Εθισμός στο Διαδίκτυο και στα Διαδικτυακά Παιχνίδια PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 22 Φεβρουάριος 2014 16:31

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 

O όρος «εθισμός στο Διαδίκτυο» είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών και προβλημάτων ελέγχου των παρορμήσεων, σχετιζόμενες με τη χρήση του διαδικτύου. Το κοινό στοιχείο είναι ότι η συμπεριφορά του ατόμου διαταράσσει την καθημερινότητα του και είναι ψυχοπιεστικός παράγοντας για το περιβάλλον του. Μπορούμε να πούμε με απλά λόγια ότι αναφέρεται στην περίπτωση όπου το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή μας από τους φίλους, την οικογένεια και την εργασία μας, κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας και είναι ένα στοιχείο της που δε θέλουμε να αποχωριστούμε.

            Ο εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, όπως:

  • Εθισμός στις διαδικτυακές σχέσεις με υπερβολική ανάμειξη σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
  • Καθαροί καταναγκασμοί που εκδηλώνονται ως εμμονή στο τζόγο, στις αγορές ή στις καθημερινές συναλλαγές.
  • Υπερβολική αναζήτηση πληροφοριών με περιήγηση (σερφάρισμα) στο διαδίκτυο ή αναζητήσεις σε βάσεις δεδομένων.
  • Εθισμός σε συγκεκριμένη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών που επεκτείνεται στο διαδίκτυο με τη μορφή της εμμονής στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (Call of Duty, Counterstrike, World of Warcraft κλπ.).
  • Εθισμός στο διαδικτυακό σεξ με καταναγκαστική χρήση ιστοσελίδων που απευθύνονται σε ενήλικες για διαδικτυακό σεξ (cybersex) και διαδικτυακό πορνογραφικό υλικό (cyber porn).

 

Τα συμπτώματα

 

Το φαινόμενο της διαδικτυακής εξάρτησης είναι αρκετά πρόσφατο, επομένως οι ειδικοί ακόμη επιχειρούν «αναγνωριστικές» προσεγγίσεις για να αποφανθούν πότε μπορεί κάποιος να διαγνωστεί ως εθισμένος. Σύμφωνα με την άποψη ειδικών ψυχολόγων και σχετικών ερευνητών θεωρείται ότι ένα άτομο μπορεί να χαρακτηριστεί εθισμένο όταν χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά του τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω συμπτώματα:

 

  • Ανάγκη για αυξημένο χρόνο παραμονής σε σύνδεση ώστε να επιτευχθεί ένα επίπεδο ικανοποίησης.
  • Επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες περικοπής του χρόνου παραμονής και ψευδείς δηλώσεις στους άλλους σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο χρήσης.
  • Ευερεθιστότητα, κατάθλιψη ή ύφεση της διάθεσης όταν η χρήση περιορίζεται.
  • Παραμονή online περισσότερο από όσο αρχικά ήταν προγραμματισμένο.
  • Συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης, όπως ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το διαδίκτυο και όνειρα για το διαδίκτυο.
  • Μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο διαδίκτυο.
  • Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται, παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει ακόμα και το σχολείο. Ακόμη, απομονώνεται, από την οικογένεια και τους φίλους του, γίνεται επιθετικός, μπορεί να κλέβει χρήματα από τους γονείς του για να παίζει. Τέλος, φτάνει σε σημείο να μην τρώει ή και το αντίθετο, να παχαίνει πολύ.

 

Τρόποι αντιμετώπισης

 

Η αντιμετώπιση γίνεται πάντα κατά περίπτωση, μετά από πλήρη διερεύνηση της κατάστασης από εξειδικευμένο επαγγελματία. Ο θεραπευτικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτική παρέμβαση εστιασμένη στη συνειδητοποίηση του προβλήματος, την ανάκτηση του ελέγχου, τη στροφή σε εναλλακτικές δραστηριότητες και την αντιμετώπιση των όποιων άλλων προβλημάτων που συνδέονται με τον εθισμό ή συμβάλλουν σε αυτόν (ελλείμματα κοινωνικών δεξιοτήτων, κοινωνικό άγχος, θλίψη, κοκ.). Σε αυτόν το στόχο συμβάλλουν ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες κατ' ιδίαν ή με την οικογένεια/σύντροφο ενώ όποτε απαιτηθεί μπορεί να ενισχυθεί η προσπάθεια με φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της υποτροπής. Ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση του εθισμού στα παιδιά και στους εφήβους είναι η ύπαρξη κοινής στάσης των γονέων, η παροχή υποστήριξης αλλά όχι κάλυψης και η τοποθέτηση του υπολογιστή σε ένα ορατό σημείο στο σπίτι και όχι στο δωμάτιο του παιδιού. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του εθισμού στο Διαδίκτυο έχει και η συμβουλευτική στην οικογένεια, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό πλαίσιο το οποίο θα δράσει ενισχυτικά στην επιδίωξη αποτελεσματικής θεραπείας.

 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή του επαγγελματία καθώς υπάρχουν πολλοί που προβάλουν τους εαυτούς τους ως ειδικούς επειδή έγραψαν ένα κείμενο σε ένα blog στο Διαδίκτυο ή επειδή έχουν ψυχοθεραπευτική εμπειρία σε άλλες κατηγορίες ψυχικών διαταραχών ή και εθισμών. Είναι σκόπιμο λοιπόν ο ενδιαφερόμενος να εξετάζει στο βιογραφικό του καθενός το βάθος της γνώσης και της ενασχόλησης του με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

 

 

Που μπορούμε να αναζητήσουμε βοήθεια

 

  • Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Β? παιδιατρική κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Μεσογείων 24, Γουδή, τηλ: 2107710824
  • Γραμμή βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ: Η ίδια Μονάδα Εφηβικής Υγείας διαχειρίζεται γραμμή χωρίς χρέωση (80011 80015) για υποστήριξη και συμβουλές σε γονείς και παιδιά για θέματα που σχετίζονται με την χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία). Η γραμμή λειτουργεί Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 9.00 ως τις 15.00.
  • Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω ? Ψ.Ν.Α. (Βουρνάζου 37, τηλ: 210 6448980 ? 210 6448003 ? για άτομα 18 ετών και άνω).
  • ΚΕΘΕΑ ΠΛΕΥΣΗ, Τμήμα συμβουλευτικής για νεαρές ηλικίες ως 24 ετών (Μαγνησίας 25, τηλ: 2108218883, ώρες 9.00-17.00).
  • Ειδικό εξωτερικό ιατρείο Ψυχιατρικής Κλινικής Παιδιών και Εφήβων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (λειτουργεί κάθε Πέμπτη 9.00-14.00 και δέχεται άτομα ως 18 ετών ? τηλ: 2310892417).

 

Σχετική πληροφόρηση

 


Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 22 Φεβρουάριος 2014 18:23
 
 

Εορτολόγιο

Ειδήσεις

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31