Ασφάλεια στο Διαδίκτυο PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 04 Μάρτιος 2014 09:01

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το Διαδίκτυο είναι μια τεράστια πηγή πληροφοριών. Προσφέρει γρήγορα και εύκολα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Με ένα κλικ μπορείς να έχεις μπροστά στην οθόνη σου σχεδόν όποια πληροφορία θέλεις. Αποτελεί ένα πραγματικά πολύτιμο εργαλείο εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και επικοινωνίας για όλους. Κρύβει όμως και πολλούς κινδύνους καθώς είναι «ανοικτό» σε όλους, «καλούς» και «κακούς». Συνεπώς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την πλοήγησή μας σ? αυτό. Όπως κάθε εργαλείο, έτσι και το Διαδίκτυο διέπεται από κανόνες τους οποίους οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε για να το χρησιμοποιούμε σωστά και με ασφάλεια. Ας δούμε λοιπόν κάποιους από τους κανόνες αυτούς, ώστε να μπορούμε να "σερφάρουμε" με ασφάλεια στο Διαδίκτυο:

  • Δε δίνουμε σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερο φίλο μας, τον κωδικό πρόσβασής μας στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που ίσως πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς μας.
  • Επιλέγουμε «δυνατούς» κωδικούς, αποτελούμενους από 8 και πλέον χαρακτήρες.
  • Αποφεύγουμε να στείλουμε τη φωτογραφία μας, τα προσωπικά μας στοιχεία, όπως και πληροφορίες που αφορούν εμάς, τους φίλους μας ή την οικογένειά μας μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.
  • Τα άτομα που γνωρίζουμε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να μας λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας. Ακόμα και οι φωτογραφίες ή τα βίντεο μπορεί να είναι πλαστά.
  • Ας συνειδητοποιήσουμε ότι η διαδικτυακή επικοινωνία δεν είναι πάντα ιδιωτική, καθώς οι άλλοι μπορούν να αντιγράψουν, να εκτυπώσουν και να μοιραστούν με άλλους τα λεγόμενά μας ή τις φωτογραφίες μας.
  • Ας μη στέλνουμε μηνύματα όταν είμαστε θυμωμένοι. Είναι δύσκολο να πάρουμε πίσω αυτά που έχουμε πει πάνω στο θυμό μας.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οτιδήποτε δημοσιεύουμε στο Διαδίκτυο γίνεται την ίδια στιγμή δημοσίως προσβάσιμο, παντού στον κόσμο. Σκεφτόμαστε λοιπόν καλά προτού δημοσιεύσουμε κάτι στο Διαδίκτυο.
  • Θυμόμαστε πως οτιδήποτε ανεβάζουμε στο Διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα! Δε δημοσιεύουμε οποιαδήποτε πληροφορία ή φωτογραφία δε θα αισθανόμασταν άνετα να δουν οι γονείς μας, οι δάσκαλοί μας, οι τωρινοί ή οι μελλοντικοί μας φίλοι, οι συγγενείς μας ή οι μελλοντικοί μας εργοδότες.
  • Δεν ανοίγουμε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή μας.
  • Χρησιμοποιούμε υπολογιστή με λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus), το οποίο να είναι ενεργό και ανανεώνεται αυτόματα με τους νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.
  • Δεν απαντάμε στα εκφοβιστικά μηνύματα ή σε όσα μας κάνουν και αισθανόμαστε «άβολα». Διακόπτουμε άμεσα την επικοινωνία και μπλοκάρουμε την πρόσβαση του αποστολέα. Κρατάμε και αποθηκεύουμε τα μηνύματα ή τις σχετικές συνομιλίες. Αυτό θα μας είναι χρήσιμο, εάν χρειαστεί ή εάν θελήσουμε να το καταγγείλουμε.
  • Δεν είμαστε ανώνυμοι στο Διαδίκτυο. Όλοι αφήνουμε ηλεκτρονικά ίχνη! Συμπεριφερόμαστε με κανόνες και με ηθική, όπως στον πραγματικό κόσμο. Αν η διαδικτυακή συμπεριφορά μας παραβαίνει τους κανόνες και συνεπάγεται κυρώσεις, μπορούμε να εντοπιστούμε οπουδήποτε στον κόσμο από τα ηλεκτρονικά μας ίχνη.
  • Δεν προωθούμε μηνύματα ή εικόνες και φωτογραφίες που θα μπορούσαν να πληγώσουν τα συναισθήματα κάποιου. Έχουμε στο μυαλό μας ότι εάν κάποιος μας στείλει ένα μήνυμα και το προωθήσουμε ή γελάσουμε με αυτό, στην ουσία γινόμαστε και εμείς μέρος του εκφοβισμού. Άλλωστε, αύριο μπορεί να είναι η σειρά μας!
  • Δε διστάζουμε να αναφέρουμε στους γονείς μας ή σε άλλους ενήλικους που εμπιστευόμαστε, οτιδήποτε είδαμε ή διαβάσαμε στο Διαδίκτυο το οποίο μας ενοχλεί ή μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα.
  • Ποτέ δε συναντάμε στον πραγματικό κόσμο τους διαδικτυακούς μας «φίλους», ακόμα και αν επικοινωνούμε ή αλληλογραφούμε μαζί τους πολύ καιρό. Οι «φίλοι» του Διαδικτύου δεν παύουν να είναι ξένοι!
  • Χρησιμοποιούμε τις ρυθμίσεις απορρήτου στους ιστοχώρους που επισκεπτόμαστε. Προσαρμόζουμε τις ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μη βλέπουν όλοι το προφίλ μας ή τις φωτογραφίες μας!
  • Εάν κάποιος διαδικτυακός «φίλος» μας ζητήσει να κρατήσουμε τη φιλία μας μυστική, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ενημερώνουμε αμέσως τους γονείς, τους δασκάλους ή όποιον άλλον εμπιστευόμαστε. Ποιος αληθινός φίλος θα ζητούσε κάτι τέτοιο;
  • Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε πάντα ιστοσελίδες και ιστοχώρους που είναι κατάλληλα για την ηλικία μας.
  • Αποφεύγουμε να επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες με περιεχόμενο που μας μοιάζει περίεργο, ακραίο, προσβλητικό για τους συνανθρώπους μας, ρατσιστικό, εξτρεμιστικό ή ύποπτο.
  • Διασταυρώνουμε πάντα το υλικό που βρίσκουμε αναρτημένο στο Διαδίκτυο με άλλες πηγές, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και συμβουλευόμαστε τους δασκάλους ή τους γονείς μας. Συγγραφέας στο Διαδίκτυο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Δεν είναι όλοι επιστήμονες ή ειδικοί!
  • Τέλος, ο χρόνος που μένουμε στο Διαδίκτυο δεν πρέπει να μας στερεί τίποτε από τις παρέες μας, το παιχνίδι μας, τους φίλους μας, τα χόμπι μας, το διάβασμά μας και τον ύπνο μας.
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 Μάρτιος 2014 09:08
 
 

Εορτολόγιο

Ειδήσεις

« January 2025 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31