Γιάννης Μόραλης

Επιτύμβια σύνθεση

 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γέννηση23  Απριλίου 1916 ΑΡΤΑ
Θάνατος20  Δεκεμβρίου 2009 ΑΘΗΝΑ
ΥπηκοότηταΕΛΛΗΝΙΚΗ
Ιδιότηταζωγράφος, χαράκτης

Γ. Μόραλης, Ερωτικό (1990). Λάδι σε μουσαμά, 200 εκ. x 200 εκ. Μακεδονικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Οι γραμμές και οι μορφές παραπέμπουν στην αρχέγονη κυκλαδίτικη τέχνη.

Ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Η εκλογή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το διδακτικό του έργο εκεί για 35 συνεχή χρόνια (από τον Φεβρουάριο του 1948 έως τον Αύγουστο του 1983 συγκεκριμένα) αποδείχτηκε οπωσδήποτε αποφασιστικής σημασίας σε σχέση με μια σειρά από επιλογές και κατευθύνσεις της εικαστικής παραγωγής στην Ελλάδα τα χρόνια που ακολούθησαν.

Πάμε Θέατρο…

Η Λουίζα Αρκουμανέα επιλέγει τις 6 καλύτερες παραστάσεις του 2017 Η λίστα της θεατρικής κριτικού της LifO για τη χρονιά που τελειώνει

Ρομπέρ Λεπάζ Ο διάσημος Γαλλοκαναδός καλλιτέχνης που εμφανίστηκε τον Οκτώβριο στη Στέγη μάς παρέσυρε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι μνήμης, με οδηγό τον ίδιο ως περφόρμερ- αφηγητή. Αφηγούμενος την ιστορίας της οικογένειάς του στο Κεμπέκ της δεκαετίας του εξήντα και του εβδομήντα, έπλεξε το ατομικό με το συλλογικό, το τότε με το τώρα, το ποιητικό με το πολιτικό.   Συνδυάζοντας αβίαστα την ευελιξία της υψηλής τεχνολογίας με τη γλυκύτητα της μινιατούρας, δημιούργησε το δικό του προσωπικό σύμπαν επιστρατεύοντας τη φαντασία ενός παιδιού και τις γνώσεις ενός «μεγάλου». Με τρυφερότητα, χιούμορ κι ευφυΐα, μας συγκίνησε ξανά και ξανά και μας θύμισε ότι τα έργα τέχνης είναι προορισμένα για ν’ αστράφτουν.

 
Πηγή: www.lifo.gr

Ταξιδεύοντας

Δύο εβδομάδες στη Χαβάη, άλλες δύο στην Αυστραλία, μία στα νησιά Φίτζι, τρεις στην Ταϊλάνδη, μία στην Αθήνα, μία στο Άμστερνταμ και πίσω». Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το χθεσινοβραδινό μου όνειρο, στην πραγματικότητα όμως ήταν το δρομολόγιο του γαμήλιου ταξιδιού των δύο αμερικάνων φίλων μου, των οποίων τις διηγήσεις άκουγα καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες να συγκρατήσω την παρόρμηση να αρχίσω να σχεδιάζω το επόμενο ριφιφί του αιώνα. Γιατί, φανταζόμουν, ένα τέτοιο ταξίδι ζωής θα κόστιζε μια μικρή –μπορεί και μεγάλη–περιουσία. Όταν μάζεψα το κουράγιο μου και ρώτησα, έμεινα άφωνη περί τα τρία λεπτά. Όταν συνήλθα, τηλεφώνησα στο γραφείο να ρωτήσω αν μπορούσα να πάρω δύο μήνες άδεια. Από αύριο. 

Ηρώ Κουνάδη

Δοκιμαστική χρήση κειμένων!!!

Άρθρο δοκιμαστικό….. υπό κατασκευή!!!

Περί ιδανικών αερίων

Το ιδανικό αέριο 

αποτελεί ένα μοντέλο, χρήσιμο για να μελετηθούν κατά προσέγγιση οι ιδιότητες και η συμπεριφορά των αερίων. Μακροσκοπικά, ιδανικό αέριο ονομάζεται εκείνο που επαληθεύει τους νόμους του Boyle και Gay-Lussac. 

Loading...

{\displaystyle {\begin{aligned}PV=Nk_{\textrm {B}}T=nRT\end{aligned}}\ \ \ }
Νόμος των Ιδανικών αερίων

Πειραματική διάταξη

 Την εποχή εκείνη δεν έχει ανακαλυφθεί το ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ αλλά οι ερευνητές χρησιμοποιούν θερμοσκόπιο με το οποίο δεν μπορούν να γνωρίζουν «πόση είναι η θερμοκρασία» είναι όμως σε θέση να διαπιστώνουν εάν «η θερμοκρασία ενός σώματος έχει αλλάξει ή διατηρείται σταθερή». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Μπόιλ όσο και ο Μαριότ πειραματίζονται μόνο με ΑΕΡΑ. Η σημαντική ΙΔΕΑ ότι ,

εκτός από τον
αέρα «υπάρχουν και άλλα ΑΕΡΙΑ σώματα» έκανε την εμφάνισή της ένα περίπου αιώνα αργότερα.

Το φαινόμενο θα χαρακτηριστεί στα ελληνικά  

ΙΣΟΘΕΡΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

 Στις γαλλόφωνες χώρες , ο  νόμος θα λέγεται  Loi de Mariotte, στις αγγλόφωνες χώρες Boyle Low , ενώ οι Ισπανόφωνοι μιλούν για Ley de Boyle-Mariotte. Στην ελληνική βιβλιογραφία εμφανίζεται σπανιότερα ως νόμος Boyle-Mariotteκαι συχνότερα ως νόμος Boyle.

Ανδρέας Κασέτας
Παλαιό Χημείο

Δώδεκα χρόνια αργότερα και ενώ η Γαλλία είναι «Γαλλία του Ναπολέοντα», ένας νεαρός Γάλλος χημικός κάνει παρόμοιες μετρήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε περισσότερα αέρια. Με τον Berthollet και τον  LaPlace, να τον ενθαρρύνουν,  εκείνος ετών 23,  κάνει την ακριβέστερη μέχρι τότε έρευνα

  • στην  ΙΣΟΒΑΡΗ θέρμανση και τη συνεπαγόμενη διαστολή των αερίων  και
  • στην ΙΣΟΧΩΡΗ  θέρμανσή τους.

Το video…πολύ καλό!!!

Ενσωμάτωση PDF
Loading...

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήλθατε στο WordPress! Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε να γράφετε!