–Στην ακολουθία 1, 3, 5, 7,... των περιττών αριθμών, κάθε όρος προκύπτει από τον προηγούμενό του με πρόσθεση του αριθμού 2. Δηλαδή για την ακολουθία αυτή ισχύει:
Η ακολουθία (αν) λέγεται αριθμητική πρόοδος με διαφορά 2. –Στην ακολουθία 15, 10, 5, 0, –5, –10,... κάθε όρος προκύπτει από τον προηγούμενό του με πρόσθεση του αριθμού –5. Δηλαδή για την ακολουθία αυτή ισχύει:
Όπως και προηγουμένως, η ακολουθία (αν) λέγεται αριθμητική πρόοδος με διαφορά –5. Γενικότερα ορίζουμε ότι:
Τον αριθμό αυτό τον συμβολίζουμε με ω και τον λέμε διαφορά της προόδου. Επομένως, η ακολουθία (αν) είναι αριθμητική πρόοδος με διαφορά ω, αν και μόνο αν ισχύει:
Αν σε μια αριθμητική πρόοδο γνωρίζουμε τον πρώτο όρο της α1 και τη διαφορά της ω τότε ο αναδρομικός της τύπος αν+1 = αν+ω μας επιτρέπει να βρούμε με διαδοχικά βήματα τον οποιονδήποτε όρο της. Μπορούμε όμως να υπολογίσουμε κατευθείαν το ν= όρο αν μιας αριθμητικής προόδου ως συνάρτηση των α1. ω και ν ως εξής: Από τον ορισμό της αριθμητικής προόδου έχουμε:
Προσθέτοντας κατά μέλη της ν αυτές ισότητες και εφαρμόζοντας την ιδιότητα της διαγραφής βρίσκουμε αν=α1+(ν–1)ω Επομένως
Έτσι π.χ. στην αριθμητική πρόοδο 3, 5, 7, 9 ................ η οποία έχει α, = 3 και ω=5–3=2, ο ν = όρος της είναι αν = 3+(ν–1) 2. Επομένως ο 20ος όρος της είναι α20 = 3+19 · 2 = 41, ο 100 όρος της είναι α100 = 3+99–2 = 201 κτλ. |
Αριθμητικός μέσος Αν πάρουμε τρεις διαδοχικούς όρους α, β, γ μιας αριθμητικής προόδου με διαφορά ω, τότε ισχύει:
Αλλά και αντιστρόφως, αν για τρεις αριθμούς α, β, γ ισχύει τότε έχουμε
που σημαίνει ότι οι α, β, γ είναι διαδοχικοί όροι αριθμητικής προόδου. Ο β λέγεται αριθμητικός μέσος των α και γ Αποδείξαμε λοιπόν ότι:
|
Άθροισμα ν διαδοχικών όρων αριθμητικής προόδου Ας θεωρήσουμε την αριθμητική πρόοδο 1, 2, 3, 4,... και ας βρούμε το άθροισμα των 100 πρώτων όρων της
Αντί να προσθέσουμε τους αριθμούς αυτούς με τον συνήθη τρόπο, μπορούμε να βρούμε συντομότερα το άθροισμά τους ως εξής: Γράφουμε δυο φορές το παραπάνω άθροισμα, αλλά με αντίθετη τη σειρά των προσθετέων και προσθέτουμε τις δυο ισότητες κατά μέλη:
Εφαρμόζοντας τον παραπάνω τρόπο σε μια οποιαδήποτε αριθμητική πρόοδο, θα αποδείξουμε ότι:
ΑΠΟΔΕΙΞΗ
|
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 1ο Να βρεθεί το άθροισμα 7+10+13 +...+ 157 ΛΥΣΗ Πρόκειται για το άθροισμα διαδοχικών όρων μιας αριθμητικής προόδου με α1 = 7, αν = 157 και ω = 3. Για να το υπολογίσουμε, χρειαζόμαστε το πλήθος ν των προσθετέων. Από τον τύπο του ν όρου αν = α1+(ν–1)ω έχουμε
Επομένως το ζητούμενο άθροισμα είναι
2ο Πόσοι όροι της αριθμητικής προόδου 52, 47, 42,... έχουν άθροισμα ίσο με 90; ΛΥΣΗ
Επειδή όμως v N*, συμπεραίνουμε ότι ν = 20. Άρα 20 όροι της δοθείσης αριθμητικής προόδου έχουν άθροισμα ίσο με 90.
3ο Ο 10ος όρος μιας αριθμητικής προόδου είναι ο 42 και ο 19ος όρος της είναι ο 87. Να υπολογισθεί το άθροισμα των πρώτων 100 όρων της προόδου αυτής. ΛΥΣΗ Από τον τύπο αν = α1+(ν–1)ω έχουμε 42 =α1+ 9ω και 87= α1+ 18ω. Επομένως οι α και ω είναι οι λύσεις του συστήματος
Από την επίλυση του συστήματος αυτού βρίσκουμε ότι είναι α, = –3 και ω = 5.
|
ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α' ΟΜΑΔΑΣ
|
B' ΟΜΑΔΑΣ
|