητής που σε μια βδομάδα θα πάρει 2 ροζ :

                                       Κερδίζει το χειροκρότημα της τάξης.

Στο τέλος του μήνα:

-       Όσοι έχουν περισσότερα πράσινα σε σχέση με κίτρινα και κόκκινα πχ 10 πράσινα, 4 κόκκινα και 5 κίτρινα (κόκκινα και κίτρινα = 9 άρα τα πράσινα είναι πιο πολλά) παίρνουν ένα από τα δωράκια που βρίσκονται μέσα στο κουτί!

Κάθε ζωή μετράει όσο ένα χρώμα δηλαδή κάποιος μπορεί να δώσει τη ζωή του για να ανέβει στην κλίμακα χρώματος πχ από το κίτρινο να πάει στο πράσινο ή από το κόκκινο στο κίτρινο.

-       Οι μαθητές που στο τέλος του μήνα έχουν τα περισσότερα πράσινα κερδίζουν το χειροκρότημα της τάξης και του δασκάλου!

Τα χρώματα τα βάζει ο βοηθός ημέρας με ξυλομπογιές.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Βίντεο youtube - Τρεις Ιεράρχες

Παρουσίαση - Τρεις Ιεράρχες

Σήμερα 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία γιορτάζει τους τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες των Γραμμάτων.

Ποίοι ήταν όμως οι τρεις Ιεράρχες και γιατί τους τιμούμε;
Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.

Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.


Βασίλειος ο Μέγας

Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή του στην χριστιανική θεολογία θεωρείται κεφαλαιώδης ενώ σ΄αυτόν αποδίδεται και η «θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου». Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, φυσικά υπό το χριστιανικό πρίσμα. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής παράδοσης. Τότε πού ξέσπασε ο φοβερός λιμός στην Καισαρεία, ο Άγιος Βασίλειος ήταν τότε πρεσβύτερος και συγκρότησε καταυλισμούς, όπου σιτίζονταν και νοσηλεύονταν οι πεινασμένοι και οι ασθενείς. Δημιούργησε τη "Βασιλειάδα" μια πόλη στην οποία υπήρχαν γηροκομεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, σχολεία κτλ για να βοηθήσει όλους αυτούς που είχαν ανάγκη (φτωχούς, αρρώστους, παιδιά κτλ.). Ο Μέγας Βασίλειος πεθαίνει την 1 Ιανουαρίου του 379, σε ηλικία 49 ετών.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτεια που οργάνωσε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους!

Στον τομέα της φιλοσοφίας, μπορεί να απέρριπτε τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων περί Θεού ωστόσο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις εργαλειακές μεθόδους της φιλοσοφίας τους προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία.

Στη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα ασκητή ενώ δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν από την ιδιότητά τους. Ήταν τέτοια η σκληρή κριτική που ασκούσε στους Αυτοκράτορες, που τελικά η αυλή τον κυνήγησε και τον εξόρισε. Όμως η φήμη του τον ξεπέρασε αφού θεωρείται Άγιος από όλες σχεδόν τις χριστιανικές ομολογίες.

Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός

Γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.

Ήταν σφοδρός οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποίηματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.

<p>Πηγή: <a target="_blank" href="/etsagkatos/https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> -

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

1.png5.png5.png8.png2.png0.png
Today7
Yesterday101
This week257
This month4459
Total155820

Visitor Info

  • IP: 3.139.233.43
  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown

Who Is Online

1
Online

2024-04-24

Side Menu RTL

Free Joomla! templates by Engine Templates