Θεσσαλικός κάμπος: Τα 3 μαρτύρια της σταγόνας
Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει και φέτος το πρόβλημα της έλλειψης νερού στη Θεσσαλία. Ο κάμπος με τις απέραντες αγροτικές εκτάσεις παραμένει στεγνός αφού οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες και η στάθμη των επιφανειακών νερών παραμένει χαμηλή, μηνύματα δυσοίωνα για την παραγωγή. Για πρώτη φορά, οι αγρότες συζητούν από το Φεβρουάριο, όχι για το εάν θα έχουν καλή σοδειά, αλλά για το εάν θα έχουν σοδειά.

Το εθνικό κεφάλαιο του Αχελώου που αναμένεται να λύσει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της λειψυδρίας παραμένει στάσιμο, τα φράγματα συγκέντρωσης νερού δεν επαρκούν και οι γεωτρήσεις αυξάνονται ραγδαία, γεγονός που επιβαρύνει τον ήδη ταλαιπωρημένο υδροφόρο ορίζοντα. Οι αγρότες της Λάρισας βρίσκονται σε απόγνωση αφού βλέπουν τα στάρια τους που υπό άλλες συνθήκες άρχιζαν να τα ποτίζουν από το Μάιο, να χρειάζονται νερό από το Μάρτη. Το βαμβάκι ζητά νερό, η στάθμη του Πηνειού είναι χαμηλή, η Κάρλα θα είναι έτοιμη μετά από μερικά χρόνια και αυτό που μένει είναι πώς θα εξασφαλίσουν νερό για το το φετινό καλοκαίρι…

Πηγή: Απόσπασμα από έρευνα των Γ. Κιούση και Δ. Χατζηευθυμίου στην Ελευθεροτυπία

Καταγράφουν τις ζημιές από το χαλάζι στη Μακεδονία
Άρχισε από σήμερα το πρωί η καταγραφή των ζημιών σε γεωργικές καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση και τις πλημμύρες, που έπληξαν περιοχές της Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στο νομό Καβάλας, όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές από το χαλάζι, κλιμάκια γεωπόνων του τοπικού ΕΛΓΑ καταγράφουν τις καταστροφές, σε καλλιέργειες αμπελιών, κηπευτικών και οπωροφόρων δένδρων, ενώ ανάλογες αυτοψίες γίνονται και σε περιοχές των νομών Καστοριάς, Πέλλας, Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Στην περιοχή του νομού Καβάλας, η σφοδρή χαλαζόπτωση, σε μέγεθος καρυδιού, έπληξε κυρίως τους Δήμους Ορφανού και Ελευθερών και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική σε αμπέλια με επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών, που προορίζονταν κυρίως για εξαγωγές.

Καταστροφές σε καλλιέργειες σιτηρών, οπωροφόρων δένδρων και κηπευτικών προκλήθηκαν, επίσης, στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς, στα Νέα Πλάγια, στη Βάβδο και στη Σωζόπολη Χαλκιδικής, ενώ σε περιοχές του νομού Κιλκίς, από το χαλάζι σημειώθηκαν ζημίες σε στέγες σπιτιών, ηλιακούς συλλέκτες και οχήματα.

Οι καλλιεργητές στην ορεινή Χαλκιδική εκτιμούν ότι οι ζημίες σε καλλιέργειες ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς ξεπερνούν το 70% της παραγωγής, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται γεωργοί στα δημοτικά διαμερίσματα Πορταριάς και Σημάντρων Χαλκιδικής, όπου η ζημία στα βερίκοκα είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα Online
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4580854  (Τελευταία προσπέλαση: 04/01/2012)