Σχολικό έτος 2015 - 2016


http://tinyurl.com/nfq8gw6

Θεατρικός Όμιλος Λυκείου Μεσσήνης // Κοινότητα

 

 

 

Νεφέλες Αριστοφάνη

 

Μετάφραση: Θρασύβουλος Σταύρου

 

 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νίκος Φουσιάνης, φιλόλογος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Αγγελική Ρακιντζή, χημικός

 

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Στρεψιάδης: Μπλάνας Γεώργιος

Φειδιππίδης: Σταθοπούλου Μαρία

Μαθητής του Σωκράτη:  Χαΐνη Μαρία

Μαθητές (βουβά πρόσωπα):

Διαμαντή Μαρία & Ηλιοπούλου Αμαλία & Οικονόμου Σοφία

Σωκράτης: Τσούσης Παναγιώτης

Δίκαιος Λόγος:  Λαμπροπούλου Γεωργία

Άδικος Λόγος: Αλεξοπούλου Εύη

Πασίας: Μαρκόπουλος Ματθαίος

Αμυνίας: Οικονομόπουλος Βασίλειος

 

ΧορΟς

Αλεβίζου Αναστασία

Αποστολοπούλου Μαριάντζελα

Καραμήτσου Παναγιώτα

Παλλάνι Θεοδοσία

Παναγιωτοπούλου Μαίρη

Σταθοπούλου Μαρίνα

Τσιλίκα Μαρία

Φωτοπούλου Ηλέκτρα

Χαρλέπα Όλγα

Πετρουλάκη Στασινή

Υπόθεση

Ο Στρεψιάδης είναι σε απόγνωση! Τα χρέη τον έχουν πνίξει, οι δανειστές τον κυνηγούν, τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον απειλούν. Δεν υπάρχει πια ελπίδα, δεν υπάρχουν πλέον άλλοι υποψήφιοι δανειστές. Η σπάταλη ζωή του, ο γάμος του με μια γυναίκα από ανώτερη κοινωνική τάξη και η άσωτη ζωή του γιου του, τον οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή. Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Οι δανειστές δεν παίρνουν από λόγια, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι εφικτή, αναβολές στις πληρωμές δεν γίνονται δεκτές. Κι όμως φαίνεται πως υπάρχει μία ελπίδα. Η σχολή του Σωκράτη. Εκεί θα πάει ο ίδιος και, αφού ως ανεπίδεκτος μαθήσεως εκδιωχθεί, θα φοιτήσει ο γιος του Φειδιππίδης, για να μάθει την τέχνη του Άδικου Λόγου. Μια τέχνη όμως που θα κοστίσει ακριβά στον πατέρα. Αρκετούς αιώνες μετά, η σύγχρονη Ελλάδα μοιάζει με τον αριστοφανικό Στρεψιάδη. Προσπαθεί να βρει τρόπους να γλυτώσει από τα χρέη, τα δάνεια και τα μνημόνια. Η πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση την έχει οδηγήσει σε αμηχανία, η ευημερία του πρόσφατου παρελθόντος έχει τελειώσει, αναζητούνται λύσεις επειγόντως. Οι αναλογίες είναι εμφανείς και το έργο περισσότερο από ποτέ εξαιρετικά σύγχρονο, καυστικό και επίκαιρο

 

Φωτογραφίες από την παράσταση στο 5ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην αρχαία Μεσσήνη (20/4/2016)

 

Ο Θεατρικός Όμιλος Λυκείου Μεσσήνης συμμετείχε

στο 5ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

στην Αρχαία Μεσσήνη

στο 9ο Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου στην Κόρινθο
 

 

 

Απονομή Επαίνου Συμμετοχής στο φεστιβάλ στον Θεατρικό Όμιλο του Λυκείου Μεσσήνης 

από τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Αλέξανδρο Πνευματικό.

 

"Στον καλύτερο πρεσβευτή του πολιτισμού της Μεσσήνης αναδείχθηκε ο Θεατρικός Όμιλος Λυκείου Μεσσήνης, απόψε 18.4.2016, στο Δημοτικό Θέατρο της Κορίνθου.
Με την παράσταση "Νεφέλες" του Αριστοφάνη, τα παιδιά του φιλόλογου Νίκου Φουσιάνη και της χημικού Αγγελικής Ρακιντζή, απέσπασαν τον θαυμασμό των παρισταμένων, του Δημάρχου και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Παρόν και το προεδρείο του ΠΑΜΙΣΟΥ, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αυτή την εξαίσια παράσταση, μια και δόθηκε τόσο κοντά στην Αθήνα. Στον χαιρετισμό μας θυμίσαμε πως η Μεσσήνη, το Νησί μας, είναι η Μεθυσμένη Πολιτεία του Σωτήρη Πατατζή. Τονίσαμε την συνεισφορά της πόλης μας στον πολιτισμό, με τους τόσους σημαντικούς ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Μεσσήνη, όπως τον Βασίλη Κρεμμυδά, τον Στέφανο Ληναίο, τον Τάκη Κατσουλίδη, τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο, τον Γιώργο Μαρκόπουλο, την Φρίντα Λιάππα κλπ.
Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε στον Νίκο Φουσιάνη, αυτόν τον ακούραστο εργάτης της Θεατρικής Παιδείας στα Νησιωτόπουλα και δημιουργό του Διεθνούς πλέον Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη.
Τέλος σαν μια επιβράβευση, χαρίσαμε στους συντελεστές της παράστασης, το βιβλίο του Συλλόγου μας για τον Σωτήρη Πατατζή, ευχόμενοι στους μαθητές-ηθοποιούς καλή πρόοδο στα μαθήματα και επιτυχίες στη ζωή τους".

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΑΒΡΑΣ, Πρόεδρος του Συλλόγου ΠΑΜΙΣΟΣ.

 

Back stage photographs

Μετά την παράστασή μας στην Κόρινθο, ο Δήμος Κορινθίων μας παρέθεσε δείπνο. Κοντά μας ήταν ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. κ. Αλέξανδρος Πνευματικός (πρώτος στ` αριστερά), ο δημιουργός και σκηνοθέτης του Κορινθιακού Θεάτρου "Βασίλης Ρώτας", κ Παύλος Καράγιωργας (δίπλα στο Δήμαρχο), η κ. Αριστέα Καλογεροπούλου, Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας ( στο βάθος δεξιά). Τους ευχαριστούμε για την άψογη φιλοξενία!