Items filtered by date: Φεβρουάριος 2014

Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος 2014 18:15

ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Συμβουλές ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο

  1. 1.Δεν δίνουμε τους κωδικούς πρόσβασης στις ιστοσελίδες μας σε αγνώστους αλλά ούτε και σε φίλους γιατί μπορεί να πέσουμε θύματα εκμετάλλευσης και να μας εκθέσουν με την χρησιμοποίηση των κωδικών μας (φάρσες με αρνητικά και κακόβουλα σχόλια σε βάρος τρίτων, ) σε φίλους, συμμαθητές και συγγενείς.
  2. 2.Δεν δίνουμε τα προσωπικά στοιχεία μας (δ/νση email, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, αριθμός ταυτότητας κ.α.) σε αγνώστους αλλά ούτε και τα προσωπικά στοιχεία τρίτων γιατί δεν είμαστε σίγουροι για την ταυτότητα του συνομιλητή μας.
  3. 3.Αν θέλουμε να αναρτήσουμε φωτογραφίες ή βίντεο με φίλους, συμμαθητές, συγγενείς, πρέπει προηγουμένως να τους ρωτήσουμε αν το επιθυμούν και εκείνοι.
  4. 4.Δεν κάνουμε αρνητικούς υπαινιγμούς και σχόλια, ούτε αναρτήσεις φωτογραφιών ατόμων που μπορούν να τους προσβάλλουν και να τους εκθέσουν.
  5. 5.Θυμόμαστε πάντα ότι δεν κάνουμε αυτό που δεν θα θέλαμε να μας κάνουν.
  6. 6.Δεν ανοίγουμε μηνύματα από άγνωστο αποστολέα και τα διαγράφουμε χωρίς να τα διαβάσουμε.
  7. 7.Δεν υποκύπτουμε στην περιέργεια μας και στη επιμονή του άγνωστου συνομιλητή μας να τον συναντήσουμε γιατί δεν γνωρίζουμε την ταυτότητά του, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι δηλώνει, αλλά ούτε και σε τι αποσκοπεί (π.χ. σεξουαλική παρενόχληση, απαγωγή κ.α.) και ενημερώνουμε τους γονείς μας ή κάποιο ενήλικα τον οποίο εμπιστευόμαστε.
  8. 8.Εάν πέσουμε θύμα εκφοβισμού (κάποιο εκφοβιστικό, προσβλητικό, ρατσιστικό ή πρόστυχο ηλεκτρονικό μήνυμα, φωτογραφία ή βίντεο) σταματάμε αμέσως την επικοινωνία με τον αποστολέα και ενημερώνουμε τους γονείς μας ή κάποιο ενήλικα που εμπιστευόμαστε. Το μήνυμα αυτό δεν το διαγράφουμε για τυχόν χρησιμοποίηση του σε καταγγελία του επιτήδειου στο τμήμα δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
  9. 9.Δεν προωθούμε εκφοβιστικά μηνύματα.
  10. 10.Μπλοκάρουμε την πρόσβαση των ατόμων που μας παρενοχλούν στο ιστολόγιό μας.
  11. 11.Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο με μέτρο γιατί η πολύωρη χρήση του διαδικτύου μπορεί να μας οδηγήσει σε εθισμό με ανεξέλεγκτες συνέπειες στην συμπεριφορά μας και στην υγεία μας και ξοδεύουμε τον χρόνο μας σε άλλες δραστηριότητες όπως αθλήματα, μουσική, τέχνη, χορό.
  12. 12.Διασταυρώνουμε τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο διαδίκτυο για να μην οδηγηθούμε σε λανθασμένα συμπεράσματα (παραπληροφόρηση, προπαγάνδα) και χρησιμοποιούμε πολλές πηγές πληροφοριών όπως βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά και περιήγηση σε άλλες ιστοσελίδες ελέγχοντας τους συγγραφείς και την προέλευση των ιστοσελίδων.
Published in Ειδήσεις

Εθισμός στο διαδίκτυο και στα διαδικτυακά παιχνίδια μπορεί να προκύψει, μετά από αλόγιστη και πολύωρη χρήση των ατόμων σε διάφορες διαδικτυακές δραστηριότητες όπως είναι τα παιχνίδια, δωμάτια συζητήσεων, ηλεκτρονικός τζόγος κ.τ.λ., τα οποία μπορεί να οδηγηθούν σε αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο. Τα κυριότερα συμπτώματα του εθισμού που χτυπάει κυρίως τους έφηβους, μοιάζουν με αυτά του εθισμού στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά και είναι διαταραχές ύπνου, απώλεια της αίσθησης του χώρου και του χρόνου, δυσκολία στην επικοινωνία, άγχος και κατάθλιψη.

 

Published in Ειδήσεις

Εορτολόγιο

Ρολόι