Το Κουτί της Ύλης στη Σύρο

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείο Ερμούπολης είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να μάθουν με το «Κουτί της Ύλης» που δημιούργησε η Στ Τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Νέες ομάδες των Επιστημοναυτών στη Σύρο

Οι νέες ομάδες των Επιστημοναυτών από τη Σύρο, πήραν τα ονόματα και τα συμβολά τους από τις οικογένειες των στοιχειωδών σωματιδίων. Γνωρίστε τα κουάρκ, τα λεπτόνια, τα μποζόνια και τα αντι-κουάρκ πατώντας εδώ!!

Εισαγωγή στον Επιστημονικό Τρόπο Σκέψης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ? Τάξης συμμετείχαν σε μια δράση για την εξοικείωση τους με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και εργασίας.
Ξεκινώντας από ένα κουτί με άγνωστο περιεχόμενο, σχεδίασαν και εκτέλεσαν πειράματα για να το προσδιορίσουν. Αφού ανακάλυψαν ότι το κουτί περιείχε σπόρους, αποφάσισαν να τους φυτέψουν προκειμένου να βρουν το φυτό στο οποίο ανήκουν οι σπόροι. Για αρκετές εβδομάδες πότιζαν και φρόντιζαν το παρτέρι και παράλληλα συνέκριναν τα φύλλα των φυτών που σιγά σιγά μεγάλωναν, με φύλλα από διάφορα φυτά προκειμένου να εντοπίσουν το είδος τους. Μετά από αρκετές προσπάθειες κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κήπος τους είχε γεμίσει με σπανάκι!! Αφού το σπανάκι μεγάλωσε αρκετά, έφτιαξαν και απόλαυσαν μια νόστιμη πράσινη σαλάτα!!
Περισσότερες πληροφορίες: http://sciencenauts.eu/

Βασισμένο στο πρόγραμμα «Be a Physicist» http://www.danslapeaudunchercheur.org/

Ερωτηματολόγιο

Οι Επιστημοναύτες πριν ξεκινήσουν τον ταξίδι τους στον κόσμο της Επιστήμης απάντησαν σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, προκειμένου να καταγραφούν οι αρχικές τους γνώσεις σχετικά με την δομή της ύλης, το ηλιακό σύστημα και την δημιουργία του σύμπαντος. Μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις τους εδώ.