κατασκευέςκατασκευές
Κλόουν
Αν σας είναι δύσκολο να σχηματίσετε με το χέρι το ημικύκλιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως οδηγό κάποια στρογγυλή πλαστική λεκανίτσα. Στη συνέχεια κόβετε το ημικύκλιο και το τυλίγετε ώστε να σχηματιστεί ένας κώνος- καπέλο. Το μετράτε στο κεφάλι του παιδιού για να δείτε πόσο πρέπει να το τυλίξετε και στη συνέχεια το στερεώνετε σ' αυτό το σχήμα με συρραπτικό. Με το συρραπτικό στερεώνεται και ένα λαστιχάκι ώστε να κρατιέται σταθερά στο κεφάλι.
Στο άλλο κομμάτι κανσόν με ένα ποτήρι σχηματίζεται δυο κύκλους και με ένα μεγαλύτερο φλυτζάνι σχηματίζεται τρεις μεγαλύτερους κύκλους και τους κόβετε. Τους δυο μικρότερους κύκλους θα τους κολλήσετε στο καπέλο. Τους τρεις μεγαλύτερους κύκλους στη σακούλα σκουπιδιών σαν κουμπιά. Διπλώστε τη σακούλα σκουπιδιών και ακριβώς στο κέντρο κόψτε ένα άνοιγμα ώστε να μπορεί να περνάει το κεφάλι του μαθητή. Στα πλαινά και κοντά στη ραφή της σακούλας κόψτε δυο ανοίγματα για τα χέρια ώστε να μπορούν οι μαθητές να φορέσουν τη σακούλα. Στο χαρτί γκοφρέ κόψτε μεγάλες λωρίδες και δέστε τες φιόγκο στο λαιμό. Επίσες κόψτε μικρές λωρίδες και σχηματίστε φουντίτσες που θα τις συρράψετε στην κορυφή του καπέλου. Φορέστε το καπέλο και κάποια μάσκα που φτάξατε και είστε έτοιμοι ντυμένοι καρναβάλια.
Καλή επιτυχία!
Υλικά: χαρτόνι κανσόν (2 χρώματα), χαρτί γκοφρέ, μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών,λάστιχο, συρραπτικό, ψαλίδι, κόλλα

Οδηγίες κατασκευής: Στο ένα κομμάτι κανσόν ζωγραφίζετε ένα μεγάλο ημικύκλιο (τόσο μεγάλο ώστε η διάμετρός του να είναι όση είναι η στενή πλευρά του χαρτονιού.
Υλικά:
γύψος, πλαστικό πιατάκι μιας χρήσης, κίτρινο σύρμα πίπας, πινέλα, τέμπερες, κορδόνι,
κορδέλα, χαρτόνι κανσόν, φωτογραφία
Κατασκευή:
Ανακατεύουμε τον γύψο με νερό ώστε να γίνει ένα παχύρευστο μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα στα πλαστικά πιατάκια μιας χρήσης και όσο ο γύψος είναι ακόμη υγρός τοποθετουμε τριγύρω τα κομμάτια κίτρινου σύρματος πίπας που θα σχηματίσουν τις ακτίνες (τα συρματάκια θα είναι κομμένα στη μέση). Τοποθετούμε επίσης μέσα στον υγρό γύψο δυο κομμάτια σπάγκου αντικριστά, το ένα για να το κρεμάσουμε και το άλλο για να κρεμάσουμε τη φωτογραφία, όπως φαίνεται στην εικόνα δίπλα (κάντε κλικ επάνω της για να τη δείτε σε μεγέθυνση).
Όταν στεγνώσει ο γύψος τον βγάζουμε από το πιατάκι. Τον βάφουμε και τον ζωγραφίζουμε όπως φαίνεται στην εικόνα.
ήλιος
Λυγίζουμε τα συρματάκια πίπας τριγύρω ώστε να φαίνονται κυματιστές οι ακτίνες. Πλαστικοποιούμε μια φωτογραφία. Κόβουμε σε χαρτόνι κανσόν δυο κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από την φωτογραφία. Τα κολλάμε έτσι ώστε ο σπάγκος να περνάει ανάμεσά τους. Στη συνέχεια κολλάμε πάνω στο χαρτόνι την φωτογραφία. στολίζουμε τους σπάγκους αν θέλουμε με κορδελίτσες. Καλό είναι στο τελείωμα του σπάγκου να κρεμάσουμε και κάποιο μικρό αντικείμενο με βάρος ώστε να κρέμεται πιο όμορφα η φωτογραφία. Στην περίπτωση που βλέπετε στην εικόνα. Το αντικείμενο δημιουργήθηκε επίσης με γύψο που τοποθετήθηκε μέσα σε θήκη από κεράκι ρεσώ.
Καλή επιτυχία!
γλαστράκι
Υλικά: γύψος, πλαστικό ποτηράκι μιας χρήσης, χαρτόνι κανσόν, χαρτί γκοφρέ, ξυλάκι για σουβλάκι, σύρμα πίπας (πράσινο και σε διάφορα άλλα χρώματα), κορδέλα, τέμπερες, πινέλα

Οδηγίες κατασκευής: Σχηματίζουμε μερικά άνθη τυλίγοντας λωρίδες από χαρτί γκοφρέ (όπως φαίνεται και στην διπλανή εικόνα). Επίσης σχηματίζουμε άνθη από σύρμα πίπας (βλέπε στην διπλανή εικόνα). Κόβουμε σε διάφορα μεγέθη πράσινα συρματάκια πίπας που θα αποτελέσουν τα κοτσάνια για τα άνθη που θα φτίαξουμε.
Διαλύουμε τον γύψο στο νερό και τον αδειάζουμε μέσα στα πλαστικά ποτηράκια.
Όσο ο γύψος είναι ακόμη υγρός, τοποθετούμε μέσα σ΄ αυτόν τα πράσινα συρματάκια και στο κέντρο το καλαμάκι. Όταν ο γύψος στεγνώσει βγάζουμε το πλαστικό ποτηράκι. Βάφουμε το γλαστράκι που σχηματίστηκε σε χρώματα της αρεσκείας μας και αν θέλουμε τα στολίζουμε και με διάφορα σχέδια. στη συνέχεια τυλίγουμε στις άκρες από τα πράσινα συρματάκια τα λουλουδάκια που φτιάξαμε. Κόβουμε σε χαρτόνι κανσόν δυο ισομεγέθεις καρδιές. Γράφουμε επάνω ό,τι μηνύματα θέλουμε και κάνουμε ό,τι σχέδια θέλουμε. Στη συνέχεια κολλάμε τα δυο κομμάτια καρδιάς πάνω στο ξυλάκι για σουβλάκι ώστε να περνά αυτό από τη μέση τους. Ακριβώς κάτω από την καρδιά, δένουμε πάνω στο ξυλάκι ένα φιόγκο από κορδέλα.
Η κατασκευή αυτή δημιουργήθηκε με αφορμή τη γιορτή της μητέρας. Οι μαθητές έγραψαν τις ευχές τους στην καρδούλα και την πρόσφεραν στις μητέρες τους.
Καλή επιτυχία!
Η πεταλούδα
Υλικά:
ξυλομπογιές ή μαρκαδόροι
κόλλα
περιτυλίγματα από καραμέλες
Κατασκευή:
Κατεβάστε και εκτυπώστε την εικόνα που βλέπετε πάνω δεξιά.
Βάψτε την με χρώματα της αρεσκείας σας.
Στριφογυρίστε τα χαρτάκια περιτυλίγματος κρατώντας από τη μέση, ώστε να σχηματιστούν φιόγκοι. Κολλήστε τους φιόγκους στα σώματα των πεταλούδων, όπως φαίνεται στην κάτω αριστερή εικόνα.
Καλή επιτυχία!
Back
Next