Συντελεστής διεύθυνσης ευθείας Έστω Oxy ένα σύστημα συντεταγμένων στο επίπεδο και ε μια ευθεία που τέμνει τον άξονα x'x στο σημείο Α.
Τη γωνία ω που διαγράφει η ημιευθεία Αx , όταν στραφεί γύρω από το Α κατά τη θετική φορά(1) μέχρι να πέσει πάνω στην ευθεία ε, τη λέμε γωνία που σχηματίζει η ε με τον άξονα x'x . Αν η ευθεία ε είναι παράλληλη προς τον άξονα x 'x ή συμπίπτει με αυτόν, τότε λέμε ότι η ευθεία ε σχηματίζει με τον άξονα x 'x γωνία ω = 0°. Σε κάθε περίπτωση για τη γωνία ω ισχύει 0° ≤ ω ≤ 180°. Ως συντελεστή διεύθυνσης ή ως κλίση μιας ευθείας ε ορίζουμε την εφαπτομένη της γωνίας ω που σχηματίζει η ε με τον άξονα x'x. Ο συντελεστής διεύθυνσης μιας ευθείας ε συμβολίζεται συνήθως με λε. ή απλά με λ. Είναι φανερό ότι ο συντελεστής διεύθυνσης της ευθείας ε είναι θετικός, αν η γωνία ω είναι οξεία, αρνητικός, αν η γωνία ω είναι αμβλεία και μηδέν, αν η γωνία ω είναι μηδέν. Στην περίπτωση που η γωνία ω είναι ίση με 90°, δηλαδή όταν η ευθεία ε είναι κάθετη στον άξονα x'x, δεν ορίζουμε συντελεστή διεύθυνσης για την ε. (1) Ως θετική φορά περιστροφής εννοούμε τη φορά κατά την οποία πρέπει να περιστραφεί ο ημιάξονας Οx για να συμπέσει με τον ημιάξονα Oy, αφού προηγουμένως διαγράψει γωνία 90° Γραφική παράσταση της συνάρτησης ƒ(x) = αx + β Ας θεωρήσουμε τη συνάρτηση ƒ(x) = 0,5x + 1. Όπως πρακτικά διαπιστώσαμε στο Γυμνάσιο, η γραφική παράσταση της ƒ είναι ευθεία γραμμή με εξίσωση y = 0,5x + 1 (Σχήμα).
Η ευθεία αυτή:
Παρατηρούμε, δηλαδή, ότι η κλίση λ της ευθείας y = 0,5x + 1 είναι ίση με το συντελεστή του x. Γενικά, όπως θα αποδείξουμε στην Β' Λυκείου, η γραφική παράσταση της συνάρτησης ƒ(x) = αx + β είναι μία ευθεία, με εξίσωση y = αx + β, η οποία τέμνει τον άξονα των y στο σημείο Β(0,β) και έχει κλίση λ = α . Είναι φανερό ότι:
Στην περίπτωση που είναι α = 0 , η συνάρτηση παίρνει την μορφή ƒ(x) = β και λέγεται σταθερή συνάρτηση, διότι η τιμή της είναι η ίδια για κάθε xR. Ας θεωρήσουμε τώρα δύο τυχαία σημεία A(x1,y1) και B(x2,y2) της ευθείας y = α – x + β .
Τότε θα ισχύει: y1 = αx1 + β και y2 = αx2 + β, οπότε θα έχουμε: y2 – y1 = (αx2 + β) – (αx1 + β) = α(x2 – x1). Επομένως θα είναι:
Για παράδειγμα, η ευθεία που διέρχεται από τα σημεία A(–1,3) και B(3,6) έχει κλίση . Επομένως, η ευθεία αυτή σχηματίζει με τον άξονα x'x γωνία ω με εφω = 0,75, οπότε θα είναι ω = 36,87°. |
Η συνάρτηση ƒ(x) = αx Αν β = 0, τότε η ƒ παίρνει τη μορφή ƒ(x) = αx , οπότε η γραφική της παράσταση είναι η ευθεία y = αx και περνάει από την αρχή των αξόνων. Ειδικότερα:
|
Σχετικές θέσεις δύο ευθειών Ας θεωρήσουμε δύο ευθείες ε1 και ε2 με εξισώσεις y = α1x + β1 και y = α2x + β2 αντιστοίχως και ας υποθέσουμε ότι οι ευθείες αυτές σχηματίζουν με τον άξονα x'x γωνίες ω1 και ω2 αντιστοίχως.
Σύμφωνα με τα παραπάνω συμπεράσματα:
|
Η συνάρτηση ƒ(x) = |x| Σύμφωνα με τον ορισμό της απόλυτης τιμής έχουμε:
|
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
ΛΥΣΗ
Για να δείξουμε τώρα ότι το σημείο Γ ανήκει στην ευθεία ΑΒ, αρκεί να δείξουμε ότι το ζεύγος (–2,2) των συντεταγμένων του επαληθεύει την εξίσωση αυτής, δηλαδή αρκεί να δείξουμε ότι 2 = –0,5 · (–2) + 1, που ισχύει. ii) Οι λύσεις της ανίσωσης ƒ(x) > –0,5 · x + 1 είναι οι τετμημένες των σημείων της γραφικής παράστασης της ƒ που βρίσκονται πάνω από την ευθεία με εξίσωση y = –0,5 · x + 1, δηλαδή πάνω από την ευθεία ΑΒ. Επομένως, η ανίσωση αυτή αληθεύει για x(–2,0) U (2, +∞). |
Ασκήσεις
|
|