Εάν τις προηγούμενες δεκαετίες τα ναρκωτικά και το αλκοόλ θεωρούνταν οι σοβαρότερες εξαρτησιογόνες και επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου ουσίες, ένα νέο είδος εθισμού έχει κάνει τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή του, ο εθισμός στο διαδίκτυο. Αν και δεν πρόκειται για πόσιμη ή φαγώσιμη ουσία, το διαδίκτυο λειτουργεί εθιστικά για ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης.

Η παραμονή στο διαδίκτυο για χρό νο μεγαλύτερο από τον προτιθέμενο, η παράβλεψη των υποχρεώσεων του ατόμου, η σταδιακή απόσυρση του ατόμου από την πραγματική ζωή, από διάφορες δραστηριότητες, με ταυτόχρονη αύξηση των ωρών ενασχόλησης με το διαδίκτυο αποτελούν σημάδια εθισμού. Απότοκα του εθισμού αυτού είναι προφανώς η ιδρυματοποίηση του ατόμου, η κακή ποιότητα ή η απώλεια του ύπνου, οι εκρήξεις θυμού.

Έρευνες στην Ελλάδα έχουν αποδείξει ότι τα αγόρια έχουν μεγαλύτερη τάση στο διαδικτυακό εθισμό, ενώ μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και το οικογενειακό περιβάλλον. Αν και οι ανήλικοι θεωρούνται γενικότερα ευπαθέστερη ομάδα ως προς τον κίνδυνο του εθισμού, δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα εθισμού ενηλίκων.

Σε κάθε περίπτωση, η αυξητική τάση του φαινομένου έχει ήδη δραστηριοποιήσει φορείς και ειδικούς, με αποτέλεσμα να οργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά τόσο με τρόπους πρόληψης, όσο και με τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτό που από όλους επισημαίνεται είναι η ανάγκη οριοθέτησης της σχέσης του ατόμου με τον χώρο του διαδικτύου από την παιδική ήδη ηλικία, καθώς και ο προσανατολισμός σε αθλητικές, εικαστικές και κοινωνικές δραστηριότητες, που θα λειτουργούν ως αντίβαρο στον εθιστικό διαδικτυακό κόσμο εφ?όρου ζωής.

Εθισμός στο Διαδίκτυο και τα Διαδικτυακά παιχνίδια