ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
…Στην πόλη της Φλώρινας, που αρχίζει να ξαναγίνεται κέντρο χειμερινού τουρισμού, όπως ήταν προπολεμικά και οπωσδήποτε έχει τουριστικό μέλλον ανάλογο της ιστορίας της, λειτουργούν ξενοδοχεία αλλά η προσφορά κλινών,  βέβαια, συμπληρώνεται και από διάσπαρτες σ' όλο τον νομό ξενοδοχειακές μονάδες και παραδοσιακούς ξενώνες των 10-15 δωματίων, οι οποίοι προσφέρουν πολύ ευχάριστη διαμονή στον επισκέπτη που ενδιαφέρεται να γνωρίσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και διαβίωσης.

Τέτοιους ξενώνες και ξενοδοχεία θα συναντήσουμε στην πόλη του Αμυνταίου, στον Άγ. Παντελεήμονα Αμυνταίου, στον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου, στο Σκλήθρο, Λέχοβο, στο Πισοδέρι πλάι στο χιονοδρομικό κέντρο, στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών, στους Ψαράδες, στον Λαιμό, στο Πλατύ Πρεσπών, στο Φλάμπουρο και αλλού, σχεδόν σε όλο τον νομό.
Με τη δημιουργία του πανέμορφου χιονοδρομικού κέντρου της Βίγλας Πισοδερίου, το οποίο πρωτολειτούργησε οργανωμένα τη δεκαετία του 1970, αλλά και με τον εκσυγχρονισμό του τα τελευταία χρόνια, την ανακήρυξη των Πρεσπών σε Εθνικό Δρυμό και την ανάδειξη και διαφήμιση των καλλονών της καθώς και τη δημιουργία του τρίτου πόλου έλξης για τον σύγχρονο και πιο απαιτητικό τουρίστα Έλληνα και αλλοδαπό, του Νυμφαίου, του πανέμορφου αυτού παραδοσιακού οικισμού και την ένταξη του στων «Ελλήνων τις κοινότητες», ο νομός της Φλώρινας προσφέρει σήμερα μία ολοκληρωμένη τουριστική-παραθεριστική πρόταση για όλα τα γούστα.

Μία πρόταση που γίνεται διαφορετική, μοναδική και ελκυστική, με τη δημιουργία των δύο αγροτοτουριστικών εταιριών, «Άρτεμις» και «Συνοδοί του βουνού», που ειδικεύονται σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως καγιάκ στις λίμνες μας, αναρρίχηση, καταρρίχηση, ορειβασία στα διεθνή και εθνικά μονοπάτια που διασχίζουν τον νομό μας, αιωροπτερισμό και αλεξίπτωτο πλαγιάς για τους πιο τολμηρούς, ορειβατικό ποδήλατο, ψάρεμα στα ποτάμια και τις λίμνες μας, κ.ά.

Αυτό που κάνει όμως τη Φλώρινα πραγματικά ξεχωριστή, τουριστικά, είναι η πολιτιστική της οντότητα και κουλτούρα, την οποία απέκτησε κατά την ιστορική της διαδρομή, καθόλου τυχαία, αφού η πανέμορφη φύση της καθώς και η επαφή των κατοίκων της με πολλούς ξένους επισκέπτες ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν πολλά ταλαντούχα παιδιά της, να γίνουν αξιόλογοι ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοί, με σημαντική δράση και μεγάλες επιτυχίες που ξεπέρασαν τα στενά όρια της πόλης.

Γι' αυτό υπάρχουν και λειτουργούν τα μουσεία:

Εύκολα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η τουριστική ανάπτυξη και ιστορία της Φλώρινας απλά συνεχίζει τη χρονική διαδρομή της, καθιστώντας όλους εμάς τους Φλωρινιώτες του σήμερα, περισσότερο υπεύθυνους για το μέλλον της.

Πηγή: Δελτίο Ειδήσεων ΕΤ3 - Αγροτουρισμός στη Φλώρινα
Πηγή: Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (Τελευταία προσπέλαση: 5/1/2012)

Αγροτουρισμός στο Νομό Άρτας

Ο Νομός Άρτας είναι πλούσιος σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα στον αγροτουρισμό.

Σε όλο το Νομό γίνεται προσπάθεια η φιλοξενία των επισκεπτών να πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον λιτό με τοπικό χαρακτήρα, με όλες τις απαραίτητες ανέσεις αλλά χωρίς πολυτελείς εξάρσεις.

Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, τις αγροτικές εργασίες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, έρχεται σε γνωριμία με τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής που αναβιώνουν με αυθεντικό τρόπο.

Σε όλους τους τομείς γίνεται προσπάθεια για ενεργή συμμετοχή του τουρίστα σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων:

Πηγή: Περιφερειακή ενότητα Άρτας (Τελευταία προσπέλαση: 5/1/2012)