Άσκηση 1α

Συμπληρώνω τα κενά:

Γράψε τις απαντήσεις σου στα κενά. Μόλις εισάγεις όλες τις απαντήσεις σου, κάνε κλικ στο κουμπί "Έλεγχος".
Κάθε φορά που πατάς το κουμπί "Βοήθεια" σου εμφανίζει ένα γράμμα από τη λέξη που πρέπει να συμπληρώσεις. Αλλά, όπως ξέρεις χάνεις βαθμούς.

* Η ενός σώματος μας δείχνει πόσο ζεστό ή κρύο είναι αυ­τό το σώμα.

* Η εκτίμηση της θερμοκρασίας ενός σώματος με τις μας δεν είναι . Για να μετρήσουμε με ακρίβεια τη θερμοκρασία ενός σώματος, χρησιμοποιούμε ειδικά όργανα, τα . Η λειτουργία των θερμομέτρων (υδραργύρου και οινοπνεύματος) στη­ρίζεται στη ή τη , ανάλογα με τη θερμοκρασία, του υγρού που βρίσκεται σε ένα μικρό δοχείο, το οποίο καταλήγει σε ένα λεπτό σωληνάκι. Όταν το υγρό διαστέλλεται, αυξάνει ο όγκος του και ανεβαίνει η του στο λεπτό σωληνάκι και διαβάζουμε την τιμή της θερμοκρασίας στην .

* Στην κλίμακα το μηδέν (0 °) τοποθετήθηκε στη θερμοκρασί­α που ο πάγος και το εκατό (100 °) στη θερμοκρασία που το νερό.

* Όταν δύο σώματα που έχουν διαφορετική θερμοκρασία έρθουν σε ε­παφή, ρέει ενέργεια από το σώμα προς το (πά­ντα). Την ενέργεια που ρέει από ένα σώμα σε ένα άλλο, λόγω της δια­φορετικής θερμοκρασίας τους, την ονομάζουμε .

* Η ροή ενέργειας από το θερμότερο προς το ψυχρότερο σώμα θα στα­ματήσει όταν τα δύο σώματα αποκτήσουν ακριβώς την θερμοκρα­σία. Αυτό λέγεται θερμική .