Δράσεις,  Πρωτοβάθμια

Συνεργατικές Δράσεις 2019-2020

Δράση του 5ου ΠΕΚΕΣ για την ομαλή μετάβαση από βαθμίδα σε βαθμίδα, 2ος χρόνος (Συντονίστρια Δράσης, Δρ. Καλογρίδου, ΣΕΕ ΠΕ02).

Την Τρίτη 10-9-2019 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική/επιμορφωτική δράση με θέμα τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο στο 30ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, σχολείο παιδαγωγικής ευθύνης του ΣΕΕ, Δρ. Χαρίτου. Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της ΣΤ’ τάξης των σχολείων της περιοχής και συζητήθηκαν οι ιδέες και οι προτάσεις τους έτσι ώστε να προχωρήσουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της δράσης στα σχολεία τους.

Θερμές ευχαριστίες στο 1ο Γυμνάσιο Μαρκόπουλου για την καλή πρακτική μετάβασης που εφαρμόζει και το υλικό που μοιράστηκε μαζί μας.

Το υλικό της παρουσίασης του Δρ. Χαρίτου εμπλουτισμένο με μία αναστοχαστική δραστηριότητα και τη συνοπτική παρουσίαση της πρακτικής του 1ου Γυμνασίου Μαρκόπουλου βρίσκεται εδώ.

Ενημέρωση του 5ου ΠΕΚΕΣ από το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Τη Δευτέρα 16-9-2019 ψυχολόγοι από το “Χαμόγελο του Παιδιού” επισκέφτηκαν τα γραφεία μας και μας παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούν σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Ενδεικτικά, μας παρουσίασαν τα παρακάτω:

Τα προγράμματα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι:

«RealLifeStories». Το πρόγραμμα υλοποιείται από ψυχολόγο του Οργανισμού, διαρκεί δυο (2) διδακτικές ώρες και παρακολουθείται από ομάδα παιδιών, η οποία δεν ξεπερνά τα σαράντα (40) μέλη (μέγιστος αριθμός). Για κάθε ξεχωριστή ομάδα παιδιών μπορεί να επιλεχθεί μία από τις ακόλουθες θεματικές:

  • Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός
  • Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και Διαδικτυακός Εκφοβισμός
  • Κακοποίηση- Παραμέληση Παιδιού

Το πρόγραμμα «Πίσω από την Οθόνη» για μαθητές/μαθήτριες  Δευτεροβάθμιας

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η προστασία των παιδιών μέσα από την ενημέρωσή τους για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Το πρόγραμμα «Ημερολόγια Εκφοβισμού» για μαθητές/μαθήτριες Δευτεροβάθμιας

Το ντοκιμαντέρ  «Ημερολόγια Εκφοβισμού» ή “BullyingDiaries” περιγράφει ιστορίες αγοριών και κοριτσιών, που μιλάνε ανοιχτά για τον εκφοβισμό ή bullying ( σχολικό, ρατσιστικό, ομοφοβικό).

Προγράμματα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών

Το πρόγραμμα «Το Παπάκι Πάει..» για μαθητές/μαθήτριες  Νηπιαγωγείου και Α’ και Β’ Δημοτικού

Το Πρόγραμμα «Το Παπάκι Πάει…» είναι ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των παιδιών σε περίπτωση που βρεθούν σε συνθήκες εξαφάνισης.

Το Πρόγραμμα «Pr.E.P.E.I.» για μαθητές από Γ’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου

 Με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών/-ριών Δημοτικών και  Γυμνασίων για την ενδοσχολική βία και εκφοβισμό

Το πρόγραμμα και τα βίντεο είναι διαθέσιμα στο site: www.prepei.eu

Πρόκειται για μια τετράωρη επιμόρφωση εκπαιδευτικών και:

Η θεματολογία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών θα είναι: α) βιωματική και θεωρητική σε θέματα ανάπτυξης της ικανότητας διαχείρισης περιστατικών σχολικού εκφοβισμού με στόχο την αποφυγή της σχολικής διαρροής, β) προετοιμασία και εφαρμογή των βίντεο.

Το πρόγραμμα «CONVEY» για μαθητές/μαθήτριες Λυκείου

Με στόχο να καταπολεμήσει τη σεξουαλική βία και την παρενόχληση μέσω της ψηφιακής εκπαίδευσης των νέων σχετικά με τα στερεότυπα του φύλου και τη σεξουαλικότητα των γυναικών στα μέσα ενημέρωσης. Το επίκεντρο της εκπαίδευσης είναι να δείξει ότι η ανισότητα των φύλων τελικά οδηγεί στη βία με βάσει το φύλο/έμφυλη βία.

Πρόκειται για μια τετράωρη επιμόρφωση εκπαιδευτικών και:

Η θεματολογία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών θα είναι: α) βιωματική και θεωρητική σε θέματα ταυτότητας φύλου, διαδικτυακών μέσων και παιχνιδιών στο διαδίκτυο με στόχο την ενημέρωση των παιδιών για την έμφυλη βία β) προετοιμασία και εφαρμογή των βίντεο.

Για γονείς και κηδεμόνες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης το πρόγραμμα «Κοντά στους Γονείς».

Συνοπτικά:

Ομάδα ειδικών επιστημόνων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιούν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης στους γονείς και κηδεμόνες μαθητών και μαθητριών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων με θεματικές που αναφέρονται στη βία και συγκεκριμένα:

  • Κακοποίηση – Παραμέληση Παιδιού
  • Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός
  • Θέματα Ασφάλειας στοΔιαδίκτυο
  • Εξαφανίσεις

Διαρκούν περίπου δυο (2) ώρες και η γενική δομή τους αφορά την θεωρητική παρουσίαση του φαινομένου από τον εισηγητή/την εισηγήτρια ψυχολόγο και στη συνέχεια συζήτηση με το κοινό.

Τα στοιχεία επικοινωνίας του τμήματος είναι:

Τηλέφωνο: 210-7609550

E-mail: school@hamogelo.gr

Ενημέρωση του 5ου ΠΕΚΕΣ από το ΚΕΘΕΑ

Την Τρίτη 24-9-2019 ψυχολόγοι από το ΚΕΘΕΑ επισκέφτηκαν τα γραφεία μας και μας παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα που πραγματοποιούν σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τον Δεκέμβριο οι ΣΕΕ του 5ου ΠΕΚΕΣ θα πάρουμε μέρος στο επιμορφωτικό πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί από το ΚΕΘΕΑ με στόχο την καλύτερη στήριξη των σχολείων μας.

Αξίζει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους και να δείτε το υλικό και τους οδηγούς που έχουν εκπονήσει.

Συνεργασία της Ένωσης Γονέων του Δήμου Μαρκόπουλου με το Χαμόγελο του Παιδιού και ΣΕΕ του 5ου ΠΕΚΕΣ

Την Τετάρτη 6-11-2019 παρακολουθήσαμε μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς την ενημέρωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαρκόπουλου και συμμετείχαμε στη συζήτηση που έγινε.

Facebook
Instagram
YouTube
LinkedIn