ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007 - 2008

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ 14ους ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 

 ΚΥΡΙΑΚΗ 10

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008, 

7:30 μ.μ.

Στο Αμφιθέατρο του σχολείου.

 Επιμέλεια Παράστασης: Νίκος Φουσιάνης,  Φιλόλογος

 

 Διανομή

 

Καλλίμαχος

 

  

Παναγιωτόπουλος Γιάννης

Σίρος

 

Κωνσταντακόπουλος Δημήτρης

 

Λιγούριος

 

Γκουζούνης Άγης

 

Νικίας

 

Καπράλος Κώστας

 

Λουκρητία

 

Κουμουρά Καλλιρρόη

 

Σωστράτη

 

Αποστολοπούλου Παναγιώτα

 

Φρα – Τιμόθεος

 

Μανίτσας Νίκος

 

Χήρα

 

Βέργη Ταξιαρχούλα

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο  «ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ»

Ρεαλισμός ή πολιτική αλληγορία;

 Ένας νέος και ωραίος αριστοκράτης, που ζει στο Παρίσι, περνά τον καιρό του με κύρια ενασχόλησή του τις γυναίκες. Μια συζήτηση για το ποιες είναι πιο ωραίες, οι Γαλλίδες ή οι Ιταλίδες, τον οδηγεί στη Φλωρεντία, ώστε να γνωρίσει την ωραιότερη Ιταλίδα που υπάρχει. Εκείνη, παντρεμένη με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνδρα, λίγο σχολαστικό και χαζούλη, ο οποίος είναι νομοδιδάσκαλος, προσπαθεί να τεκνοποιήσει αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο νεαρός, για να την αποπλανήσει, χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα. Μεταμφιέζεται σε γιατρό και κάνει χρήση του μανδραγόρα, του φυτού με τις φαρμακευτικές ιδιότητες, που θα της δώσει το παιδί που τόσο επιθυμεί εκείνη και ο άνδρας της. Όλα αυτά, όμως, μέσα σε μια προσπάθεια να την πλησιάσει. Μια σειρά γεγονότων, παρεξηγήσεων και περιστατικών ακολουθεί. Η σύζυγος τελικά θα ενδώσει στον ωραίο νέο από τη Γαλλία, θα τον ερωτευθεί, αλλά θα κρατήσει και το νομοδιδάσκαλο σύζυγό της. Παιδί βέβαια δε θα αποκτήσει, αφού ο μανδραγόρας δεν ήταν παρά η δικαιολογία, για να την πλησιάσει. «Το έργο τελειώνει με τρόπο τέτοιο, ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι: Το ψέμα όμως πλανάται στην ατμόσφαιρα».

Ο Μακιαβέλι πιστεύει ότι «όσο υπάρχουν εκείνοι που αρέσκονται στην κοροϊδία και οι άλλοι που βολεύονται στην κοροϊδία, η ισορροπία παραμένει. Γιατί λοιπόν κάποιος να προσπαθήσει να ταράξει αυτή την κατάσταση; Και γιατί; Για την ηθική; Και ποια είναι αυτή η ηθική;» Σε αυτά τα ερωτήματα ο συγγραφέας δίνει τη λύση: «τέλος καλό, όλα- καλά». Όμως δεν πρέπει αυτό να μας ικανοποιεί. Όλοι και όλα μένουν μέσα στο ψέμα, αφού στο έργο «Μανδραγόρας» το ψέμα κυριαρχεί.

 Το φυτό μανδραγόρας

Ο Μανδραγόρας είναι φυτό με ναρκωτικές και άλλες φαρμακευτικές ιδιότητες (εξ' ού και η αρχαία φράση: "εκ μανδραγόρου καθεύδειν") και γι' αυτό θεωρήθηκε ιερό φυτό με μαγικές ιδιότητες και στα αρχαία χρόνια αλλά και στο Μεσαίωνα. Πίστευαν ότι φέρνει ευτυχία, υγεία, πλούτο, επιτυχία στον έρωτα και στα τυχερά παιχνίδια και γι' αυτό τον χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή φυλαχτών. Στην Ελλάδα τα είδη του απαντούν σποραδικά στη Θεσσαλία, στη Στερεά , στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αιγαίου. Η ρίζα του Μανδραγόρα είναι μεγάλη και θυμίζει ανθρώπινο σώμα με δυο πόδια, γεγονός που συντέλεσε στο σχηματισμό των ποικίλων ονομασιών του, αλλά και στη δημιουργία αρκετών μύθων γι' αυτό. Ο Μανδραγόρας είναι κοινώς γνωστός ως "μανδραγούδα", "μαντρακούκα", "καλάνθρωπος" (από το ανθρωπόμορφο σχήμα της ρίζας του), "σερνικοβότανο" (πιστεύεται ότι συμβάλλει στη γέννηση αρσενικών παιδιών), "τρελόχορτο" (επειδή προκαλεί νευρική υπερδιέγερση).