Άσκηση 2
Στο παρακάτω κείμενο υπάρχουν τελικές προτάσεις. Κάνε κλικ πάνω τους για να τις επιλέξεις.

Προσοχή: Σε κάθε κλικ φράσης που δεν υπάρχει δευτερεύουσα τελική πρόταση χάνεις βαθμούς.

Διάβασε πρώτα αυτό!!!!

Πρόσεχε γιατί μπορεί να μπερδέψεις τις τελικές με τις βουλητικές προτάσεις:

Τελικές προτάσεις: Εισάγονται με το να, για να
Είναι επιρρηματικές προτάσεις που δείχνουν το σκοπό.

Βουλητικές προτάσεις: Εισάγονται με το να. Είναι ονοματικές προτάσεις που πηγαίνουν Υπ., Αντ., στο ρήμα της κύριας πρότασης ή επεξήγηση σε κάποιο ουσιαστικό ή αντωνυμία της κύριας πρότασης.

Ένας πρακτικός τρόπος για να καταλαβαίνουμε το είδος της πρότασης που αρχίζει με το «να» είναι να ελέγχουμε αν μπορεί αυτό να αντικατασταθεί με το «για να». Αν γίνεται αυτό η πρόταση είναι τελική, αλλιώς είναι βουλητική.
Ο ΓΕΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

Ένας γεωργός ξεκίνησε, μια φθινοπωρινή μέρα, . Το καλοκαίρι, είχε πάει, με λίγα πρόβατα, λίγες κατσίκες και δυο βόδια που είχε, ψηλά στο βουνό, . Είχε και δυο σκυλιά μαζί του . Όταν όμως μπήκε το φθινόπωρο, αποφάσισε να γυρίσει στον τόπο του, στον κάμπο, .
Αλλά δεν πρόφτασε, γιατί, καθώς κατέβαινε από το βουνό, έπιασε μια τέτοια βαρυχειμωνιά κι έπεσε τόσο χιόνι, ώστε όλα τα μονοπάτια κλείστηκαν.
Ο γεωργός βρήκε μια καλυβούλα κι εκεί έβαλε τα ζώα του .
- Ευτυχώς, έχω να φάω! σκέφτηκε ο γεωργός.
Κι έσφαξε ένα πρόβατο, το 'ψησε . Μετά από τρεις-τεσσερις μέρες έσφαξε κι άλλο πρόβατο.
Κάθε μέρα καθάριζε το χιόνι μπροστά στην πόρτα της καλύβας, , αλλά κάθε νύχτα το χιόνι σωριαζόταν πάλι και την άλλη μέρα, χρειαζόταν περισσότερη ώρα .
Το χιόνι δεν έλεγε να σταματήσει και ο γεωργός έσφαξε τα πρόβατα, τις κατσίκες και το ένα βόδι.
Τα σκυλιά του γεωργού έτρωγαν τα κόκαλα που τους έριχνε, αλλά ήταν ξαπλωμένα συνέχεια μια και δεν είχαν τίποτε . Μόλις είδαν όμως ότι ο γεωργός έσφαξε το πρώτο βόδι σκέφτηκαν:
- Αφού έσφαξε το βόδι, που του οργώνει τα χωράφια, σίγουρα θα σφάξει κι εμάς που τεμπελιάζουμε.
Έτσι το 'σκασαν κρυφά, , γιατί κατάλαβαν ότι πρέπει να φυλάγεται κανείς από κείνους που δε διστάζουν να κάνουν κακό ακόμα και σ' αυτούς που τους προσφέρουν πολλά πράγματα.