Έως τον 19ο αιώνα η αλιεία ήταν η κύρια ασχολία των Σκοπελιτών. Μετά τον 19ο αιώνα η αλιεία άρχισε να παίζει δευτερεύον ρόλο στην ζωή των νησιωτών.
Οι περισσότεροι ψαράδες είχαν μικρά ψαροκάικα με τα οποία ξανοίγονταν στο πέλαγος και έριχναν τα δίχτυα τους ή το παραγάδι τους. Τα είδη των ψαριών ήταν πολλά. Υπήρχαν λυθρίνια, ξιφίες, γόπες, λαβράκια, κολιοί, μπαρμπούνια, σαυρίδια κ.α.

Ο κύριος τρόπος ψαρέματος ήταν με τα δίχτυα, και γινόταν το βράδυ, γιατί το βράδυ έβγαιναν τα περισσότερα ψάρια. Επίσης ένας πολύ καλός και εξυπηρετικός τρόπος ψαρέματος ήταν το παραγάδι. Όταν τα νερά ζέσταιναν, τα είδη των ψαριών αυξάνονταν. Οι ψαράδες αποκόμιζαν αρκετά χρήματα από την αλιεία. Τα ψάρια είχαν μεγάλη πέραση στην αγορά. Αν ο ψαράς πούλαγε με εξυπνάδα τα ψάρια, τότε τα κέρδη του ήταν τεράστια. Οι μέθοδοι ψαρέματος που χρησιμοποιούσαν ήταν και είναι τα δίχτυα, το παραγάδι, η συρτή, το πολυάγκιστρο, κ.α.

Μετά το 1910 οι περισσότεροι νησιώτες στράφηκαν στη γεωργία, τη βιοτεχνία και κυρίως τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Σιγά σιγά η αλιεία άρχισε να λειτουργεί ως χόμπι. Ο κάθε ψαράς έπιανε ψάρια για τον εαυτό του και για την οικογένειά του. Οι κύριες αιτίες παρακμής της αλιείας είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, της τεχνολογίας, της βιοτεχνίας, η αστικοποίηση, κ.α.

Στην σημερινή εποχή πλέον οι ψαράδες είναι ελάχιστοι. Ακόμα και στα νησιά δεν υπάρχουν ψαράδες. Ένα ποσοστό 80% δεν ασχολείται καθόλου με την αλιεία στα νησιά. Ένας ακόμα λόγος παρακμής της αλιείας είναι και η εξαφάνιση κάποιων ψαριών (ειδών) τα οποία αποτελούσαν βασικό παράγοντα στην τροφή των ανθρώπων.

Στη Σκόπελο υπάρχουν γύρω στους 15 ψαράδες (έμπειροι) με βάρκες οι οποίοι προμηθεύουν ιχθυοπώλες ή ταβέρνες. Τα κέρδη για τους ψαράδες είναι μηδαμινά. Κάθε ψαράς έχει και δεύτερη ασχολία. Δεν μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του με τα χρήματα από την αλιεία.

Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι η περιοχή των Βόρειων Σποράδων αποτελεί ακόμη και σήμερα έναν εξαίρετο ψαρότοπο και πολλοί κάτοικοι του νησιού ακόμη και επισκέπτες ασχολούνται ερασιτεχνικά με το ψάρεμα.

"ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ"
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ» ο «ΖΕΠΠΟΣ» ταξιδεύει στο ΑΙΓΑΙΟ και παρακολουθεί τρείς Καπεταναίους Ψαράδες από τη ΝΑΟΥΣΑ, τη σχέση που έχουν με τα καΐκια τους, τη θάλασσα, τα ψαρέματα… Τι αλλάζει στη θάλασσα στις αρχές ενός νέου αιώνα… Τι θα γίνει στο μέλλον…‘Ενα μοναδικό θαλασσινό ταξίδι με τρείς θρυλικούς Ναουσαίους Ψαράδες.
Πηγή: Γυμνάσιο Σκοπέλου (Τελευταία προσπέλαση: 04/01/2012)