Αρχική ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Βιογραφίες Ο Ευκλείδης - Eργασία των μαθητών Φαϊτού Ελένη και Χαλκιαδάκη Μαρία
Ο Ευκλείδης - Eργασία των μαθητών Φαϊτού Ελένη και Χαλκιαδάκη Μαρία
Αξιολόγηση Χρήστη: / 21
ΧείριστοΆριστο 
Ευκλείδης
 
Ο Ευκλείδης υπήρξε ο μέγιστος μαθηματικός της αρχαιότητας. Είναι ο πατέρας της  Γεωμετρίας.
Γεννήθηκε περίπου στα 330 π.Χ. και πέθανε στα 275-270 π.Χ. Για τη ζωή του Ευκλείδη ελάχιστα είναι γνωστά και ακόμη λιγότερα πράγματα είναι εξακριβωμένα.
Αναφέρεται ότι γεννήθηκε στη Γέλα της Σικελίας γι' αυτό και τον έλεγαν Σικελό και Γελώο, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι γεννήθηκε στην Τύρο και τον αποκαλούσαν Τύριο
 Ο πατέρας του τον έστειλε στην Αθήνα για να πάρει Ελληνική αγωγή και μόρφωση και αυτός έγινε γνωστός για τις μαθηματικές του μελέτες και εργασίες.
Αργότερα τον προσκάλεσε στην Αλεξάνδρεια ο Πτολεμαίος ο Α', (ο επικαλούμενος  Σωτήρ) για να διδάξει Γεωμετρία και Αριθμητική στο Μουσείο που είχε ιδρύσει.

 
 
Σχετικά με τη δράση του Ευκλείδη αναφέρονται διάφορα ανέκδοτα, που όμως δε γνωρίζουμε αν είναι απόλυτα εξακριβωμένα.
Λένε λοιπόν, πως κάποτε ο Πτολεμαίος ρώτησε τον Ευκλείδη αν υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος για να διδαχτεί τη γεωμετρία. Και ο Ευκλείδης απάντησε: "Δεν υπάρχει στη γεωμετρία βασιλικό μονοπάτι".
Άλλοτε πάλι, όταν κάποιος μαθητής του τον ρώτησε, ποιο θα ήταν το υλικό κέρδος του αν μάθαινε γεωμετρία, ο Ευκλείδης κάλεσε τον υπηρέτη του για να δώσει στο μαθητή του ένα χρηματικό ποσό, γιατί ο Ευκλείδης διακήρυττε και πίστευε ότι πρέπει κανείς να μελετά τη γεωμετρία μόνο για την καθαρή γνώση και όχι γιατί θα αποκτούσε κάποιο υλικό κέρδος.
 
ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ - ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ
Το έργο του Ευκλείδη <<Στοιχεία>>, το περιεχόμενο του οποίου κατανέμεται σε 13 βιβλία  (από αυτά, τα 10 αφορούν τη γεωμετρία και τα 3 τη θεωρία των αριθμών),αποτελεί τέλειο επιστημονικό δημιούργημα και πρότυπο για κάθε άλλη επιστήμη. Αλλά και από παιδαγωγικής και μεθοδολογικής άποψης τα <<Στοιχεία>> θεωρούνται το πληρέστερο πνευματικό δημιούργημα του ανθρώπινου πνεύματος. Οι πρώτοι ορισμοί του Ευκλείδη αφορούσαν τις ευθείες γραμμές , τις γωνίες και τα επίπεδα. Ακολούθησε η εισήγηση 5 αξιωματικών προτάσεων
τα οποία θεωρούνται αυταπόδεικτα και εφαρμόσιμα σε όλη την επιστήμη των μαθηματικών, και 5 αξιωματικών προτάσεων εφαρμόσιμων ειδικά στη γεωμετρία. Από τα αξιώματα αυτά ο Ευκλείδης οδηγήθηκε στη διατύπωση διάφορων ισχυρισμών σχετικά με γεωμετρικά σχήματα. Οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν τα θεωρήματα του Ευκλείδη και η απόδειξη τους προκύπτει λογικά από τα αποτελέσματα άλλων θεωρημάτων και τελικά από τα αρχικά αξιώματα και τις αξιωματικές προτάσεις. Αυτοί οι επαγωγική μέθοδος είχε βαθιά επίδραση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνταν τα μαθηματικά και κατά συνέπεια επηρέασε και άλλα γνωστικά πεδία. Ακόμα και σήμερα, η γεωμετρία διδάσκεται στα σχολεία με την τυπική προσέγγιση που καθιερώθηκε από τον Ευκλείδη το 300 π.Χ. Από τα άλλα έργα του σώζονται τα : Οπτικά , Κατοπτρικά ,Δεδομένα , Περί  διαιρέσεων και Φαινόμενα.
 
 
GRAND LAROYSSE  ΕΝΟΤΗΤΑ 111
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ - ΕΜΒΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ / LivePedia.gr
 
 
 
Copyright © 2024 ΦΕΡΓΑΔΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - Καθηγητής Μαθηματικών. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Αριθμός επισκεπτών από 15/09/2005 .... Hit Counter