Αρχική arrow Αρχική

e-Πύλη των Φιλολόγων, Καλώς ήρθατε

logoΗ φιλοδοξία του χώρου είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς και συνάντησης των φιλολόγων σε θέματα φιλολογικού, εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών.
Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στoυς συναδέλφους να διαμορφώνουν το χώρο και να τον εμπλουτίζουν με υλικό.

Ας δείξουμε ότι οι φιλόλογοι δεν υπολείπονται στις Νέες Τεχνολογίες.ΚΩΝ. ΤΣΑΤΣΟΣ: Ο συγγραφέας, Ο φιλόσοφος, Ο πολιτικός

Έχει γραφτεί από Διαχειριστής

Με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Τσάτσου (1899-2009), το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας θα διοργανώσει από την 6η έως την 8η Νοεμβρίου του 2009 Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα, με σκοπό να αναδειχτούν πτυχές του πολιτικού, φιλοσοφικού, νομικού, φιλολογικού και λογοτεχνικού του έργου.
Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και έχει την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών και της Εταιρείας Φίλων Κωνσταντίνου Τσάτσου, έχουν προσκληθεί για να συμμετάσχουν έγκυροι μελετητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ως τόπος διεξαγωγής του έχει οριστεί η Παλαιά Βουλή. Παράλληλα, σχεδιάζεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων Έκθεση για τον Κωνσταντίνο Τσάτσο με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, κλπ.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να διερευνήσει τη συμβολή του Κωνσταντίνου Τσάτσου σε όλους τους τομείς της πνευματικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας, σύμφωνα με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Περισσότερες Πληροφορίες ΕΔΩ

Μπορείτε να σχολιάσετε αυτό το άρθρο | Διαβάστε περισσότερα...

Απελευθερωτές Βιβλίων

Έχει γραφτεί από Διαχειριστής

apeytherotes_120Αν δείτε παρατημένα βιβλία σε διάφορα σημεία της Αθήνας, σε πάρκα, παγκάκια, αγάλματα, λεωφορεία ή καφέ, μην παραξενευτείτε. Και ούτε να διστάσετε να τα πάρετε. Γι' αυτό τον σκοπό ακριβώς θα έχουν αφεθεί εκεί. Είναι ένα καινούργιο «σπορ» που λέγεται BookCrossing. Ξεκίνησε, όπως όλα τα «σπορ» - πλην ποδοσφαίρου - από τις ΗΠΑ και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Οι BookCrossers επί το ελληνικότερον «βιβλιοαπελευθερωτές») παίρνουν ένα βιβλίο από το ράφι της βιβλιοθήκης τους με σκοπό να το κάνουν να ταξιδέψει και να διαβαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Του δίνουν έναν αριθμό ταυτότητας τον οποίο δηλώνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.bookcrossing.com , στην ίδια διεύθυνση δηλώνουν το σημείο που θα το αφήσουν. Επίσης κολλούν στο βιβλίο ταμπελίτσα που εξηγεί τι πρέπει να κάνει όποιος το πάρει και αφήνουν το βιβλίο στο σημείο που όρισαν. Με τον ίδιο τρόπο θα κινηθεί και ο νέος κάτοχος του βιβλίου που θα πρέπει να το αφήσει αφού το διαβάσει - ή τουλάχιστον αυτό ελπίζεται ότι θα κάνει. Το «κίνημα» αυτό έχει αποκτήσει 550.000 μέλη από 120 χώρες. Στην Ελλάδα αριθμεί 2.100 μέλη που έχουν ως σημείο επαφής την ιστοσελίδα www.greekbc.gr Αυτό το Σαββατοκύριακο (Αθήνα 13-15 Απριλίου '07) οργανώνουν συμπόσιο στην Αθήνα και αναμένεται να αφήσουν εκατοντάδες βιβλία σε διάφορα σημεία της πόλης. Όποιος θέλει να τους συναντήσει μπορεί να μπει στη σελίδα www.bookcrossing.com/mybookshelf/aris1 ή να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση: aris.the.cat@gmail.com

Μπορείτε να σχολιάσετε αυτό το άρθρο | Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και η σύγχυση γύρω από τη διαθεματικότητα

Έχει γραφτεί από Διαχειριστής

Γιώργος Γρόλλιος

Η χρησιμοποίηση, από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αρχικά και το Υπουργείο Παιδείας στη συνέχεια, του όρου διαθεματικό στον τίτλο του νέου Προγράμματος Σπουδών για το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο, καθώς και η παράλληλη χρήση του όρου διεπιστημονικότητα, χωρίς επιστημονικό ορισμό ούτε της διαθεματικότητας ούτε της διεπιστημονικότητας, δημιούργησαν μια εκτεταμένη σύγχυση. Γι' αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να αναφερθούμε στην ιστορική συγκρότηση της έννοιας διαθεματικότητα και στη διάκρισή της από την έννοια διεπιστημονικότητα. Θα χρησιμοποιήσουμε ως σημείο αναφοράς την ιστορία της εκπαίδευσης στις Η.Π.Α. από την οποία προέρχονται οι όροι inter-disciplinarity (ή multi-disciplinarity ή cross-disciplinarity) και curriculum integration (ή thematic teaching ή cross curricular themes) οι οποίοι μεταφράζονται ως διεπιστημονικότητα και διαθεματικότητα αντίστοιχα στη χώρα μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Αναρχία στα σχολεία: Το πρόβλημα στοιχίζει...

Έχει γραφτεί από Διαχειριστής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η «καλύτερη παιδεία» αποτελεί σταθερό αίτημα των περισσότερων κοινωνιών και πάγια υπόσχεση των περισσότερων κυβερνήσεων. Αφορά την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο αυτή εξελίσσεται, δηλαδή του σχολείου. Και αυτό που συνήθως προβάλλεται ως βασική προϋπόθεση για καλύτερη ποιότητα στην παιδεία είναι η ποσότητα των κονδυλίων που διατίθενται από το κράτος. Η σχέση μεταξύ των δύο θεωρείται δεδομένη, όμως τα πράγματα δεν είναι κατ' ανάγκη τόσο απλά.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντέιβιντ Μπελ, επικεφαλής των σχολικών επιθεωρητών στην Αγγλία, προειδοποίησε σε έκθεσή του ότι η κακή συμπεριφορά είναι πλέον ενδημική στα σχολεία και συνεχώς επιδεινώνεται. Οι αρμόδιοι κρίνουν ότι περίπου στο ένα τρίτο όλων των σχολείων απαιτούνται μέτρα για τη βελτίωση της συμπεριφοράς των μαθητών. Δυσάρεστα νέα για μια κυβέρνηση που τα τελευταία τρία χρόνια δαπάνησε γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό 660 εκατομμύρια λίρες. Μέχρι στιγμή όλα αυτά τα χρήματα, που δόθηκαν για την πρόσληψη 10.000 ειδικών συμβούλων-παιδαγωγών και τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων υποστηρικτικής διδασκαλίας, δεν έχουν φέρει κανένα διακριτό αποτέλεσμα. Πολλοί δάσκαλοι βρίσκονται σε απόγνωση, μην μπορώντας να κάνουν τη δουλειά τους σε έναν χώρο όπου η απειθαρχία, η άγονη αντίδραση, οι βωμολοχίες, ακόμη και τα βίαια επεισόδια είναι στην ημερήσια διάταξη. Κάθε χρόνο ένας στους δέκα εγκαταλείπει το επάγγελμα.

Διαβάστε περισσότερα...
<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 Επόμενα > Τελευταία >>

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ...

Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ΄ρθει.

Π. Νερούδα

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠρέπει να είστε εγγεγραμμένος/η για να στείλετε μήνυμα!
Δημιουργήστε λογαριασμό εδώ!

Online χρήστες

Έχουμε 2 επισκέπτες σε σύνδεση
1283 εγγεγραμμένοι
0 σήμερα
1 τρέχον μήνας
Τελευταίος: stratisv

ELXIS CMS

elxis

Δυνατό, ασφαλές και .... ελληνικό

Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2009 Elxis.org. All rights reserved.