Στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, οι μαθητές της Ε΄ τάξης του Δ.Σ.Σερίφου (2013-2014) επέλεξαν να ασχοληθούν με τον τόπο στον οποίο κατοικούν. Με άλλα λόγια μελετούν, συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν πληροφορίες σχετικές με τη Σέριφο!
Το θέμα επιλέχθηκε με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα οι μαθητές τον τόπο που κατοικούν μέσα από την παρατήρηση, την έρευνα, την ανακάλυψη και τη συγκέντρωση στοιχείων από τους ίδιους .
Η Σέριφος είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους που ανήκει στις Κυκλάδες. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα (ή Σέριφος), η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 200 μ. Επίνειο είναι το Λιβάδι, ενώ άλλοι μεγάλοι οικισμοί είναι ο Κουταλάς, το Μεγάλο Λιβάδι και ο Κένταρχος. Η επιφάνειά της Σερίφου εκτιμάται στα 75,207 τ.χλμ. ενώ έχει μήκος ακτών 83 χιλιόμετρα. Οι οικισμοί και οι νησίδες που αποτελούν το δήμο Σερίφου είναι:η Σέριφος (χώρα), το Λιβάδι, ο Ράμος, ο Κουταλάς, το Μεγάλο Λιβάδι, το Μεγάλο Χωριό, ο Αβυσσαλός, η Συκαμιά, ο Πλατύ Γιαλός, ο Άγιος Ιωάννης, η Γαλανή, ο Κένταρχος, η Παναγία, το Γάνεμα, η Μονή Ευαγγελίστριας, η Μονή Ταξιαρχών, η Σεριφοπούλα (νησίδα), ο Βους (νησίδα), το Γλαρονήσιο (νησίδα).
(http://static.diavgeia.gov.gr)
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
Ατομική κατασκευή με τον χάρτη της Σερίφου:
Ομαδική κατασκευή με το χάρτη της Σερίφου:
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΣΕΑ
Κείμενο και ζωγραφιές των μαθητών για το μύθο του Περσέα
Αφήγηση του μύθου από τους μαθητές σε μορφή animation:
Η ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
Αφού συγκεντρώσαμε φυλλαράκια και πέταλα από διάφορα φυτά της Σερίφου τα αποξηράναμε και τα κολλήσαμε στο δεντράκι μας!
Ακολουθούν φωτογραφίες από το φυτολόγιό μας:
Ντόπιοι σπόροι στην τάξη μας!
Οι μαθητές φύτεψαν ντόπιους σπόρους από φασολιά, κολοκύθι, καρπούζι, αγγούρι και χουρμαδιά!
ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗ ΣΕΡΙΦΟ;
Αφού συζητήσαμε για τα προϊόντα και τα φαγητά της Σερίφου, αποφασίσαμε να φέρουμε και να δοκιμάσουμε κάποια από αυτά μέσα στην τάξη!
Ευχαριστούμε πολύ τις υπέροχες μαμάδες μας που άφησαν στην άκρη υποχρεώσεις και δουλειές και μαγείρεψαν για εμάς!!! Ήταν όλα πεντανόστιμα !!!
Μαραθοτηγανίτες
Κολοκυθοκεφτέδες
Μακαρόνια με σάλτσα λιαστής ντομάτας
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
Με αφορμή την ενότητα 11 της Γλώσσας ¨Παιχνίδια¨, ασχοληθήκαμε με κάποια από τα παραδοσιακά παιχνίδια της Σερίφου.
Συγκρίναμε με τα σημερινά και βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές. Μάθαμε κάποια που δεν τα γνωρίζαμε, καθώς πλέον δεν παίζονται. Ορισμένα από αυτά μας άρεσαν πολύ. Αποφασίσαμε να τα «διδάξουμε» και στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου παίζοντάς τα στην αυλή κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων!!!
ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
Οι μαθητές συγκέντρωσαν πληροφορίες, από κατοίκους του νησιού και από το διαδίκτυο, για κτίρια της Σερίφου. Αφόρμηση για αυτή την έρευνα αποτέλεσε η ενότητα 13 της Γλώσσας «Κατασκευές» και συγκεκριμένα το μάθημα «Κατασκευές των ανθρώπων».
Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας η παρακάτω παρουσίαση:
(πηγές: http://www.serifosisland.com/gr/index.htm, http://el.wikipedia.org/wiki/)
Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΙΦΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ
Με μεγάλη χαρά φιλοξενήσαμε στην τάξη μας τον κ. Λιβάνιο Θεόδωρο, πρόεδρο της επιτροπής πολιτισμού του Δήμου Σερίφου και λαογράφο. Ο κ.Λιβάνιος αφού συστήθηκε στους μαθητές, τους ανέλυσε τον όρο «λαογραφία» και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις τους, σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα της Σερίφου, τη μουσική, τα τραγούδια της καθώς και την ιστορία της.
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΙΦΟΥ
Δραστηριότητα 2 (Τετράδιο Εργασιών Γεωγραφίας ? σελ.45):
«Γίνε για λίγο ένας ειδικός της Στατιστικής Υπηρεσίας και προσπάθησε να καταγράψεις την αύξηση ή τη μείωση του πληθυσμού του τόπου όπου κατοικείς τα τελευταία 30 χρόνια. Μπορείς να βοηθηθείς από τα γραφεία των τοπικών αρχών.»
Με αφορμή τη δραστηριότητα αυτή οι μαθητές αναζήτησαν πληροφορίες σχετικά με τον πληθυσμό της Σερίφου:
Χρονολογία Κάτοικοι
1981 1.133
1991 1.095
2001 1.414
2011 1.420
ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
Η Σέριφος παραμένει πιστή στις παραδόσεις και προσπαθεί να διατηρεί τα έθιμά της. Οι κάτοικοι του νησιού τηρούν με πίστη τα ήθη και έθιμα που κληρονόμησαν. Κάποια από τα έθιμα που ξεχωρίζουν είναι:
Α. Το έθιμο της Καπετανίας
Β. Το έθιμο της Κούνιας
Γ. Πανηγύρια
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
Οι μαθητές διαφημίζουν τις αγαπημένες τους παραλίες.
Το σλόγκαν τους: Σταμάτα να σερφάρεις?έλα να «Σεριφάρεις» !
Μέγα Λιβάδι:
Η παραλία Μεγάλο Λιβάδι στην Σέριφο βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό που δημιουργήθηκε το 1880 κυρίως για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων που εργάζονταν στα μεταλλεία. Δεσπόζουν μεγαλοπρεπή κτίρια που στέγαζαν το διοικητήριο και το νοσοκομείο της περιοχής. Μπροστά από το διοικητήριο υψώνεται μνημείο προς τιμήν των νεκρών της αιματηρής απεργίας των μεταλλωρύχων. Μπορείτε να περπατήσετε στις παλιές εγκαταστάσεις των μεταλλείων και να δείτε την γέφυρα φόρτωσης. Ακόμα, στον όρμο του Αλμυρού, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα μπορείτε να δείτε τα θολωτά καμαράκια με τις ιαματικές πηγές της περιοχής όπου σώζονται ακόμα οι λουτήρες. Η παραλία είναι αμμουδερή με υπέροχα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά, ενώ υπάρχουν και αρκετά αλμυρίκια.
Ψιλή άμμος:
Παραλία κοντά στο Λιβάδι με εύκολη πρόσβαση. Μικρά λοφάκια από χρυσή ψιλή άμμο και αλμυρίκια σε όλο το μήκος της είναι το σκηνικό της παραλίας. Η παραλία είναι πολλαπλώς βραβευμένη από διάφορους ταξιδιωτικούς οδηγούς και έχει κατακτήσει πολλές φορές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και ψηφοφορίες. Το 2003 χαρακτηρίστηκε η καλύτερη παραλία της Ευρώπης (Sunday Time?s). Τα ρηχά νερά της την κάνουν ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Η παραλία Ψιλή Άμμος δεν είναι οργανωμένη αλλά θα βρείτε ταβέρνες για τα απαραίτητα.
Γάνεμα:
Το Γάνεμα είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, στο νότιο τμήμα της Σερίφου. Μπροστά του απλώνεται μία υπέροχη αμμουδιά, περί τα 500 μ. μήκος, στρωμένη με άμμο και μικρά γυαλιστερά βότσαλα.Στην παραλία Γάνεμα δε θα συναντήσετε πολυκοσμία και μπορείτε να απολαύσετε απερίσπαστοι τις ομορφιές του τοπίου.
Κένταρχος ή Καλλίτσος: Θεωρείται ότι πήρε το όνομά του από την αρχαία λέξη κάλλιστον και όχι άδικα. Σκαρφαλωμένος στη βορειοανατολική πλευρά της Σερίφου, πάνω σε μία καταπράσινη κοιλάδα, με τα λευκά του σπιτάκια, τη μικρή πλατεία και τα πανέμορφα σοκάκια του φαίνεται σαν ζωγραφιά στο βουνό. Στην παραλία με τα βαθυγάλανα νερά θα φτάσετε ακολουθώντας το μονοπάτι από το χωριό Καλλίτσος. Η παραλία προσφέρεται για κολύμπι και διαθέτει λίγα αρμυρίκια για σκιά.
Αυλόμωνας: Ο Αυλόμωνας είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες όχι μόνο στην Σέριφο, αλλά και σε όλες τις Κυκλάδες. Χρυσή αμμουδιά με μεγάλο τμήμα της να διαθέτει, ταβέρνες, καταστήματα, καφετέριες και μπαρ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο Αυλόμωνας είναι η συνέχεια της παραλίας από το Λιβάδι. Στην ουσία είναι όλος ο νότιος κόλπος που βρίσκεται το λιμάνι της Σερίφου.
Βαγιά: Νοτιοδυτική παραλία της Σερίφου με άμμο και βότσαλο σε ένα υπέροχο τοπίο. Η πρόσβαση είναι εύκολη με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια από τον κεντρικό δρόμο. Στην πλάτη της παραλίας αναβλύζει γλυκό νερό.
(Πληροφορίες: http://www.serifos-island.com/gr/index.htm, http://www.serifosinfo.gr, http://e-serifos.com )
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες που μας δόθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο της Σερίφου:
Η αντρική φορεσιά αποτελούνταν από:
- Το πουκάμισο.
- Το γιλέκο το οποίο είχαν τη δυνατότητα να το κεντήσουν και να το διακοσμήσουν όπως ήθελαν. Από το γιλέκο φαινόταν αν ο άντρας που το φορούσε ήταν νέος, ηλικιωμένος, πλούσιος, φτωχός κλπ.
- Το ζωνάρι, που τυλιγόταν γύρω από τη βράκα.
- Τη βράκα.
- Τις γκέτες, τις οποίες φορούσαν για να προστατεύουν τα πόδια ή για ομορφιά.
- Τις καλτσοδέτες.
(από το Λαογραφικό Μουσείο της Σερίφου)
Η γυναικεία φορεσιά αποτελούνταν από:
- Το μαντήλι, το οποίο λέγεται «μαγουλίκα» καθώς τυλιγόταν γύρω από τα μάγουλα. Το μαντήλι ήταν απλό και πάντα λευκό, ακόμη και σε περιόδους πένθους.
- Το σακάκι.
- Τη φούστα.
- Την ποδιά.
(από το Λαογραφικό Μουσείο της Σερίφου)
Ζωγραφίζοντας παραδοσιακές φορεσιές:
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
Ζωγραφίσαμε πάνω σε πέτρες εικόνες και τοπία του νησιού μας!
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΝΩΣΕΩΝ: «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗ ΣΕΡΙΦΟ»
Για να ελέγξουμε τι μάθαμε φέτος στην έρευνά μας για τη Σέριφο, αλλά και για να δούμε τι γνωρίζουν οι άλλοι γι?αυτήν, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι γνώσεων. Το παιχνίδι μας αποτελείται από κάρτες. Στη μια πλευρά τους βρίσκονται 4 ερωτήσεις σχετικές με τη Σέριφο και στην άλλη πλευρά οι απαντήσεις τους. Οι ερωτήσεις είναι χωρισμένες σε 3 κατηγορίες: Γεωγραφία, Μυθολογία, Περιβάλλον-Πολιτισμός
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ? ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ
1. Χώρα Σερίφου
2. Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σερίφου βρίσκεται στην πλατεία των Μύλων στην Χώρα. Φιλοξενεί ευρήματα από την κλασσική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο προερχόμενα από διάφορα σημεία του νησιού.
(Ευχαριστούμε για την ξενάγηση την κ.Ισιδώρα Γαλανού.)
?και μια στάση στην Εκκλησία της Ευαγγελίστριας στην Κάτω Χώρα
3. Λαογραφικό Μουσείο
Το Λαογραφικό Μουσείο της Σερίφου βρίσκεται στην Κάτω Χώρα και στεγάζεται σε ένα οίκημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ιδρύθηκε το 1976 και είναι ιδιοκτησία του Συνδέσμου Σεριφίων. Στους χώρους του φυλάσσονται αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Σεριφίων, τα περισσότερα από τα οποία είναι δωρεές των ίδιων των κατοίκων. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται υφαντά, κεραμικά, πορσελάνες, οικιακά σκεύη και εργαλεία, τοπικές φορεσιές και άλλα αντικείμενα, ενώ υπάρχει και αναπαράσταση παραδοσιακού Σεριφιώτικου σπιτιού. Επίσης σε ξεχωριστή αίθουσα υπάρχει συλλογή πετρωμάτων και ημιπολύτιμων λίθων της πλούσιας γης της Σερίφου.
(Ευχαριστούμε για την ξενάγηση την κ.Μαρία Λιβανίου.)
4. Άσπρος Πύργος ? Μεγάλο Λιβάδι
Άσπρος Πύργος
Ο μαρμάρινος Πύργος, γνωστός με το όνομα Άσπρος Πύργος,ο οποίος είναι ο καλύτερα σωζόμενος πύργος στη Σέριφο, αποτελεί αρχαία αυτόνομη οχυρή κατασκευή που υψωνόταν στην ύπαιθρο χώρα της. Είναι χτισμένος σε φύσει οχυρή θέση, περίβλεπτη και εποπτεύουσα, στη βραχώδη ράχη της λοφοσειράς που οριοθετεί στα βορειοδυτικά τον όρμο του Κουταλά, δεσπόζοντας στο νοτιοδυτικό και πλέον μεταλλοφόρο τμήμα του νησιού.
(Πληροφορίες από έντυπο που εκδόθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Διαμόρφωση και Ανάδειξη Άσπρου Πύργου Σερίφου».
Ευχαριστούμε για την ξενάγηση τον κ.Αιμίλιο Μπεντερμάχερ-Γερούση.)
Μεγάλο Λιβάδι
Ο οικισμός ιδρύθηκε το 1880, βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου στον ομώνυμο όρμο και γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση την περίοδο της εκμετάλλευσης των μεταλλείων μέχρι το 1963, οπότε και έκλεισαν τα μεταλλεία. Την εποχή της ακμής του οικισμού βρίσκονταν εδώ το Χημείο, τα σχολεία, αστυνομικός σταθμός, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ραφεία, υποδηματοποιεία και σπίτια, από τα οποία κάποια υπάρχουν ακόμα αλλά είναι ερειπωμένα. Στην άκρη της ακτής υπάρχει ακόμα το νεοκλασσικό κτίσμα (της σχολής Τσίλερ) με τους μεγάλους φοίνικες, όπου στεγαζόταν το διοικητήριο της εταιρείας των μεταλλείων «Σέριφος ? Σπηλιαλέζα». Κοντά στα γραφεία της εταιρείας βρίσκεται το μνημείο των ηρώων, θυμίζοντας την αιματηρή εξέγερση των εργατών των μεταλλείων του 1916, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Στην απέναντι πλευρά του όρμου δεσπόζει η μεταλλική σκάλα φόρτωσης ? εκφόρτωσης μεταλλευμάτων που κτίστηκε το 1932. Φτάνοντας εκεί κανείς, θα αντικρίσει βαγονέτα, ράγες, ερείπια κτιρίων και άλλα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν στις εργασίες εξόρυξης.
ΤΕΛΟΣ!