Χριστουγεννιάτικες κατασκευές 2
με πηλό, γύψο και άλλα υλικά
Χριστουγεννιάτικα κλαδάκια από λευκό πηλό
Υλικά:
λευκός πηλός (πάστα απομίμησης που στεγνώνει στον αέρα)
σύρμα δεσίματος φυτών
σύρμα πίπας
κορδέλες
τέμπερες
κόλλα gliter χρυσό
Κατασκευή:
Με τον πηλό πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος κερασιού. Καρφώνουμε στα μπαλάκια σύρμα πίπας, ώστε να αποτελέσει το κοτσάνι τους και τα αφήνουμε να στεγνώσουν και να στερεοποιηθούν. Για να σχηματίσουμε τα φύλλα, πλάθουμε αρχικά μπαλάκια. Καρφώνουμε μέσα τους σύρμα δεσίματος και στη συνέχεια πατάμε τα μπαλάκια ώστε να τους δώσουμε ένα μακρουλό και επίπεδο σχήμα σαν του φύλλου. Προσέχουμε το σύρμα να είναι μέσα στο φύλλο που πλάσαμε. Με ένα στυλό αρχίζουμε να πατάμε τις άκρες του φύλλου που σχηματίσαμε, ώστε να δείχνει σγουρό. Σχεδιάζουμε επίσης με το στυλό νεύρα ώστε να φαίνονται ανάγλυφα( Δείτε την εικόνα για να καταλάβετε καλύτερα). Αφήνουμε να στεγνώσουν και να στερεοποιηθούν.
Με τις τέμπερες βάφουμε τα φύλλα και τους καρπούς. Όταν στεγνώσει το χρώμα, περνάμε και μια λεπτή στρώση χρυσόσκονης και αφήνουμε να στεγνώσουν.
Στο τέλος ενώνουμε με τα συρματάκια την σύνθεση και σχηματίζουμε ένα κλαδάκι. Βάζουμε φιόγκο της αρεσκείας μας.
Καλή επιτυχία!
Στολίδια από πηλό
Υλικά:
λευκός πηλός (πάστα που στεγνώνει με τον αέρα.
τέμπερες
κορδέλες
φόρμες (κουπάτ) για χριστουγεννιάτικα  κουλουράκια
Κατασκευή:
Ανοίγετε τον πηλό σε φύλλο σαν της πίτας. Με τα κουπάτ κόβετε στο φύλλο διάφορα σχέδια. Με ένα καλαμάκι σε κάποιο σημείο του σχήματός σας ανοίγεται μια τρύπα, ώστε να μπορείτε να περάσετε από εκεί κλωστή για να το κρεμάσετε. Κάνετε επάνω τους διάφορα σχέδια της αρεσκείας σας και  στη συνέχεια τα βάζετε να στεγνώσουν καλά. Όταν στεγνώσουν τα βάφετε μέ ό,τι χρώματα θέλετε. Τα στολίζετε με κορδέλες, γκλίτερ και ό,τι άλλο φανταστείτε.
Καλή επιτυχία:
Γύψινα στολίδια.
Υλικά:
γύψος καλλιτεχνικός (ώστε να μήν είναι ταχείας πήξεως)
φόρμες για χριστουγεννιάτικα κεϊκάκια
τέμπερες
σύρμα πίπας
χρυσόσκονη
Κατασκευή:
Σε ένα μεγάλο κουτί ανακατεύετε τον γύψο με νερό ώστε να γίνει ένας ζουμερός χυλός. Περιχύνετε το μείγμα στις φόρμες (πιθανόν επειδή δεν θα υπάρχουν τόσες πολλές φόρμες η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί αρκετές φορές).
Όσο ο γύψος είναι υγρός, τοποθετείτε ένα συρματάκι πίπας μέσα του ώστε να γίνει το κρεμασταράκι του.
Όταν στερεοποιηθεί ο γύψος, βγάζετε τα σχέδια από τις φόρμες, τα βάφετε με χρώματα της αρεσκείας σας και τα στολίζετε με χρυσόσκονη.
Καλή επιτυχία!
Αϊ- Βασίλης
Υλικά:
1 μπουκαλάκι πλαστικό από αναψυκτικό ή κάτι παρόμοιο
πηλός λευκός
βαμβάκι
κόκκινη τσόχα
κόλλα
Κατασκευή:
Γεμίστε το πυμένο και στεγνό μπουκαλάκι με άμμο ή πετραδάκια ώστε να έχει βάρος και να μην πέφτει. Με τον πηλό πλάστε μια μπάλα. Στερεώστε την στο λαιμό του μπουκαλιού και προσπαθήστε να της δώσετε το σχήμα κεφαλιού (σχηματίστε και την μύτη). Αφήστε να στεγνώσει καλά ο πηλός.
Στη συνέχεια κόψτε κόκκινη τσόχα, βάλτε επάνω της κόλλα και τυλίξτε τη μπουκάλι. Κόψτε ένα ημικύκλιο στην τσόχα και μ' αυτό σχηματίστε το καπέλο του Αϊ- Βασίλη. Κολλήστε το στο κεφάλι του. Ζωγραφίστε του μάτια και στόμα και βάψτε λίγο το πρόσωπό του. Κολλήστε βαμβάκια όπου χρειάζεται, ώστε να σχηματιστούν τα γένια του και οι γούνες που υπάρχουν στα ρούχα του.
Καλή επιτυχία!
Back
Next