Πως γράφουμε περίληψη

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Για να γράψω μια σωστή περίληψη διαβάζω το κείμενο 1-3 φορές (μέχρι να το κατανοήσω καλά) και στη συνέχεια το λέω προφορικά με λίγα λόγια προσπαθώντας να συμπεριλάβω τις βασικές πληροφορίες του κειμένου. Αφού το πω προφορικά, το γράφω στο τετράδιό μου προσέχοντας να μην υπερβώ το όριο λεξεων που γράφει η εκφώνηση. Στην περίληψη εστιάζουμε στην ουσία του κειμένου και τις βασικές πλήροφορίες και αποφεύγουμε τις λεπτομέρειες. 

Αν δεν μπορώ να κάνω το παραπάνω ακολουθώ την παρακάτω τεχνική:

Η περίληψη είναι η παρουσίαση μιας ιστορίας (ενός κειμένου) με σύντομο τρόπο. Στην περίληψη αναφέρουμε μόνο τις βασικές πληροφορίες του κειμένου. Παραλείπουμε τις πληροφορίες που δεν είναι σημαντικές (περιγραφές και λεπτομέρειες).
Ποια βήματα ακολουθούμε για να γράψουμε μια περίληψη:
α) Πρώτα διαβάζουμε προσεκτικά την ιστορία για να κατανοήσουμε την υπόθεσή της , το περιεχόμενό της.
β) Στη συνέχεια βρίσκουμε το κυρίως θέμα της ιστορίας. Σε αυτό ίσως μας βοηθάει και ο τίτλος της.
γ) Έπειτα χωρίζουμε το κείμενο σε παραγράφους. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε σε κάθε παράγραφο λέξεις-κλειδιά ή φράσεις-κλειδιά, που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε το κύριο θέμα της . Αν θέλουμε μπορούμε να σημειώσουμε στο περιθώριο της παραγράφου μια σύντομη πρόταση (πλαγιότιτλος).
δ) Τέλος, ενώνουμε τις σύντομες προτάσεις που έχουμε γράψει στο περιθώριο. Κάνουμε τις αλλαγές που είναι απαραίτητες και χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες λέξεις ώστε να ενωθούν οι προτάσεις μεταξύ τους (π.χ. έπειτα, στη συνέχεια, και, ακόμη, στο τέλος κ.ά).
 
Η περίληψή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω βασικά στοιχεία:
– Πού συμβαίνει η ιστορία  μας.
– Πότε συμβαίνει.
– Ποιος είναι ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας.
– Ποια άλλα πρόσωπα συμμετέχουν στην ιστορία.
– Πώς αρχίζει η ιστορία.
– Πώς εξελίσσεται (τι γίνεται μετά).
– Πώς τελειώνει.
– Αναφέρουμε τι νιώθουν τα πρόσωπα της ιστορίας (συναισθήματα).